Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Deşi nu dă semne de reeducare, Adrian Năstase ar putea fi reintegrat în societate

Ziarul de Vrancea
23 iul 2014 678 vizualizări
Fostul premier poate fi eliberat condiţionat din închisoare, au decis, ieri, în primă instanţă, judecătorii n Năstase nu are mustrări de conştiinţă pentru faptele de corupţie pentru care a fost condamnat

Judecătoria Sectorului 4 a decis, ieri, că fostul premier Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, însă decizia nu este definitivă, iar procurorii DNA au făcut recurs. Până la judecarea contestaţiei, Năstase rămâne în penitenciar.
Judecătoria a dezbătut raportul comisiei Penitenciarului Jilava prin care aceasta îşi dă acordul pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.
Avocaţii fostului premier au arătat în faţa judecătorului de caz că raportul este corect întocmit şi că Năstase a executat fracţia de pedeapsă, astfel că potrivit normelor vechiului Cod de procedură penală, acesta poate fi eliberat. Apărătorii lui Năstase au spus că acesta a executat chiar zile în plus de închisoare peste fracţia prevăzută de lege, astfel că nu se poate pune în discuţie imposibilitatea eliberării sale. Totodată, avocaţii au reamintit seria activităţilor pozitive ale clientului lor pe parcursul celor două perioade de detenţie, respectiv faptul că a participat la diverse activităţi culturale şi educative din penitenciar, precum şi faptul că acesta a fost chiar lector la unele dintre seminarii. Pe de altă parte, unul dintre avocaţii acestuia, Viorel Roş, a reamintit judecătorului de caz "lucrurile benefice" pe care le-a făcut pentru ţară politicianul Adrian Năstase, respectiv aderarea României la NATO sau înfiinţarea DNA.

"Nu voi admite niciodată"

La rândul său, procurorul DNA prezent la şedinţă a susţinut în faţa judecătorului că trebuie respinsă propunerea de eliberare condiţionată, ca neîntemeiată, pentru că "împrejurarea că persoana a îndeplinit fracţia nu-i conferă acesteia un drept". Concret, a arătat procurorul, Adrian Năstase nu are dreptul de a fi eliberat, ci doar posibilitatea, iar condiţiile eliberării condiţionate ale acestuia nu sunt pe deplin îndeplinite, în opinia DNA. "Observăm că Adrian Năstase nu a avut un comportament deosebit, ci unul normal pentru o persoană cu gradul său de educaţie, astfel că putem constata că nu există dovezi clare de îndreptare, astfel că solicităm respingera raportului comisiei", a arătat procurorul DNA, în sala de judecată.
La rândul său Adrian Năstase a arătat, în ultimul cuvânt, că nu va recunoaşte niciodată faptele pentru care a fost închis. "Referitor la poziţia DNA, ştiu că sarcina sa este extrem de ingrată, pentru că mereu a încercat introducerea unui concept nou, detenţia preventivă. Reeducarea, în concepţia lor, cum că eu voi veni să admit că acuzaţiile lor sunt adevărate, nu va avea loc niciodată, pentru că eu nu voi admite niciodată aşa ceva, nici dacă cer 10 ani de închisoare. Aşa ceva nu voi spune vreodată, drept urmare că am acţiuni la CEDO. Eu competiţii de fotbal nu pot organiza, nu mă pricep la acest sport, am respectat pe oricine cu care am intrat în contact - fie angajaţi, fie condamnaţi. Acceptaţi recomandarea penitenciarului", a arătat el.
Adrian Năstase execută o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii.

