Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ei urmează să ne plătească pensiile - Dezastru: Doar 22,27% dintre candidaţi au promovat bacalureatul!

Ziarul de Vrancea
31 aug 2014 342 vizualizări
Din totalul celor 52.389 de candidaţi, au trecut examenul maturităţii 11.666 u un număr de 9.753 de candidaţi au obţinut medii între 5,00 şi 5,99 u cele mai multe medii înregistrate în sesiunea august - septembrie - 10.038 -au fost pe segmentul 6,00 - 6,99

O pondere de 22,27 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat sesiunea a doua a examenuluide bacalaureat, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Ministerul a centralizat rezultatele candidaţilor care au susţinut probele examenului de bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2014, înainte de contestaţii. Din totalul celor 52.389 de candidaţi, au promovat 11.666, respectiv 22,27 la sută. Rezultatul este cu aproximativ 1 la sută mai mare decat cel înregistrat în aceeaşi sesiune a anului 2013. Din totalul candidaţilor respinşi, 248 au fost eliminaţi pentru fraudă. Un număr de 9.753 de candidaţi au obţinut medii între 5,00 şi 5,99. Media finală pentru promovarea examenului de bacalaureat trebuie să fie minimum 6.  Cele mai multe medii înregistrate în sesiunea august - septembrie - 10.038 -au fost pe segmentul 6,00 - 6,99. Afişarea rezultatelor se va face în toate centrele, începand de duminică, la ora 18.00, urmand ca, luni, în intervalul orar 12.00 - 16.00, să fie depuse contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie. Un număr de 63.323 de absolvenţi s-au înscris la cea de-a doua sesiune (august-septembrie) a examenelor de bacalaureat. În urma sesiunii din vară, 59.265 de candidaţi au fost respinşi. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi la sesiunea a doua, 42.121 sunt din promoţia 2013-2014, iar alţi 21.202 absolvenţi aparţin promoţiilor anterioare. La sesiunea de toamnă din 2013, doar 21,5 la sută dintre candidaţi au promovat examenul, respectiv 15.592 de candidaţi din totalul celor 72.476 care au fost prezenţi la examen Cele mai multe medii obţinute de candidaţi, respectiv 9.743, au fost între 6.00 şi 6.49. Niciunul dintre participanţii la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat 2013 nu a obţinut media 10. Procentul elevilor care au promovat examenul naţional de bacalaureat din 2012 (sesiunea august-septembrie) a fost de 25,49, cu 5,07 puncte procentuale mai mult decat în 2011. La prima sesiune de bacalaureat din acest an promovat 60,65 la sută din candidaţi. Rata de promovare la bacalureat, sesiunea I, a fost: în 2004 - 84,59%, în 2005 - 84,68%, în 2006 - 80,48%, în 2007 -82,08%, în 200 8- 78,30%, în 2009 - 81,47%, în 2010 - 69,30%, în 2011 - 45,73%, în 2012 -44,41%, în 2013 - 56,44%.

Nominalizare în stil romanesc la funcţia de comisar european

în joc sunt vehiculate două nume: Dacian Cioloş fostul comisar european pentru Agricultură şi europarlamentarul Corina Creţu

Nominalizarea Romaniei pentru funcţia de comisar european s-a transformat într-un motiv numai bun de galceavă între preşedintele ţării şi premier. Asta din cauză că Guvernul a făcut două nominalizări în loc de una. "Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu. "Niciodată reprezentantul Romaniei în Comisia Europeană reprezentantul Romaniei nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că Romania a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el. La randul lui premierul a apus că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea Romaniei este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume. El a menţionat că, în scrisoarea transmisă la Bruxelles, prima opţiune a Romaniei este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloş. Întrebat dacă poate confirma informaţia apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe euroCorina Creţu, Ponta a răspuns: "Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat Romaniei, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (...) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi". Premierul a fost solicitat să precizeze dacă astfel confirmă că este vorba de o femeie. "Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care ţin de negocieri", a spus el. "N-aş fi dat aceste detalii pană săptămana viitoare, cand urmează să anunţe domnul Juncker, dacă domnul Băsescu nu se trezea vorbind cum s-a trezit astăzi", a adăugat premierul. Deşi iniţial spusese că a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu şi şefii celor două Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Cioloş, Victor Ponta a afirmat ulterior că nu s-a consultat cu preşedintele cu privire la niciuna dintre nominalizări.

