Național

Cum explică specialiştii inundaţiile din sudul ţării: În trei zile a plouat cat în două luni de vară

Ziarul de Vrancea
31 iul 2014 591 vizualizări
Probabilitatea de apariţie a unor asemenea debite a fost de una la 100 sau 200 de ani, explică oficiali de la Apele Romane n din cauza excedentului de precipitaţii care s-a instalat din primăvară, solul era deja îmbibat cu apă, iar debitele paraielor erau ridicate, spune un reprezentant ANM

Inundaţiile şi viiturile care afectează sud-vestul ţării "nu sunt fenomene normale", avand în vedere că au fost secţiuni de rauri unde probabilitatea de apariţie a debitelor înregistrate acum a fost de una la 200 de ani, a declarat pentru hotnews.ro purtătorul de cuvant de la Administraţia Naţională Apele Romane, Ana-Maria Agiu. Aceasta a explicat că viiturile rapide şi scurgerile de pe versanţi care au generat inundaţii au fost cauzate şi de modul de construire a caselor, de inexistenţa unor rigole sau de lipsa lucrărilor de corectare a torenţilor şi paraielor, care ţin de Ministerul Agriculturii şi de autorităţile locale. Inundaţiile înregistrate în sud-vestul ţării "sunt fenomene de excepţie, pentru că au fost fenomene cu probabilitate foarte mică de apariţie. Nu sunt fenomene normale pentru această perioadă, avand în vedere că am avut precipitaţii de peste 100 de litri pe metru pătrat, cu rauri cu debite care au crescut de pană la 400 de ori şi au fost secţiuni unde probabilitatea de apariţie a acestor debite a fost de una la 100 sau 200 de ani", a spus Ana-Maria Agiu. Ea a explicat că "viiturile rapide şi scurgerile de pe versanţi care au generat inundaţii în peste 80% din zonele afectate au fost cauzate de schimbările climatice, dar şi de acţiunea antropică în anumite zone". "În ceea ce priveşte efectele determinate de acţiunea omului, ele pot fi generate de defrişări, de modul de construire a caselor, de inexistenţa unor rigole sau şanţuri, care au dus la inundaţii locale, de lipsa lucrărilor de corectare a torenţilor şi paraielor, care ţin de Ministerul Agriculturii şi de autorităţile locale", a continuat aceasta.

Activitate ciclonică intensă în Marea Adriatică

Meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a declarat pentru hotnews.ro că "sunt mai multe cauze care au dus la precipitaţiile abundente din ultima perioadă. Pe de o parte este vorba despre excedentul de precipitaţii care s-a instalat încă din primăvara - în toate aceste luni, începand din mai şi pană în prezent, a plouat foarte mult în partea de sud-vest a ţării. Deci paraurile erau la cote mari, solul relativ îmbibat cu apă. Acesta este istoricul fenomenelor pe care le întalnim acum". "Iar în această săptămană am înregistrat o activitate ciclonică intensă în Marea Adriatică, deci o serie de cicloni de origine mediteraneană a afectat vestul Peninsulei Balcanice şi sud-vestul României. De duminică seara şi pană miercuri dimineaţa, în partea de nord a Olteniei, în Gorj şi Valcea, s-au înregistrat cantităţi de precipitaţii de peste 150 de litri pe metru pătrat şi izolat la Sadu în judeţul Gorj au fost de peste 200 de litri pe metru pătrat. Sunt cantităţi foarte mari de precipitaţii care ar trebui să se înregistreze în 2 luni de vară, în niciun caz în trei zile. Avand în vedere şi istoricul din toată primăvară pană acum, aceste precipitaţii au umplut paharul", a explicat specialistul în meteorologie.

Se caută "o echipă de salvare" dincolo de nori

Arhiepiscopia Râmnicului a îndemnat ieri preoţii să "înalţe rugăciuni pentru contenirea ploilor". Totodată, în parohiile din Arhiepiscopia Râmnicului a început o colectă de strângere de bunuri de produse neperisabile (conserve, ulei, orez, zahăr, făină), apă îmbuteliată, produse de igienă şi îmbrăcăminte, care vor fi distribuite familiilor din mediile afectate, prin preoţii parohi.
Între timp poliţiştii vâlceni au găsit şi cadavrul celui de-al doilea bărbat din judeţ, dat dispărut în timpul inundaţiilor produse zilele trecute, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Alina Teodorescu. "Bărbatul, în varstă de 40 de ani, a fost cărat de torent pe canal, pe o distanţă de circa 50 metri, până în albia pârâului Dobriceni, unde a fost surprins de debitul mare de apă şi cărat în aval pe pârâu", a precizat Alina Teodorescu. Cadavrul bărbatului a fost identificat pe malul stâng al pârâului Govora, pe raza comunei Mihăeşti, la aproximativ 10 km de locul dispariţiei.
Un alt bărbat care a fost luat luni seară de o viitură pe râul Cerna a fost găsit abia joi de echipele de căutare ale poliţiei.
Judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt se află până astăzi la ora 10.00 sub cod galben de ploi şi vijelii. La rândul lor, hidrologii au emis mai multe avertizări cod roşu de inundaţii, care vizează judeţele Argeş, Vâlcea, Olt, Teleorman, Caraş-Severin şi Timiş.

