Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Miza OUG privind traseismul, obţinerea majorităţilor în consilii

Ziarul de Vrancea
29 aug 2014 515 vizualizări
PSD vizează, prin OUG privind traseismul, al cărei iniţiator este preşedintele executiv al formaţiunii, Liviu Dragnea, obţinerea, în principal, de noi majorităţi în Consiliile judeţene şi locale, în condiţiile în care ACL deţine, în acest moment, cele mai multe astfel de majorităţi.

Miza principală a Ordonanţei este aceea de a oferi consilierilor judeţeni, consilierilor locali, precum şi candidaţilor care au fost declaraţi supleanţi, posibilitatea de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile. Primarii, ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene, reprezintă o miză subsecventă a Ordonanţei întrucât aceştia, spre deosebire de consilieri, nu-şi pierd funcţia dacă sunt excluşi din partidele sub sigla cărora au candidat. Astfel, primarii şi preşedinţii de CJ pot, chiar şi în absenţa acestei OUG, să "joace" şi altfel decât linia partidului lor, fără a-şi pierde mandatul.
Consilierii, însă, atât cei judeţeni cât şi cei locali, îşi pierd funcţiile, în condiţiile legislative actuale, prin excluderea din partid dacă votează altfel decât linia partidului. Tocmai de accea, Ordonanţa are în vedere inclusiv supleanţii în ceea ce priveşte posibilitatea alegerii partidului.

PSD plus PPDD, mai puţin decat ACL

Mai mult, această posibilitate de a-şi alege partidul a fost oferită printr-o derogare temporară de la prevederile legii şi nu prin modificare legislativă, tocmai pentru ca acei consilieri care vor trece acum la alte formaţiuni politice decât cele sub sigla cărora au fost aleşi să nu poată reveni ulterior asupra deciziei. Promovarea măsurilor prin OUG asigură intrarea rapidă în vigoare - în jur de 1 septembrie - şi limitează posibilităţile de contestare.
După ruperea USL, PNL a rupt şi majorităţile judeţene şi locale pe care le formase cu PSD şi a format cu PDL noi majorităţi în Consiliile judeţene şi locale. PSD a încercat, în replică, să se alieze la nivel local cu PPDD, pentru a obţine majorităţi, dar fară succesul scontat, numărul acestor majorităţi locale fiind sensibil mai mic decât al majorităţilor ACL. Explicaţiile date atât de Liviu Dragnea, iniţiatorul OUG, cât şi de preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru adoptarea Ordonanţei, se referă la necesitatea de “a se face dreptate”, ei vorbind despre faptul că aleşii locali şi-au dobândit funcţiile sub sigla USL, iar acum cetăţenii “s-au trezit cu Blaga şi Iohannis”.
O altă explicaţie furnizată de cei doi lideri PSD vizează faptul că administraţia publică locală este “blocată”, prin aceasta înţelegându-se că proiectele demarate pe vremea USL nu mai sunt acum continuate de noile majorităţi ACL

Ce va cere Romania la summit-ul NATO

n ţara noastră va propune o prezenţă navală mai consistentă a Alianţei în Marea Neagră n spre deosebire alte state est-europene, Romania este sceptică privind amplasarea de baze militare mari în apropierea graniţei cu Rusia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că obiectivul major al României la summit-ul NATO de săptămâna viitoare va fi o prezenţă navală consolidată a Alianţei în Marea Neagră, întrucât diferenţa navală între Rusia şi ţări ca România şi Bulgaria este mare. "În momentul de faţă, România este ţara care are cel mai număr de trupe ale Statelor Unite pe teritoriu de pe flancul estic - vorbim de baltice, Polonia, România, Bulgaria) şi interesul nostru major este o prezenţă a forţelor navale NATO în Marea Neagră. Avem două baze deja, una la Kogălniceanu, una la Deveselu. În acelaşi timp este clar că în Marea Neagră elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferenţei mari de capacităţi navale între Federaţia Rusă şi ţări ca România, Bulgaria. De aceea, o prezenţă navală consolidată a statelor membre NATO în Marea Neagră va fi obiectivul nostru major" la summitul din Marea Britanie, a precizat Traian Băsescu.
Pe de altă parte, şeful statului a subliniat faptul că România nu este un promotor al anulării Tratatului CFE (Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa), care vizează echilibrele de tehnică militară şi trupe convenţionale între Rusia şi statele din NATO. "Opţiunea noastră nu este pentru mari baze militare. Avem baze militare, dar o prezenţă navală este extrem de importantă. Nu suntem împotriva unui comandament NATO pe teritoriul României, dar grija pentru menţinerea Acordului CFE în limitele negociate trebuie să existe în toate solicitările noastre, pentru că altfel echilibrele se pot rupe şi vor fi foarte greu readus în marja normală, în marja de acum", a afirmat preşedintele.
În schimb, Băsescu a recunoscut că este nevoie de existenţa unor "elemente de descurajare", chiar dacă Tratatul de la Montreux limitează prezenţa în timp a navelor militare ale altor state în Marea Neagră la 21 de zile. Şeful statului a explicat că navele pot fi trimise în Marea Neagră prin rotaţie, pentru a putea "descuraja idei ale vreunui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale fostei URSS".
De asemenea, Băsescu a precizat că, potrivit analizelor sale, nu există un pericol pentru România în mod raţional, dar "trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional", întrucât se dovedeşte că acesta poate exista. În opinia preşedintelui, Rusia vrea să transforme Ucraina într-un nou conflict îngheţat la Marea Neagră pentru "a-i putea controla evoluţiile viitoare": aderarea la NATO sau UE.