Ungureanu: Ne-am săturat să mai fim paranteza Bucureştiului

Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu susţine că Iaşul s-a săturat să fie "paranteza” Bucureştiului, afirmand că ieşenii nu vor un preşedinte care să vină la Iaşi doar pe 24 ianuarie sau în octombrie, ca să bată mătănii de Sfanta Parascheva. "Ne-am săturat să mai fim paranteza Bucureştiului. Moldovenii par blanzi şi răbdători, dar de aici au plecat primele voci ale libertăţii. Vrem un preşedinte care nu vine la Iaşi doar pe 24 ianuarie de ziua Unirii sau pe care să-l vedem pe 14 octombrie cum bate mătănii. Vrem un preşedinte care înţelege durerile Moldovei”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu. La randul său, liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, a afirmat că PSD ia de fiecare dată multe voturi în Moldova, dar că social-democraţii nu se apleacă asupra problemelor din această regiune tocmai pentru că voturile lor sunt garantate. "Cat timp PSD conduce Romania, Moldovei nu i se va da nimic. Cei de la PSD se vor comporta ca şi pană acum. Autostrada Moldova - Ardeal este pe locul doi-trei în sertarele guvernului. În schimb, autostrada Bucureşti - Alexandria e cea mai dezirabilă pentru guvern. Singurul lucru pe care îl fac cei de la PSD e să cumpere şi să şantajeze. Ei se arată deschişi şi europeni, dar pe de altă se dedau la tot felul de lucruri. Frica şi spaima e mare la ei, iar Ponta ştie riscul”, a spus Cristian Adomniţei.  Secretarul general PNL, Marian Petrache, a afirmat că analiştii politici spun că ACL ar putea caştiga prezidenţialele în Ardeal, Banat şi Bucureşti, el afirmand că Iohannis poate să caştige şi în Moldova.  "Avem preşedinţi de CJ la Botoşani şi la Iaşi. La Suceava avem majorităţi în consiliul local şi consiliul judeţean. Cum să nu caştigăm alegerile în Moldova?”, a întrebat Petrache.

Proteste împotriva ordonanţei ce permite traseismul

Ordonanţa care permite migraţia primarilor a starnit proteste în cel puţin două oraşe din ţară. Protestatarii s-au organizat prin intermediul reţelelor de socializare. În Bucureşti protestul a început în jurul orei 16,30 cand nemulţumiţii au început să sosească în Piaţa Universităţii. Ulterior s-au strans în jur de 250 de persoane. Ei au cerut imperativ guvernului Ponta sa retragă ordonanţa de urgenţă de permite primarilor şi consilierilor locali, timp de 45 de zile să migreze către alte formaţiuni politice. Manifestanţii au scandat: „Liviu Dragnea şi ai lui, să se ducă dracului”, „Viitorul trist este traseist”, „Ponta nu rezişti, nici cu mii de traseişti”, „Lumea e în stradă, legea o să cadă, Lumea nu e mică, ordonţa pică”, „Foaie verde gaz de şist, Ponta este traseist!”, „Ponta ilegal! Traseist de drept penal”, „ACL şi PSD, aceeaşi mizerie”, „Refuz, rezist, nu sunt traseist”. În mulţime s-au aflat şi persoane care au strans semnături pentru candidatura Monicăi Macovei sau a lui Klaus Iohanis sau împărţeau fluturaşi cu un protest împotriva gazelor de şist. Un protest asemănător împotriva traseismului, dar de mică amploare, a avut loc şi la Cluj. Aici s-au strans în jur de 40 de persoane. Participanţii la protest s-au adunat, ieri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, avand asupra lor afişe cu mesaje precum "Perspectivă tristă, Romania traseistă”, "Opriţi monta cu Ponta”, "Jos Guvernul”, "Guvernul Romaniei organizează casting pentru producţia "Ali Ponta şi 40 de hoţi”, "Pesedism egal proxenetism”, "Ponta – peştele prostituţiei politice” sau "Moralitatea ta e nulă dacă sari din partid în partid”. Protestatarii au împărţit trecătorilor aflaţi în Piaţa Unirii pahare cu "colivă pentru statul de drept”.

