Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: PNL cu numele, PDL cu imnul

Ziarul de Vrancea
27 iul 2014 550 vizualizări
La congresul de fuziune a celor două partide, strofa din imnul naţional care conţine cuvintele "un nume de Traian" a fost cenzurată n cu toate aceste, liderii PSD susţin că noua formaţiune vrea "restaurarea regimului Băsescu"

Reprezentanţii PDL şi ai PNL au aprobat sâmbătă, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid. Protocolul de fuziune dintre PNL şi PDL fusese adoptat şi separat de reprezentanţii PNL, respectiv ai PDL.
După citirea protocolului de fuziune de către europarlamentul PDL Daniel Budea şi votarea acestui document, preşedintele PDL Vasile Blaga şi liderul PNL Klaus Iohannis şi-au strâns mână în aplauzele liderilor şi a democrat-liberalilor prezenţi la congres.
PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal şi al Partidul Naţional Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru şi galben, potrivit statutului noului partid, aprobat sâmbătă. Conform proiectului, prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017. Copreşedinţii sunt preşedinţii fostului PDL şi al fostului PNL.
Congresul comun de sambătă a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian".

"Disperarea PSD şi a lui Victor Ponta"

PSD a reacţionat faţă de gestul fuziunii PNL-PDL, ratificată prin congresul de sâmbătă, spunând că acest demers ar fi pentru a restaura regimul Băsescu. "Am văzut fel şi fel de discursuri în cadrul congresului de fuziune, dar n-am sesizat nici măcar cel mai mic reproş adresat lui Băsescu. Nu doar că cei din PNL şi PDL nu se dezic de cei 10 ani de dezastru provocat de acest regim nociv, dar ne demonstrează că se pregătesc să-l aducă înapoi. Înţeleg că oameni precum Blaga, Boc, Anastase, Videanu sau Ioan Olteanu pot fi nostalgici după epoca de aur a regimului Băsescu, atunci când s-au îmbogăţit pe spinarea românilor, dar nu m-aş fi aşteptat niciodată ca tocmai Iohannis să fie vehiculul prin care aceşti oameni ar putea ajunge din nou la conducerea ţării", a declarat Dan Şova.
Purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu a replicat declaraţiilor liderilor PSD care au criticat gestul fuziunii PNL-PDL. "Declaraţiile celor din PSD după Congresul de fuziune şi apariţia marelui PNL reflectă nervozitatea, disperarea PSD şi a lui Victor Ponta personal. Toată lumea înţelege de câteva ore cât de mult s-a temut stânga de o dreaptă unită şi că a făcut tot ce a putut, ba chiar imposibilul, pentru a dezbina această parte importantă a scenei politice. Liderii PSD se tem de noul Partid Naţional Liberal, pentru că ştiu că şansele lor de a câştiga bătălia de la prezidenţiale în faţa dreptei unite au scăzut dramatic", susţine Alina Gorghiu. Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că, din experienţa turor alegerilor prezidenţiale din ultimii 25 de ani, se poate observa că "PSD a pierdut mereu când s-a confruntat cu candidaţii dreptei unite".

Alţi doi parlamentari au demisionat din PNL

Alţi doi parlamentari liberali - senatorul de Timiş Petru Ehegartner şi deputatul de Cluj Steluţa Cătăniciu - au demisionat din PNL pentru a se înscrie în Partidul Liberal Reformator, aceştia spunând că au sperat ”până în ultima secundă” că PNL va renunţa la fuziunea cu PDL. "Este o decizie pe care am luat-o cu foarte multă greutate, pentru că eu nu am fost membru al altui partid, sunt din 1990 în PNL. Deşi am anunţat de mai multă vreme că nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în partid, cu ieşirea de a guvernare, cu aderarea la PPE, cu fuziunea şi aşa mai departe, am sperat până în ultimul moment că lucrurile vor reveni, pentru că reacţia din interior de insatisfacţie există, dar nu este manifestată”, a spus Ehegartner.
Cătăniciu a declarat că prin decizia de a demisiona din PNL îşi menţine poziţia de a fi împotriva fuziunii cu PDL, opinie pe care a exprimat-o şi la Congresul PNL din 28 iunie. "Din păcate, prin fuziunea cu PDL s-a renunţat la fuziunea bunului simţ, de care oricum PNL se rătăcise în ultimul timp, prin noi înşine a devenit verde înrourat şi în scurt timp se va renunţa şi la semnificaţia celor 139 de ani de istorie liberală, greu de purtat în spate dacă nu crezi în aceste valori”, a afirmat Steluţa Cătăniciu.
Aceasta a spus că a intrat în PNL în anul 2007 şi a purtat "cele mai grele bătălii politice împotriva PDL la Cluj”.
La rândul său, preşedintele interimar al Partidului Liberal Reformator, deputatul Graţiela Gavrilescu, a declarat că prin adearea celor doi parlamentari la noua fomaţiune politică numărul senatorilor şi deputaţilor depăşeşte 30.

