Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iohannis: PNL ar putea schimba Guvernul în 2015

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 551 vizualizări
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a anticipat că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni într-un număr suficient de mare pentru a determina o schimbare a Guvernului anul viitor., a anticipat că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni într-un număr suficient de mare pentru a determina o schimbare a Guvernului anul viitor.

Într-un interviu acordat Reuters, el a subliniat că votul prezidenţial va eroda majoritatea controlată de Partidul Social-Democrat al lui Ponta şi aliaţii săi. "Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament", a declarat Iohannis. "Aşadar, este posibil ca în 2015 să avem această schimbare care să ofere Partidului Naţional Liberal o majoritate, care va fi folosită pentru a schimba Guvernul", a declarat el.
Preşedinţia îi oferă lui Iohannis posibilitatea de a alege un nou premier în cazul succesului unei moţiuni de cenzură, dar aceasta înseamnă ca zeci de parlamentari să abandoneze actuala coaliţie guvernamentală, înaintea alegerilor generale din 2016.
Ca preşedinte, Iohannis a promis o abordare mult mai conciliantă decât cea a preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. "Trebuie să fiu foarte clar, este evident că prim-ministrul şi cu mine am avut o competiţie şi s-au produs multe prejudicii", a spus Iohannis. "Dar competiţia s-a încheiat: avem un câştigător şi avem o ţară de condus", a adăugat el.

Se anunţă o iarnă cu multă zăpadă

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitaţii în majoritatea zonelor, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul decembrie 2014 - februarie 2015, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit estimărilor de specialitate, în luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, iar local în sud-estul şi sudul ţării vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între - 5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi 3 grade Celsius, în Dobrogea.  În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme.
În prima lună a anului 2015, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sud, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendinţă de excedent.
Conform ANM, în luna februarie 2015, temperatura medie lunară va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice şi centrale. Local, în sud-estul ţării, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale. Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice, sud-estice şi sudice, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendinţă spre excedent.

Studenţii şi elevii din Moldova, aflaţi în România, vor călători gratuit pentru a vota duminică

Studenţii şi elevii din Republica Moldova, aflaţi la studii în România, vor avea posibilitatea să călătorească gratuit pe teritoriul României pentru a vota la alegerile parlamentare din Moldova, programate pentru duminică.
Facilitatea de transport va fi acordată prin hotărâre de guvern. Premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de ieri a guvernului, că Ministerul român al Transporturilor va asigura gratuitate pe transportul public elevilor şi studenţilor din Republica Moldova, cu ocazia alegerilor din ţara vecină. Ponta a apreciat că, astfel, va fi facilitat accesul la secţiile de vot pentru studenţii moldoveni şi a reiterat că alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt foarte importante pentru parcursul european al acestei ţări. Prim-ministrul a adăugat că speră ca la Chişinău "să rămână un guvern pro-european, cu care să continuăm colaborarea excelentă" avută în ultima perioadă.

Curg plangerile la DNA

Şefa DNA, Codruţa Kovesi, a declarat ieri că numărul sesizărilor primite de la cetăţeni a crescut în 2014 cu aproximativ 63% faţă de anii anteriori, în zece luni fiind înregistrate peste 4.500 de dosare, din care aproximativ 40% deschise ca urmare denunţurilor făcute de persoane sau firme.
"Până în acest moment al anului 2014, am primit 1.684 de sesizări de la persoane fizice şi juridice private, faţă de 1.032 primite în anul 2010. În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor sau denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii", a spus procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, activitatea structurii din Ministerul Public se bazează mai mult pe denunţuri şi sesizări de la cetăţeni şi mai puţin pe sesizările de la alte instituţii sau pe cele din oficiu. "Deşi există o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că, în acest an, doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass-media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informaţii, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare", a adăugat Codruţa Kovesi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alegator, acum 3435 zile, 22 ore, 42 minute, 58 secunde
Aceasta ar fi o prima solutie pentru realizarea unui echilibru al puterii si la nivelul administratiei locale
sux, acum 3435 zile, 23 ore, 32 minute, 49 secunde
Asta e presedintele tuturor romanilor? Care iar face si desface majoritati? Care este doar cu partidul sau de suflet? Care invrajbeste totul chiar de la inceput ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.