Directorul de la Apele Romane rămane definitiv în concediu

Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", Vasile Pintilie, va rămâne în concediu şi va fi înlocuit la conducerea instituţiei de cineva mai interesat de problema inundaţiilor, a transmis, ieri, premierul Victor Ponta.
"Dacă directorul de la Ape era în concediu, o să rămână în concediu de acum încolo, punem pe altcineva care ţine mai mult la ce are el de făcut decât la concediu", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern, în contextul unei discuţii despre efectele inundaţiilor. El a cerut miniştrilor să transmită acest mesaj tuturor celor implicaţi. Miercuri după-amiaza, surse oficiale au declarat că premierul a cerut demiterea directorului Administraţiei Naţionale "Apele Române", aflat la acest moment în concediu. După mediatizarea informaţiei privind cererea lui Ponta, directorul de la "Apele Române" l-a sunat pe premier şi l-a informat că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituţiei în timpul inundaţiilor.
Ulterior, Vasile Pintilie a anunţat că îşi depune demisia de onoare din funcţie.
Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundaţiilor şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate.

Începe postul Adormirii Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi intră azi în postul Adormirii Maicii Domnului, numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni, din care vor putea mânca peşte doar în 6 august şi în 15 august, ziua praznicului. "Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă si Adormirea Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice", a explicat părintele Constantin Stoica, consilier patriarhal.
Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din an (al Paştelui, al Sfinţilor Petru şi Pavel, al Sfintei Marii şi al Crăciunului). Originea lui trebuie căutată, probabil, prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaşte o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanţă. La început însă, nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot.
Postul Sântămăriei este mai uşor decât al Paştelui, dar mai aspru decât al Crăciunului şi al Sfinţilor Apostoli.
Creştinii ortodocşi au patru posturi mari într-un an. Postul Paştilor este cel mai lung şi cel mai aspru post (3 martie - 20 aprilie în 2014). Durata postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau al Sânpetrului, depinde de data prăznuirii Sfintelor Paşti (anul acesta 16 - 29 iunie). Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii. Se poate întâmpla, însă, ca prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să cadă după data de 29 iunie. În această situaţie s-a rânduit ca postul să se ţină în cele trei zile de dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli. Celelalte două posturi de durată din anul bisericesc, cu dată neschimbătoare, sunt Postul Adormirii Maicii Domnului, şi Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului, între 14 noiembrie şi 24 decembrie.

Camera va cheltui aproape 500.000 lei pentru reparaţia unei scări

Camera Deputaţilor va aloca aproape jumătate de milion de lei pentru reparaţia scării monumentale exterioare a Palatului Parlamentului, care deserveşte intrarea oficială, de protocol, în clădire, respectiv cea dinspre bulevardul Unirii, folosită pentru accesul oficialilor de rang înalt. Camera Deputaţilor a lansat o cerere de ofertă pentru lucrări de reparaţii generale şi renovare la scara monumentală exterioară, valoarea estimată a contractului fiind de 440.695 lei. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, banii necesari reparaţiilor urmând a fi asiguraţi din fonduri bugetare. Data limită pentru depunerea ofertelor este 12 august 2014.
Cheltuielile pentru reparaţiile clădirii Parlamentului sunt suportate de către Camera Deputaţilor. Surse parlamentare au menţionat că un memorandum privind reparaţiile necesare care trebuie efectuate la scara monumentală exterioară a fost elaborat încă de acum patru sau cinci ani, dar până în acest moment nu au fost alocate fonduri.

Linie telefonică pentru "sclavii" romani din Marea Britanie

Ministerul britanic de Interne a lansat, printr-o campanie publicitară naţională de televiziune, o linie telefonică şi un site care permit denunţarea de către public şi victime - inclusiv români - unor cazuri de sclavie modernă, anunţă Asociaţia Presei. Linia verde (0800 0121 700) la care victimele pot solicita ajutor telefonic şi site-ul au fost lansate cu ajutorul asociaţiei de caritate pentru copii Societatea naţională pentru prevenirea cruzimii faţă de copii (NSPCC).
În total, 1.746 de cazuri de scalvie modernă au fost înregistrate oficial în Marea Britanie în 2013, cu 50% mai multe decât în anul precedent, potrivit unor statistici de la National Referral Mechanism, organismul oficial care identifică victimele traficurilor. Lansarea are loc în contextul în care ministrul de Interne Theresa May şi-a exprimat speranţa că legea privind sclavia modernă va fi adoptată de Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.