Național

Tragedie aviatică la Sibiu

Ziarul de Vrancea
21 nov 2014 474 vizualizări
Opt persoane şi-au pierdut viaţa, vineri, după ce un elicopter militar s-a prăbuşit pe raza judeţului Sibiu n cauzele tragediei nu sunt cunoscute

Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost grav răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10.40, pe raza judeţului Sibiu. Potrivit MApN, elicopterul era de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.
Cele două persoane rănite au suferit multiple arsuri şi au fost transportate la cu avionul la Spitalul de Arşi din Bucureşti.  Elicopterul militar s-a prăbuşit într-o zonă împădurită, greu accesibilă, aflată între localităţile Mălâncrav şi Iacobeni, din judeţul Sibiu.
Locul accidentului era vineri împânzit de anchetatori, fiind permis accesul doar membrilor echipelor de investigaţie. Întreg perimetrul a fost păzit de jandarmi, iar dealurile erau împânzite de cel puţin o sută de persoane - reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei, Armatei, Salvamontului şi ai Parchetului Militar. De la distanţa de circa o sută de metri, până unde au avut voie jurnaliştii să se apropie, din elicopterul prăbuşit se vedeau doar câteva resturi de fiare şi un morman de cenuşă care fumega. La locul accidentului aviatic s-au aflat şi miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa, care au spus că unul dintre răniţii din elicopter a fost cel care a sunat la 112 să anunţe accidentul.
Martorii spun că înainte să se prăbuşească elicopterul zbura la altitudine joasă, iar la un moment dat a lovit crengi ale copacilor şi a intrat în derivă, după care s-a învârtit de câteva ori în aer şi s-a prăbuşit în flăcări.

Al patrulea accident în care este implicat un elicopter de tip Puma

Accidentul de vineri, din judeţul Sibiu, este al patrulea în care este implicat un aparat de zbor de acest tip.
Astfel, în 7 martie 2013, un elicopter PUMA-SOCAT s-a prăbuşit în apropierea comunicaţiei Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, în timpul executării unui zbor în formaţie. Maistrul militar Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache au murit în accident, iar locotenent-comandorul Petru Pricop-pilot, căpitanul Cătălin Balmuş-pilot şi caporalul Doru Nănescu-paramedic au fost răniţi.
În 7 noiembrie 2007, un elicopter IAR 330 Puma Socat, care aparţinea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni şi executa un zbor de instrucţie pe timp de noapte s-a prăbuşit între localităţile Strâmbeni şi Ungheni din judeţul Argeş. Elicopterul, care avea trei persoane la bord, s-a prăbuşit pe un câmp, în apropiere de primăria din Ungheni, la impactul cu solul aparatul de zbor luând foc. Echipajul elicopterului prăbuşit era format din comandorul Nicolae Bucur şi locotenentul Ionel Craiu, piloţi, şi maistrul militar Alexandru Adrian Ticea, mecanic de bord. Toţi cei trei membri ai echipajului au murit.
La 16 august 2001, un elicopter militar IAR 330 Puma Socat, cu trei oameni la bord, s-a prăbuşit de la 50 de metri înălţime, în localitatea dâmboviţeană Boteni. La bordul elicopterului se aflau căpitanul comandor Mircea Ciucă, căpitanul Cristian Badea şi maistrul militar Adrian Tudorache, toţi fiind răniţi în accident.
Forţele Aeriene Române au modernizat 24 de aparate IAR-330 Puma în varianta IAR-330 Puma SOCAT, destinat luptei antitanc, iar ultimul aparat din acestă serie a fost livrat la începutul anului 2005.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.