De ce a fost lăsat "la vatră" Nelu Iordache

Menţinerea în arest a omului de afaceri Nelu Iordache ar fi creat aparenţa executării unei pedepse, nu a unei detenţii provizorii, arată Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în motivarea deciziei prin care a dispus ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu. "Nu există probe certe că lăsarea inculpatului în libertate ar fi necesară, pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, evaluarea făcându-se pe baza gravităţii faptelor, a modului şi circumstanţelor de comitere a acestora, a anturajului şi a mediului din care inculpatul provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia", arată instanţa Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei privind măsura arestului la domiciliu luată în cazul lui Nelu Iordache. Instanţa a apreciat că, dincolo de natura şi gravitatea infracţiunilor pentru care Nelu Iordache a fost trimis în judecată, perioada petrecută de acesta în arest - de peste un an şi cinci luni - "este de natură să diminueze pericolul concret pentru ordinea publică" şi să atenueze sentimentul de insecuritate indus cetăţenilor, "menţinerea inculpatului în stare de arest creând aparenţa unei executări de pedeapsă, iar nu a unei detenţii provizorii".
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 7 mai, ca omul de afaceri Nelu Iordache, care se afla la acel moment în detenţie de un an şi cinci luni în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, să fie judecat în stare de arest la domiciliu. Iordache a fost arestat preventiv în 2 decembrie 2012.

Poliţist găsit împuşcat în cap, în maşina de serviciu

Un poliţist de la Poliţia Transporturi Ialomiţa a fost transportat în stare gravă, ieri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, după ce a fost găsit împuşcat în cap în maşina de serviciu, reprezentanţii Poliţiei Judeţene afirmând că este vorba, cel mai probabil, despre o tentativă de suicid.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, ieri dimineaţă poliţiştii au fost sesizaţi prin numărul de urgenţă 112 de către un angajat al Poliţiei Transporturi că un subaltern de-al său, din cadrul acestei structuri, a fost găsit împuşcat în maşina de serviciu. Conform sursei citate, poliţiştul de la Transporturi, în vârstă de 41 de ani, intrase de serviciu la ora 08.00, iar două ore mai târziu el a fost găsit cu o plagă în zona capului, în maşina de serviciu, parcată pe un drum lăturalnic din apropierea localităţii Feteşti. Cel care l-a găsit a fost unul dintre superiorii săi, care a şi sunat la 112. Medicii de la Serviciul de Ambulanţă Ialomiţa care au mers la faţa locului au constatat că poliţiştul avea semne vitale şi au solicitat intervenţia unui elicopter SMURD, care l-a preluat pe bărbat şi l-a transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
În urma primelor verificări, poliţiştii au stabilit că, cel mai probabil, este vorba despre o tentativă de suicid şi că angajatul Poliţiei Transporturi s-a împuşcat cu arma din dotare, care este un pistol Carpaţi. Colegii din tura de noapte pe care poliţiştul i-a schimbat duminică dimineaţă când a intrat în serviciu au spus că nu au remarcat la comportamentul acestuia nimic care să le dea de gândit că se va putea petrece un astfel de incident.

Sute de romani din Ucraina au protestat după ce au fost chemaţi la război

Locuitorii din Ostriţa, ţinutul Herţa, au blocat mai multe drumuri şi autostrada către Kiev după ce au primit peste 280 de ordine pentru mobilizarea tinerilor în armată. Demonstranţii au ars documentele în stradă şi au declarat că vor continua manifestaţiile dacă nu vor primi un răspuns favorabil din partea autorităţilor. Românii din Ucraina sunt îngrijoraţi după ce au primit mai multe ordine prin poştă de mobilizare a tinerilor pentru război. Drept răspuns, locuitorii din Ostriţa şi-au folosit automobilele pentru a bloca drumurile şi autostrada către Kiev, scrie B1.ro.
Oamenii susţin că nu îşi vor lăsa copiii să moară în Donbas, în timp ce tinerii din estul Ucrainei se refugiază pe teritoriul lor.
Şeful Administraţiei regionale de stat Herţa, Viorel Iastremschi, a declarat că va fi găsită o soluţie paşnică, fără mobilizare obligatorie, însă romanii nu s-au lăsat convinşi de asigurările oficialului.

Poliţişti români, trimişi în Franţa

Peste 30 de poliţişti români au fost trimişi în Franţa pentru a sprijini Poliţia franceză în cazurile în care sunt implicaţi cetăţeni din România, care, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, comit pe teritoriul Franţei, în general, fapte de cerşetorie, furturi şi înşelăciuni. Potrivit Poliţiei Române, 32 de poliţişti români desfăşoară misiuni de suport operativ în Franţa, în perioada iulie - octombrie, la invitaţia autorităţile franceze. Dintre aceştia, 20 sunt în misiune în Franţa din 7 iulie până în 29 august şi patrulează împreună cu poliţiştii francezi, pentru combaterea infracţionalităţii în Paris. Alţi 12 poliţişi români au început ieri o misiune de suport operativ în Franţa, care va dura până în 23 octombrie.
Poliţiştii care participă la misiuni au experienţă în structurile operative ale Poliţiei Române şi au fost selectaţi după verificarea cunoştinţelor teoretice legislative, a nivelului de cunoaştere a limbii franceze, dar şi a îndeplinirii la standarde europene a activităţilor specifice muncii de poliţie.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3558 zile, 14 ore, 10 minute, 19 secunde
Circula un banc pe internet cu Bula care primise o tema imposibila; sa gaseasca diferente intre comunistii de dreapta si cei de stanga. Singurul si unicul atu al acestei noi "gasti" este ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.