Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Surpriză de proporţii în dosarul licenţelor Microsoft:Victor Ponta, acuzat de trafic de influenţă

Ziarul de Vrancea
30 sep 2014 591 vizualizări
Pe vremea cand conducea Corpul de Control al Guvernului, actualul premier ar fi fost contactat de Claudiu Florică pentru a reintroduce în contract firmele protejate de acesta n ulterior, sediul TSD, organizaţie condusă de Ponta, a primit donaţii în calculatoare de la firma lui Florică n acuzaţiile sunt formulate de un martor în dosar, care vorbeşte şi despre "mită în numerar" primită de apropiaţii lui Adrian Năstase

Un martor audiat de procurorii DNA în dosarul licenţelor Microsoft a descris în declaraţia dată anchetatorilor presupusa filieră care ar fi comis fapte de corupţie la cumpărarea licenţelor. El leagă numele lui Adrian Năstase şi Victor Ponta de acest caz. Delaraţiile sale apar într-un document al anchetatorilor trimis Parlamentului. Printre altele, martorul susţine că, în 2004, Claudiu Florică, unul dintre personajele cheie ale afacerii, la acea dată şeful Fujitsu Siemens Computers, "a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD". Potrivit declaraţiei martorului, "în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers"

Liceenii vindeau programe pentru liceeni Ministerului Educaţiei

Martorul, căruia anchetatorii nu îi dau numele, relevă pe parcursul declaraţiei sale comiterea în cadrul procedurilor de selectare a firmelor şi de achiziţiei a mai multor fapte de trafic de influenţă şi luare de mită. Acelaşi martor leagă şi numele fostului prim-ministru Adrian Năstase, precum şi ale altor demnitari apropiaţi acestuia de afacerea licenţelor Microsoft. Aceştia ar fi primit banii din adaosurile impuse de firmele contractante, bani care ajungeau întai în off-shoruri, iar apoi se întorceau în numerar în Romania. Astfel, fostul tenismen, "Dinu Pescariu, vechi prieten al lui Claudiu Florică, aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită".
"Contractul s-a derulat până în anul 2009, a ajuns în total la o valoare de 124 milioane dolari, iar valoarea reală a echipamentelor hardware cumpărate de Ministerul Educaţiei, a fost de aproximativ 50% din preţul contractual şi în cazul aplicaţiilor software şi serviciilor valoarea reală fiind aproximativ 10% din preţul achiziţiei. Nu exista absolut nici un motiv real pentru care nu ar fi fost necesară organizarea unei licitaţii publice, toate produsele hardware şi software putând fi procurate de la nenumăraţi producători de pe piaţa locală", mai arată martorul. "Pot exemplifica în acest sens că o imprimantă care se găsea pe piaţă la preţul de 300 euro era vândută de Siveco, Ministerului Educaţiei la un preţ de 1.500 euro, iar lecţiile informatice care era cumpărate de Siveco la preţul de 1.000 - 2.000 euro bucata, erau vândute Ministerului Educaţiei la preţuri de 9, 10 şi chiar 11.000 euro", explică acesta. Martorul mai susţine că o parte din soft-urile achiziţionate de Siveco şi vandute Ministerului Educaţiei erau elaborate chiar de liceeni, adică de la beneficiari finali ai proiectului.

Peste 50% dintre părinţi ţipă când copiii greşesc

Peste 50 la sută dintre părinţi spun că prima reacţie atunci când copilul face ceva greşit este să ridice vocea sau să ţipe, aproape o treime cred că pedeapsa este un rău necesar, iar 11 la sută îşi trag copiii de păr sau de urechi când aceştia greşesc, rezultă dintr-un studiu UNICEF.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), anul trecut, la nivel naţional, 12.192 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, iar 11.466 dintre cazuri au fost în familie. "Există diverse forme de comportamente violente, cazurile cele mai răspândite fiind în comunităţile de romi şi în mediul rural. În perioada 2010 - 2013 a crescut cu şapte la sută numărul de cazuri de violenţă raportate", a precizat Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA. Ea a atras atenţia că există o toleranţă crescută faţă de violenţă, iar copiii povestesc într-un "mod dezarmant" despre o tragedie prin care au trecut, pentru că agresiunile li se par normale, atât timp cât în comunitate nimeni nu reacţionează la violenţă.
Specialiştii consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă înregistrate de fapt. Potrivit UNICEF, una dintre principalele probleme este că violenţa împotriva copiilor, mai ales abuzul verbal şi psihologic (cum ar fi ţipatul, înjosirea, ameninţarea etc.) şi formele "blânde" de pedeapsă corporală (între care pălmuirea, tragerea de păr) nu sunt recunoscute ca fiind o problemă. "Acest lucru reflectă toleranţa culturală profundă în ceea ce priveşte violenţa împotriva copiilor", se arată în studiul UNICEF.

Ordinea pe buletinul de vot la prezidenţiale

Kelemen Hunor va fi primul candidat pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, el fiind urmat de Klaus Iohannis, Dan Diaconescu şi Victor Ponta, potrivi tragerii la sorţi făcută ieri de preşedintele BEC, judecătoarea Veronica Năstasie. Lista continuă cu independenţii şi candidaţii propuşi de partidele neparlamentare: William Brînză, Elena Udrea, Mirel Mircea Amariţei, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar şi Zsolt Szilagyi. Potrivit tragerii la sorţi făcută de preşedintele BEC, în continuare pe buletinul de vot se vor afla: Monica Macovei, Constantin Rotaru, Călin Popescu Tăriceanu şi Corneliu Vadim Tudor.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 2 noiembrie.

EBA, implicată într-un accident rutier

Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, nu prezintă probleme de evoluţie a sarcinii, după accidentul rutier în care a fost implicată ieri după-amiază, au declarat reprezentanţii Spitalului Universitar Bucureşti.
Potrivit surselor citate, Elena Băsescu a fost adusă de un echipaj SMURD la Spitalul Universitar, unde, în urma investigaţiilor, medicii au concluzionat că pacienta nu are probleme de sănătate în urma accidentului, inclusiv în ceea ce priveşte evoluţia sarcinii. Accidentul s-a produs în Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, în jurul orei 14.30, după ce un bărbat aflat la volanul unui autoturism de teren nu ar fi cedat trecerea şi s-a ciocnit cu maşina condusă de Elena Băsescu, au declarat surse din Poliţie. Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu este însărcinată în luna a cincea.

Doi parlamentari ai Puterii au sărit la ACL

Deputatul Ovidiu Raeţchi a părăsit ieri grupul parlamentar al PC-PLR, devenind membru al grupului PNL, în timp ce deputatul Ion Şcheau a demisionat din PSD şi va activa în grupul PDL.
Şcheau a fost ales deputat într-un colegiu uninominal din Arad, din partea PPDD. Din mai până în octombrie 2013 a activat ca independent, iar din octombrie 2013 a fost membru al PSD. Deputatul Ovidiu Raeţchi a fost exclus din PC, pe motiv că acesta s-a situat în afara politicii partidului, susţinând candidatura lui Klaus Iohannis la prezidenţiale.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.