Cel puţin opt romani, morţi într-un accident rutier în Spania

Cumnata fostului ministru Valeriu Tabără se află printre persoanele decedate

Una dintre persoanele decedate în accidentul rutier produs în Spania, Adriana Damian, în vârstă de 51 de ani, era cumnata fostului ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, iar femeia urma să se întoarcă acasă după ce îşi vizitase fiica aflată la muncă.  "Avea de ales între trei microbuze şi l-a ales pe acesta. Asta e soarta oamenilor. Era o femeie deosebită, modestă. Era angajată ca îngrijitoare la o grădiniţă privată din Timişoara", a spus Tabără.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Timiş, Ionuţ Bocancea, a declarat că două persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Spania sunt din judeţul Timiş, una dintre acestea fiind femeia de 51 de ani, iar cealaltă, un bărbat de 27 de ani, din Jimbolia, care se numeşte Ovidiu Smercinschi.
Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Timiş, există presupuneri că alte cinci persoane decedate în accidentul rutier din Spania ar fi tot din judeţul Timiş, însă procedurile de identificare a cadavrelor nu au fost încă finalizate, în condiţiile în care majoritatea victimelor au fost carbonizate. Conform surselor citate, printre cele cinci persoane s-ar număra doi copii şi părinţii lor.
Accidentul s-a produs în jurul orei 16.40 (17.40 ora României), la kilometrul 543, în dreptul localităţii Cox, în provincia Alicante din Spania, când un camion a intrat pe contransens, din motive necunoscute, şi a lovit frontal microbuzul în care se aflau românii. În urma impactului s-a declanşat un incendiu, iar ambele vehicule au ieşit de pe carosabil.
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că opt români au murit în accident, precizând că este posibil să existe şi o a noua victimă.
Identificarea celor opt români, care au fost carbonizaţi, va dura mai mult de o zi, întrucât medicii legişti vor avea nevoie de probe de ADN de la rudele victimelor.

Ofiţer DNA, judecat în dosarul Uioreanu

Fostul angajat al DNA Cluj Valentin Tătar a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii anticorupţie. Potrivit unor surse judiciare, fostul ofiţer a furnizat informaţii secrete din dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru corupţie şeful CJ Cluj Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi consilierul judeţean PNL, Ioan Petran, dar şi din dosarul instrumentat de procurorii militari ai DNA, în care sunt inculpaţi Horea Uioreanu, un fost ofiţer SRI, Anca Albu şi fostul subprefect al Clujului Mihnea Iuoraş. Aceleaşi surse au spus că faptele de care este acuzat Valentin Tătar au fost comise în perioada în care cele două dosare erau în faza de cercetare. Valentin Tătar va fi judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare, procurorii propunând instanţei condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat. "În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Tătar Valentin a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani", au scris procurorii.
Horea Uioreanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani. La începutul lunii iulie, Uioreanu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că ar fi cerut informaţii despre supravegherea sa de la un subofiţer SRI, care i-ar fi cerut să îl ajute să se transfere la SIE.

Fostul senator Cătălin Voicu, cercetat într-un nou dosar de corupţie

Fostul senator Cătălin Voicu este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Potrivit DNA, în perioada 2004-2005, Cătălin Voicu, "în calitate de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat", ar fi intervenit în mai multe rânduri pe lângă funcţionari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA şi respectiv din cadrul Ministerului Economiei, pentru ca o firmă să fie favorizată în relaţia cu aceste societăţi comerciale, dar şi cu SISE Moldova şi SISE Muntenia Nord, în cadrul unor proceduri de achiziţie publică. "Concret, suspectul a solicitat acestora acordarea de contracte firmei respective, pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare aveau astfel de produse pe stoc, peste necesar şi la preţuri supraevaluate, achiziţionate de la acelaşi furnizor", se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale. Ca urmare a acestor "intervenţii" a fost produs un prejudiciu total de 6.180.299,73 lei, a precizat DNA.
Cătălin Voicu a fost adus ieri din penitenicar la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă noile acuzaţii. Fostul senator PSD a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Senatorul PSD, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Senatorul PSD Ovidiu Marius Isăilă, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată de DNA, în sarcina acestuia reţinându-se trei infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit DNA, alături de acesta a fost trimis în judecată şi consilierul parlamentar Cristian Ştefan Ene, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu inculpatul Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză, precum şi impunerea plăţii cauţiunii în cuantum de 500.000 lei, deoarece pe parcursul urmăririi penale Isăilă nu a respectat această obligaţie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.