Național

Preţul petrolului, arma cu care SUA falimentează Rusia

Ziarul de Vrancea
31 oct 2014 785 vizualizări
Prăbuşirea cotaţiilor petrolului, reflectată în lume şi de preţurile mai mici din benzinării, este o binefacere pentru cumpărători, dar este şi o armă puternică folosită de Statele Unite împotriva Rusiei.

La această concluzie a ajuns Thomas L. Friedman, editorialist la New York Times, care afirmă că Statele Unite şi Arabia Saudită, întâmplător sau nu, ar putea împinge Rusia şi Iranul în pragul colapsului economic. Analiştii identifică un număr de posibile cauze pentru acest declin accentuat, cum ar fi producţia mare din SUA, creşterea economică lentă din Europa şi China, precum şi producţia constantă a OPEC. În loc să analizăm cauzele, Friedman spune însă că trebuie să analizăm rezultatele şi anume reducerea încasărilor Rusiei şi Iranului şi ce înseamnă acest lucru. Cine are de câştigat? Statele Unite vor ca sancţiunile impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina să aibă un impact mai mare. Atât saudiţii cât şi americanii duc un război în Siria, în apropierea Iranului. "Este vorba de afaceri, dar arată ca un război cu alte mijloace – petrolul", scrie Friedman, citat de businessmagazin.ro.

Dependenţa de petrol, comparată cu dependenţa de droguri

În prezent, cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, şi-a revenit uşor, în jurul valorii de 86 de dolari pe baril, de la un minim al ultimilor patru ani, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, este de circa 82 de dolari pe baril. În Rusia, presa urmăreşte cu atenţie evoluţiile cotaţiilor petrolului. "Dependenţa economiei ruse de resursele naturale, în primul rând de gaze naturale şi petrol, este deseori comparată cu dependenţa de droguri", potrivit publicaţiei Nezavisimaia Gazeta. Nikolai Makeiev şi Konstantin Smirnov au scris în Moskovski Komsomoleţ că se tem de o replică mai severă a crizei economice din 2008-2009. "Putem doar spera că şeicii petrolului îşi vor veni în fire, vor reduce producţia şi stabiliza preţurile la cel puţin 90 de dolari pe barili", afirmă cei doi autori.

Economia Rusiei ar putea fi sugrumată în doi ani

Rusia nu este în pericol imediat din cauza declinului puternic al preţului petrolului din ultimele luni. Chiar dacă economia este dependentă în mare măsură de petrol, rezervele valutare acumulate deja şi liberalizarea rublei vor atenua şocul, iar Rusia ar trebui să fie capabilă să reziste unor cotaţii de 80-90 de dolari pe baril timp de aproximativ doi ani, consideră analiştii. Pe termen lung însă, persistenţa cotaţiilor scăzute, cumulată cu presiunile exercitate de sancţiunile occidentale, ar putea implica un pericol existenţial pentru regimul Putin. Declinul de 25% al preţurilor petrolului din ultimele trei luni a reprezentat un şoc pentru guvernul rus. Proiectul de buget pentru perioada 2015-2017 ia în considerare un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril şi o creştere medie a PIB de 2,6%. Chiar şi înainte de prăbuşirea preţului petrolului, guvernul de la Moscova intenţiona să folosească din fondul de rezervă sume echivalente cu 3%-5% din PIB, pentru acoperirea deficitului bugetar anticipat până la sfârşitul lui 2017.
Petrolul şi gazele asigură circa jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei. O cotaţie a petrolului de 80 de dolari pe baril în loc de 100 ar putea provoca un deficit de circa 2% din PIB. În mod normal, acest fapt nu ar fi o mare problemă întrucât Rusia s-ar împrumuta de pe pieţele internţionale, iar băncile şi companiile şi-ar refinanţa datoriile externe. În contextul sancţiunilor occidentale, situaţia este mult mai dificilă. Banca centrală s-a angajat să liberalizeze rubla, astfel că preţul mai scăzut al petrolului va avea ca efect deprecierea rublei, ajutând atât economia, cât şi guvernul să suporte mai uşor şocul. Cheltuielile guvernului rus sunt în ruble, iar dacă deprecierea va fi suficient de puternică, bugetul ar putea fi echilibrat chiar şi cu un preţ al ţiţeiului de 80 de dolari pe baril, notează Financial Times.

Efectul? Represiune politică internă

Acest fapt nu va rezolva problema reală a lui Putin, stagnarea şi cel mai probabil declinul veniturilor reale. Ieşirile de capital vor continua şi vor avea ca efect investiţii mai mici şi implicit o creştere economică mai scăzută în următorii ani. Estimarea guvernului privind o creştere economică de 2% în 2015 pare deja optimistă. În prezent, aşteptările analiştilor şi instituţiilor internaţionale sunt o creştere economică de 0,5%.
Dacă preţul petrolului va rămâne în intervalul 80-90 de dolari pe baril, guvernul va trebui justifice nivelul mai scăzut de trai al populaţiei. Experienţa din ultimele luni poate da o idee despre reacţia lui Putin: să convingă publicul că ruşii se află într-o fortăreaţă asediată şi trebuie să se adune în jurul steagului, indiferent de costuri. Pentru aceasta va fi nevoie de aducerea propagandei şi a represiunii politice la un nou nivel şi ar putea implica opţiuni imprevizibile în politica externă, notează Financial Times.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.