Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Toamna se numără pomenile electorale

Ziarul de Vrancea
1 sep 2014 456 vizualizări
Parlamentarii vor dezbate în sesiunea de toamnă, pe lângă reducerea CAS şi amnistia fiscală a pensionarilor şi mamelor, mai multe proiecte de lege care prevăd o serie de beneficii pentru alegători, cum ar fi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul sau reducerea TVA pentru lapte, fructe şi legume.

Astfel, în această sesiune,senatorii urmează să dea un vot la o propunere legislativă care permite pensionarilor cu venituri care depăşesc nivelul salariului mediu brut pe economie să cumuleze pensia cu salariul ca angajaţi la stat. Mai mulţi aleşi PSD, iniţiatori ai legii, menţionează, în expunerea de motive, că, potrivit Constituţiei, pensia este un drept fundamental, garantat în întregime şi se datorează pentru munca prestată în trecut. Proiectul a primit raport de admitere din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi are mari şanse să fie aprobat de Senat, care este primă Cameră sesizată.
Senatorii ar putea decide, în prima parte a sesiunii care a început ieri, scăderea stagiului de cotizare realizat în grupa 1 de muncă de la şase ani, cât este în prezent, la cinci ani, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.
Iniţiatori ai proiectului sunt mai mulţi senatori PSD.

Lapte mai ieftin

O altă propunere legislativă ce urmează să intre în dezbaterea Senatului prevede reducerea cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete la 9 la sută. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost iniţiat de un grup de parlamentari aparţinând PSD, UNPR, PPDD, PC, şi PNL, printre care Octavian Bumbu, Gheorghe Emacu şi Radu Mihai Popa. Aceştia menţionează că, potrivit INS, aproape 50 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România sunt făcute pentru mâncare, în anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor fiind de 66,9 kg de fructe proaspete, 142,5 kg de legume proaspete şi 226,9 litri de lapte şi produse din lapte. Ei arată că schimbările preconizate vor determina ascensiuni calitative în ceea ce priveşte consumul respectivelor alimente, iar românii vor avea posibilitatea să redirecţioneze veniturile spre alte domenii în care se constată carenţe, respective sănătatea, educaţia, turismul.

Avantaje pentru rău-platnici

În sesiunea care va începe, senatorii vor lua în discuţie o iniţiativă legislativă care prevede ca administratorii şi rezidenţii parcurilor industriale să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădirile ce vor fi construite. Propunere legislativă pentru modificarea Legii 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale are ca iniţiatori mai mulţi senatori PSD. La începutul noii sesiuni, parlamentarii vor lua în discuţie, de asemenea, un proiect prin care se propune ca persoanele care au luat credite ipotecare şi nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.
Senatul şi Camera Deputaţilor vor trebui să ia o decizie şi privind o iniţiativă legislativă prin care se propune ca funcţionarii publici şi personalul contractual din primării să fie scutiţi să restituie drepturile salariale de care au beneficiat în temeiul unor dispoziţii de primar sau ca urmare a promovării şi implementării unor proiecte cu finanţare europeană.
Propunerea legislativă are ca iniţiatori parlamentari PDL, UDMR, PSD şi PC, printre care Gheorghe Flutur, Dumitru Oprea şi Mihai Răzvan Ungureanu (FC).  Iniţiatorii invocă, în expunerea de motive, că acest proiect trebuie adoptat deoarece este imposibil să se repare rapid prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, angajaţii au fost de bună-credinţă iar practica instanţelor a fost neunitară.
Deputaţii vor trebui, de asemenea, să se pronunţe asupra unui proiect, deja adoptat de Senat, potrivit căruia toate blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate înainte până în anul 1990, cu excepţia celor încadrate în clasa I de risc seismic, ar putea fi reabilitate termic cu fonduri de la buget. În prezent, nu pot fi reabilitate termic cu bani de la bugetul de stat şi din bugetul propriu al primăriilor blocurile de locuinţe construite înainte de anul 1950.

Iohannis: Nu am fost la Grivco

Liderul PNL a fost acuzat că de Codruţ Şereş că ar fi negociat un sprijin politic de la grupul condus la acea vreme de Dan Voiculescu

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ieri că nu a avut întâlniri "în particular" cu Dan Voiculescu, nici la sediul Grivco, nici în altă parte, şi nu a negociat niciodată ceva cu acesta, apreciind că fostul lider PC Codruţ Şereş ”probabil a primit o temă” şi insistă cu acest subiect. "Nu a existat niciodată o astfel de negociere, fiindcă pur şi simplu nu m-a interesat acel partid, indiferent cum s-o fi numit el pe parcurs. Sunt simple dezinformări, nici nu vreau să le numesc altfel. Am constatat că insistă (cu afirmaţiile legate de vizita lui Iohannis la Grivco - n.r.), probabil că a primit o temă. Nu, nu mă interesează nici domnul Şereş, nici divagaţiile domniei sale”, a afirmat liderul PNL.
Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a declarat ieri, la ieşirea din sediul ICCJ, că nu înţelege de ce Klaus Iohannis nu răspunde public privind vizita sa la Grivco şi că acest lucru nu este o ruşine, astfel că nu ar fi motive ca acesta să se ascundă. El a mai spus că îl "roagă" pe Iohannis să răspundă public la acest lucru, pentru că în afară de el mai sunt şi alte persoane care l-au văzut acolo la Grivco. "La întâlnirea propriu-zisă, aşa cum am declarat, eu nu am participat, dar îi reamintesc domnului Klaus Iohannis că ne cunoaştem din 2003, îi reamintesc faptul că am fost de mai multe ori la domnia sa la Sibiu şi reamintesc faptul că liderul Partidului Umanist de atunci, Teodor Ancuţa, care este fostul preşedinte al Bursei de Mărfuri, ne-a introdus nu numai pe mine şi pe ceilalţi reprezentanţi ai Partidului Umanist, şi sincer nu înţeleg de ce în 2009 susţinerea lui Dan Voiculescu şi a PC era bună, iar astăzi nu mai suntem buni", a mai declarat Şereş.

