Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Romanii au mai multă încredere în DNA, decat în Guvern

Ziarul de Vrancea
23 oct 2014 564 vizualizări
ncrederea în Direcţia Naţională Anticorupţie este de 48,3%, aproape dublu faţă de încrederea în Executiv

Armata - în topul instituţiilor executive - şi NATO - în topul instituţiilor internaţionale - sunt pe prima poziţie în ceea ce priveşte încrederea românilor, relevă un barometru INSCOP. Astfel, ierarhia încrederii în instituţiile executive este condusă de Armată, cu 69,2% încredere multă şi foarte multă (faţă de 67,5% în septembrie). Urmează Jandarmeria — 60,3%, Banca Naţională — 49,6%, DNA — 48,3%, SRI — 48,2%, Poliţia — 47%, SIE — 45,9% şi ANI — 37%.
În topul instituţiilor internaţionale, pe prima poziţie se află NATO — 51,7% încredere multă şi foarte multă. Urmează ONU — 49,2%, UE — 48,8%, Comisia Europeană — 45,2%, Parlamentul European — 45,1%, Banca Mondială — 36,1% şi FMI — 28,7%.
În categoria instituţiilor politice, cifrele încrederii pentru octombrie 2014 sunt următoarele: primăriile — 42,7%, Curtea Constituţională — 33,5%, consiliile judeţene — 29,7%, Guvernul — 27%, Preşedinţia — 17,8%, Parlamentul — 16,8%, partidele politice — 10,9%.
Topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna octombrie este dominat de Biserică, 62,4% încredere multă şi foarte multă, faţă de 63,4% în septembrie. Clasamentul este continuat de universităţi, cu 40,3%, presă — 37,4%, organizaţiile societăţii civile — 27,4%, sindicate — 22,4%, patronate — 20% şi bănci — 18,7%.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 2-8 octombrie 2014.


DECLARAŢIA ZILEI:

"După 21 decembrie, Băsescu va fi un subordonat al Elenei Udrea"

Premierul Victor Ponta a afirmat ieri că după 21 decembrie, ora 24.00, Traian Băsescu "va fi doar un simplu membru PMP, subordonat doamnei Elena Udrea".
Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, înaintea plecării la Consiliul European, că mandatul său se termină pe 21 decembrie, ora 24,00 şi nu poate, constituţional, să rămână în funcţie "nici măcar o oră", nedorindu-şi o asemenea situaţie, aşa cum s-a susţinut public în ultima perioadă. El a spus că a doua zi după terminarea mandatului va deveni membru al Partidului Mişcarea Populară şi că intenţia sa este de a construi un partid nou, pentru ca în 2016 românii să aibă "o alternativă curată".

IPP propune principalilor şase candidaţi o dezbatere electorală

Candidatul PSD, Victor Ponta, nu va da curs invitaţiei, a lăsat de înţeles purtătorul de cuvant al partidului

Institutul pentru Politici Publice a invitat, ieri, oficial principalii candidaţii în alegerile prezidenţiale - Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei - să participe la o dezbatere electorală ca alegătorii să poată urmări oferta acestora. IPP propune ca dezbaterea să aibă loc miercuri, 29 octombrie, la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, iar la aceasta să participle principalii şase candidaţi, în ordinea intenţiei de vot din sondaje. IPP a solicitat televiziunilor care vor să transmită dezbaterea să desemneze câte un moderator care va modera o secţiune a dezbaterii. Potrivit propunerii IPP, dezbaterea ar urma să aibă 4 secţiuni tematice de 30 de minute (5minute pentru fiecare candidat), o secţiune cu întrebări de la public/societate civilă (30 de minute) şi o secţiune finală de mesaje libere (30 de minute).
IPP menţionează că această invitaţie ţine cont de faptul că, până în prezent, nu se prefigurează a se organiza o asemenea confruntare electorală desfăşurată în semn de respect pentru dreptul alegătorilor de a beneficia de toate informaţiile înainte de a se prezenta la urne.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a lăsat ieri de înţeles că Victor Ponta nu va da curs invitaţiei. Ea a declarat că PSD ar fi transmis deja invitaţii oficiale către toţi candidaţii, primindu-se şi trei confirmări de participare. "Noi am adresat o invitaţie tuturor celorlalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale pentru a participa la o dezbatere care să fie transmisă de întreaga presă cu toţi cei 14 candidaţi. Nu cred că e normală o discriminare - să vină primii şase, sau primii patru sau primii trei", a spus Firea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.