Primarul din Năvodari scapă de arest

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei (PSD), reţinut, pentru fapte de corupţie şi care în luna aprilie a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită, decizie nedefinitivă, a fost eliberat din arest şi va fi cercetat sub control judiciar. Matei a fost reţinut, vineri, pentru 24 de ore de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie, iar sambătă a fost prezentat Curţii de Apel Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanţa a decis ca primarul din Năvodari să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Hotărarea nu este definitivă, putand fi contestată de procurorii DNA. O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel Constanţa şi în cazul lui Isidor Gurgu, anchetat de DNA în acelaşi dosar. Conform DNA, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, Nicolae Matei a decis reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea legilor care reglementează desfăşurarea acestei proceduri, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. Astfel, Primăria Năvodari a fost prejudiciată cu 96.968.771 de lei, reprezentand contravaloarea terenurilor respective, care au fost obţinute de către persoane apropiate primarului. De asemenea, Nicolae Matei este acuzat de procurorii DNA că a vandut la un preţ derizoriu trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 de hectare, 15,9850 de hectare şi 25,090 hectare. Astfel, a fost provocată Primăriei o pagubă de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentand valoarea reală a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentand preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri). Contractul de vanzare-cumpărare pentru cele trei terenuri aparţinand domeniului privat al oraşului Năvodari a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de către Gurgu Isidor, care ştia că cele trei terenuri provin din săvarşirea unei infracţiuni de către primarul Matei, mai spun procurorii DNA.

Cadavrul unui bărbat cu o bucată de fier legată de gat, găsit în apă

Cadavrul unui bărbat care avea legată în jurul gatului o bucată de fier a fost găsit în Canalul Dunăre - Marea Neagră, trupul neînsufleţit fiind dus la morgă pentru stabilirea cauzei decesului bărbatului. Potrivit poliţiştilor, trupul neînsufleţit al bărbatului a fost văzut, ieri dimineaţă, plutind în Canalul Dunăre - Marea Neagră în zona localităţii Mircea Vodă. Persoana care l-a descoperit a sunat la 112, iar la faţa locului s-au deplasat poliţiştii, dar şi scafandri militari. Trupul bărbatului, aflat în stare avansată de putrefacţie, avea legat de gat o franghie de care fusese prinsă o bucată de cale ferată. Cadavrul a fost dus la morga din Medgidia pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei decesului, poliţiştii continuand cercetările pentru identificarea victimei. Anchetatorii susţin că, cel mai probabil, bărbatul şi-a pus capăt zilelor, dar nu sunt excluse nici alte variante în funcţie de rezultatul necropsiei.

Parlamentul începe sesiunea ordinară de toamnă

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, astăzi, 1 septembrie, sesiunea ordinară de toamnă, activitatea legislativă urmand să se suprapună, în mare parte, peste campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În debutul sesiunii, cele două Camere trebuie să se pronunţe asupra unor propuneri legislative care, din diverse motive, nu au mai fost dezbătute şi votate. Astfel, Senatul va dezbate şi vota, în prima săptămană a sesiunii, proiectele privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor, întrucat în sesiunea extraordinară nu a mai existat cvorum pentru continuarea lucrărilor. Pe de altă parte, celelalte două acte normative pe care Senatul le-a dezbătut în sesiune extraordinară - Legea CAS (adoptată) şi Legea petrolului (care nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru adoptare), vor merge către Camera Deputaţilor, care le va dezbate tot în prima săptămană a sesiunii. Totodată, este de aşteptat ca Parlamentul să se pronunţe, în această sesiune, şi asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali. În această sesiune ar putea ajunge în dezbaterea Parlamentului şi proiectul UDMR privind autonomia, despre care liderii Uniunii au dat asigurări că va fi finalizat înainte de 1 septembrie, după care va fi supus dezbaterii publice.

Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Romane

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri, un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Romane, în care urează "La mulţi ani!" tuturor romanilor şi tuturor celor care vorbesc limba romană. „Sărbătorim astăzi unul dintre simbolurile fundamentale ale unităţii noastre naţionale: limba romană. Avem o tradiţie spirituală care dovedeşte, mai ales prin limba romană, că aparţinem unui spaţiu de civilizaţie europeană şi sunt convins că, atat timp cat vom fi capabili să transmitem de la o generaţie la alta bogăţia limbii romane şi valorile care i-au consfinţit perenitatea în cultura europeană şi universală, putem să fim mandri de identitatea noastră şi de contribuţia pe care o putem avea împreună la viitorul marii familii europene", se arată în mesajul şefului statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele mai arată în mesaj că doreşte să le mulţumească romanilor din ţară şi mai ales celor aflaţi în afara graniţelor "care fac eforturi pentru a vorbi limba maternă şi pentru a păstra tradiţia şi obiceiurile de acasă".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.