Udrea: PMP va susţine moţiune de cenzură a ACL

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a declarat, ier i, că formaţiunea pe care o conduce va susţine o eventuală moţiune de cenzură a ACL pe tema OUG privind migraţia primarilor, considerând că acest act normativ este "mincinos, ipocrit, demagogic şi populist". "Vom susţine moţiunea de cenzură pentru că este o păcăleală a lui Ponta, a PSD şi a Guvernului această OUG, scopul fiind de a obţine voturi de la primari, păcălindu-i pe aceştia că vor primi fonduri pentru proiectele lor. Îi păcălesc pe primari că îi vor sprijini cu fonduri, dar nu le vor da bani. Probabil vor fi primari care se vor lăsa păcăliţi şi vor pleca la PSD şi la partidul lui Tăriceanu. Este o acţiune strict electorală, mincinoasă, ipocrită, demagogică şi populistă, tocmai de aceea vom susţine o moţiune de cenzură pe acest subiect", a spus Udrea.
Duminică, la Iaşi, liderul liberal, Klaus Iohannis, anunţa că PNL şi PDL vor iniţia o moţiune de cenzură în noua sesiunee parlamentară. Conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Din totalul de 575 de senatori şi deputaţi, grupurile PNL şi PDL numără în prezent 186 de parlamentari.

Blaga acuză "jocuri meschine" la desemnarea comisarului european

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la finalul şedinţei ACL, că modul de desemnare a comisarului european din partea României ”demonstrează jocurile meschine din interiorul PSD”, procesul fiind lipsit de transparenţă, el menţionând că PNL şi PDL îl susţin pe Dacian Cioloş.
”Lipsa de transparenţă a premierului în desemnarea comisarului european din partea României nu face altceva decât să demonstreze jocurile meschine din interiorul PSD. Cerem premierului, dacă tot spune că respectă Parlamentul şi că Parlamentul este principala instituţie democratică a României, să respecte procedurile parlamentare pentru desemnarea acestuia”, a declarat Blaga. Liderul PDL a fost întrebat despre informarea către şefii celor două Camere ale Parlamentului de care a vorbit premierul.
”Este încă o minciună a domniei sale, că şi PSD spune, că poate o fi o doamnă, dar care o fi nu ştie nici PSD”, a spus Blaga.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.
În scrisoare, Ponta a precizat că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.

Vremea se răceşte în Moldova

Regimul termic diurn va marca o scădere treptată în următoarele două săptămâni (1-14 septembrie), iar probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în a doua săptămână a intervalului, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În Moldova, media maximelor termice va fi de 26...27 de grade între 1-4 septembrie, apoi temperaturile vor scădea spre valori medii de 24-25 de grade între 5 şi 9 septembrie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, tendinţa de răcire va continua şi, după 11 septembrie, maximele diurne nu vor mai depăşi, în medie, 22 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea valori medii de 13 grade la începutul intervalului, apoi vor marca o creştere spre 15 grade pe 3 şi 4 septembrie, pentru ca între 5-11 septembrie să revină la valori de 12-13 grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză valorile nocturne vor coborî spre o medie termică de aproximativ 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi local mai ridicată pe data de 3 septembrie şi, din nou, după 9 septembrie. În restul intervalului de prognoză doar cu totul izolat vor fi condiţii să plouă slab.

Dan Voiculescu va executa pedeapsa în regim închis

Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), va executa pedeapsa în regim închis, a decis, ieri, o comisie din cadrul Penitenciarului Rahova. Aceeaşi comisie va stabili şi în ce penitenciar va executa pedeapsa Voiculescu.
Perioada de carantină de 21 de zile pentru condamnaţii din dosarul ICA s-a încheiat în 28 august. Legea prevede că persoanele condamnate la mai mult de trei ani de închisoare execută pedeapsa în regim de închis. Regimul de detenţie se stabileşte şi în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia. Dan Voiculescu are 67 de ani, iar Gheorghe Mencinicopschi, condamnat în acelaşi dosar, 65 de ani. Potrivit prevederilor legale, ei ar putea fi eliberaţi după ce execută o treime din pedeapsă, întrucât au împlinit 60 de ani.
Voiculescu, alături ceilalţi şase condamnaţi la pedepse cu executare din dosarul ICA - Sorin Pantiş, Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop, Vlad Nicolae Săvulescu şi Gheorghe Mencinicopschi - se află încarceraţi, din 8 august, la Penitenciarul Rahova.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.