Lecţii de arhitectură în şcoala primară şi de istoria jazz-ului la liceu

Elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului, începând cu anul şcolar 2014 - 2015, informează Ministerul Educaţiei.  Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa şcolară pentru disiplina opţională "De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit" pentru clasele a III-a şi a IV-a. Timp de o oră pe săptămână, elevii acestor clase se vor familiariza cu modul în care se construieşte mediul, dar şi cu elemente minimale de arhitectură. Programa propune şi activităţi în aer liber, centrate pe identificarea în realitate a conceptelor învăţate în clasă.
Anterior adoptării, a existat un proiect de programă şcolară, pilotat în cinci şcoli din Bucureşti, pe parcursul anului şcolar 2012 - 2013. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu specialiştii din Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Arhitectura şi specialiştii Departamentului de ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti.
Disciplina "Istoria Jazzului" este axată pe prezentarea originilor şi contextului istoric al apariţiei jazzului, iar liceenii cărora li se adresează vor învăţa să opereze cu concepte şi termeni specifici, dar şi să identifice forme de expresie în muzică, literatură şi dans.

Corina Voiculescu renunţă la contestaţia privind sechestrul din dosarul ICA

Avocatul Corinei Voiculescu a depus vineri, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de retragere a contestaţiei făcute împotriva deciziei Curţii de Apel de confiscare a mai multor sume de bani aparţinând clientei sale, în cadrul soluţionării dosarului ICA. Instanţa Tribunalului Bucureşti a rămas în pronunţare cu privire la solicitarea avocatului Corinei Voiculescu.
Fiicele lui Dan Voiculescu, Corina şi Camelia, au depus în 14 august, la Tribunalul Bucureşti, două contestaţii la executare în cazul sechestrului dispus prin decizia definitivă dată în dosarul privind privatizarea ICA, în care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro. Contestaţia Cameliei Voiculescu a fost respinsă, pe 25 august, de instanţă, cealaltă contestaţie având termen de judecată vineri.
Şi compania Grivco, fondată de Dan Voiculescu, şi fostul Institut de Cercetări Alimentare (ICA), în prezent Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii, au contestat în instanţă sechestrul pus de judecători prin sentinţa dată în dosarul privind privatizarea ICA. Contestaţia Grivco a fost de asemnea respinsă, în 26 august, în timp ce cea înaintată de Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii va fi analizată de judecători în 1 septembrie.

Şofer prins conducând cu 224 de km/h pe Autostrada Transilvania

Vineri, în jurul orei 6.40, poliţiştii Biroului de Poliţie Autostrada A3 -Transilvania au depistat un bărbat, de 30 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism cu o viteză peste limita maximă admisă. Acesta a fost înregistrat cu aparatul radar, la km. 49^500m, pe sensul de mers Câmpia Turzii - Gilau, conducând cu o viteză de 224 km/h. Conform legislaţiei în vigoare, acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 810 de lei. Totodată, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru o perioadă de 90 de zile.

Blaga: În momentul cand va candida independent, Macovei e exclusă din PDL

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Craiova, că, potrivit Statutului partidului, în momentul în care va candida independent, Monica Macovei va fi automat radiată din rândurile membrilor formaţiunii democrat-liberale. "Avem un statut foarte clar, care spune la articolul 20 că, în momentul în care domnia sa va candida independent, automat este la radiere, la capitolul radieri, va fi radiată din rândurile membrilor Partidului Democrat, este radiată automat şi acest articol este prins în statut", a declarat Vasile Blaga. Întrebat de jurnalişti dacă acest lucru nu aduce prejudicii imaginii partidului, liderul PDL a răspuns: "Am spus din primul moment că da, mai ales că domnia sa nu a fost oprită niciun moment să participe la o competiţie internă în partid. Eu nu ştiu un alt candidat în afara domnului Iohannis care să fi fost desemnat mai democratic de propria structură politică şi aici mă refer la Alianţa Creştin Liberală şi de marele partid liberal. Pe de o parte, a fost competiţia internă câştigată de Cătălin Predoiu şi a fost etapa a doua, aşa cum ne-am înţeles, între PDL şi PNL - o competiţie între domnul Cătălin Predoiu şi domnul Iohannis. Ce ne bucură pe noi, azi, este că noi toţi, în frunte cu domnul Predoiu, suntem azi cei mai mari suporteri ai domnului Iohannis şi vom fi în această campanie".
Europarlamentarul PDL Monica Macovei care este şi candidat independent la Preşedinţie a precizat, joi, că va lua ”foarte curând” o decizie în privinţa relaţiei sale cu PDL. Întrebată în legătură cu relaţia sa cu PDL, Macovei a afirmat: "Ajung la o decizie foarte curând şi o voi comunica".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.