Național

De la SIE nu-i

Ziarul de Vrancea
17 sep 2014 751 vizualizări
Serviciul de Informaţii Externe a transmis Parlamentului că în nici un candidat la Preşedinţie nu activează în cadrul acestui serviciu secret n se aşteaptă precizări şi de la SRI

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, că serviciul a transmis comisiei un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit. "A avut loc şedinţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit", a spus Sârbu. Întrebat dacă documentul transmis de SIE atestă faptul că nu există un ofiţer acoperit în acest moment sau că nu ar fi existat în trecut, Sârbu a precizat că acest fapt este "fără relevanţă". El a arătat că ar trebui ca şi SRI să se autosesizeze şi să transmită comisiei de control al SRI un document privind acest subiect.

ACL îl bănuieşte pe Ponta

Pe de altă parte, deputaţii Alianţei Creştin Liberale (ACL) acuză, într-un comunicat remis ieri, că PSD îl "acoperă" pe Victor Ponta prin respingerea iniţiativei ACL de a constitui o comisie parlamentară de anchetă cu privire la subiectul "ofiţerul sub acoperire". "Dacă iniţial doar am intuit teama generalizată a PSD că acel ofiţer acoperit de informaţii ar putea fi candidatul Victor Ponta, începem să avem convingerea că afirmaţiile preşedintelui l-au vizat direct pe Victor Ponta", se arată în comunicatul semnat de liderii grupurilor PDL şi PNL din Camera Deputaţilor, Tinel Gheorghe şi George Scutaru.
Preşedintele Băsescu a declarat recent, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane". ”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, a mai spus Băsescu.

România, obligată de CEDO să continue ivestigaţiile în dosarul Mineriadei

România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, a decis, ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), subliniind obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.
Marea Cameră a CEDO a făcut public verdictul în cauza Mocanu şi alţii împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. Deşi dosarul uneşte trei cazuri, decizia îi face dreptate şi lui Marin Stoica, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, după ce CEDO se pronunţase deja în 2012 în favoarea celorlalţi doi petenţi. "Cetăţeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze", se arată în comunicatul APADOR-CH. După opt ani de anchete, declaraţii, expertize IML, cazul Mineriadei, inclusiv în ceea ce-l privea pe Marin Stoica, a fost soluţionat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu neînceperea urmăririi penale.
La CEDO dosarul Stoica a fost conexat cu alte două ale Mineriadei, respectiv al Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost omorât, şi al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al cărei sediu fusese devastat de mineri, cauza fiind denumită "Mocanu şi alţii contra României". Reclamanţii s-au plâns de lipsa unei anchete eficiente, imparţiale şi aprofundate pentru identificarea şi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentă a demonstraţiilor din 13 şi 14 iunie 1990.
Potrivit deciziei CEDO de ieri, "toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutile ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante". Curtea mai apreciază că "timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3501 zile, 2 ore, 32 minute, 9 secunde
Deci se pare ca de la SIE este. Basescu a formulat astfel : "un fost ofiter sau un ofiter acoperit" Cum SIE s-a reprezit sa precizeze ca nu au niciun ofiter acoperit candidat la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.