Național

Majoritatea PSD decide noul şef al SRI

Ziarul de Vrancea
27 ian 2015 490 vizualizări
Aşa cum anunţase înainte de campania electorală, George Maior a demisionat ieri de la şefia Serviciului Roman de Informaţii n noul director va fi propus de preşedintele Klaus Iohannis, dar va fi numit de Parlament, unde PSD deţine majoritatea

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, ieri, demisia de la conducerea SRI, iar preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o. Şeful statului a declarat, în 7 ianuarie, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune dar a adăugat că este ”o discuţie puţin artificială”. "Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.
În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă "interesul pentru un anume rol profesional în viitor".
George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD.

Florin Coldea, şef interimar

Numirea unui nou director al Serviciului Roman de Informaţii depinde, procedural, de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi de adversarii săi politici, PSD, care deţin majoritatea în Parlament în acest moment. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea SRI, preşedintele ţării este aşteptat să propună un nou director al Serviciului, dar acesta trebuie numit, mai departe, de Parlament, unde PSD are majoritatea, alături de UNPR, PC, PLR şi PPDD. De asemenea, între Cotroceni şi plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, viitorul director al SRI trebuie să treacă şi de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activităţii serviciului. În acestă comisie, preşedinte este deputatul PSD Georgian Pop. Alături de el, din comisie mai fac parte 3 liberali - Marius Octavian Popa (vicepreşedinte al comisiei), Teodor Atanasiu, Cezar Preda, încă 3 social-democraţi - Sebastian Ghiţă, Daniel Savu şi Liviu Codîrlă, precum şi un membru UDMR - Verestoy Attila. Comisia dă un raport consultativ, de care plenul reunit al Parlamentului poate ţine cont în decizia de numire sau respingere a propunerii plecate de la Cotroceni.
Înlocuitor legal al directorului SRI este prim-adjunctul său, funcţie ocupată în prezent de Florian Coldea, conform legislaţiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.