Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şanse mici ca delfinii din Romania să obţină dreptul de vot

Ziarul de Vrancea
22 apr 2014 516 vizualizări
Această posibilitate a fost invocată, ieri, în glumă de deputatul Remus Cernea n el şi-a susţinut în faţa colegilor, fără prea mult succes, proiectul de lege privind declararea delfinilor drept "persoane non-umane"

Propunerea deputatului independent Remus Cernea ca delfinii să fie consideraţi persoane non-umane şi să beneficieze de protecţie specială pe teritoriul României a primit voturi negative din partea Comisiilor pentru Mediu şi pentru Administraţie publică din Senat.
Senatorii au atras atenţia că acest proiect de lege nu va sta în picioare din punct de vedere legislativ şi este "clar neconstituţional". În plus, senatorii au ţinut să precizeze că nu există o reglementare pentru persoanele "non-umane", întrebându-se ce statut juridic au acestea.
Remus Cernea s-a prezentat, ieri, la dezbaterile din comisii, alături de prinţesa Brianna Caradja, şi purtând un tricou cu mesajul "Recunoaşteţi delfinii ca persoane non-umane". El a pledat pentru proiectul de lege pe care l-a iniţiat. "Această propunere vine să adauge un pas suplimentar în evoluţia morală a umanităţii şi în modul în care umanitatea se raportează la alte specii decât specia noastră", a spus Cernea. El a explicat că cercecetările din ultimele decenii au arătat că delfinii sunt o specie "extraordinar de evoluată", cu o "inteligenţă extraordinar de complexă", indivizii manifestând curiozitate şi având relaţii sociale complexe.


Romania ar fi prima ţară europeană cu o astfel de lege

El a precizat că delfinii sunt singura specie cunoscută care salvează în mod sistematic vieţi omeneşti, fapt ce presupune, potrivit parlamentarului, o capacitate conceptuală şi chiar morală care îi ridică la un nivel foarte înalt de inteligenţă. "Dacă România ar face un astfel de pas, pas făcut de India anul trecut, dar România ar fi prima ţară europeană ar legifera într-un astfel de sens, reverberaţiile ar fi pe întreaga planetă. Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru ţara noastră şi, daţi-mi voie să fac un apel la sentimentul patriotic al fiecăruia dintre dumneavoastră, România ar beneficia de o imagine în presa internaţională foarte bună dacă ar face un astfel de pas. Acordarea statutului de persoane non-umane delfinilor, care nu înseamnă foarte mult în realitate, înseamnă însă mult simbolic, înseamnă că suntem capabili să ne deschidem şi să înţelegem şi alte forme de viaţă extrem de dezvoltate de pe planeta noastră", a mai declarat aceasta. Remus Cernea a mai adus un argument în favoarea iniţiativei sale, precizând că "România este singura ţară din lume care are pe stema de stat doi delfini, care reprezintă Dobrogea". Cernea a mai explicat că animalele considerate cu o inteligenţă asemănătoare cu a oamenilor sunt elefanţii, cimpanzeii, delfinii şi balenele şi că el pledează pentru delfini pentru că aceste animale trăiesc pe teritoriul României. Ca să fie mai convingător, acesta a susţinut că şi-ar dori să trăiască într-o lume în care delfinii ar vota, adăugând că este clar că actuala majoritate nu ar mai câştiga alegerile într-un astfel de caz. "Glumim, lumea ar fi mai bună dacă delfinii ar putea vota. Dar nu discutăm despre asta, e doar o glumă", a spus acesta.
Remus Cernea propune în iniţiativă ca încălcarea drepturilor persoanelor non-umane să fie interzise prin lege şi să se sancţioneze cu pedepse echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. În textul legii se prevede interzicerea utilizării delfinilor în delfinarii sau alte facilităţi de recreere.
Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calite de primă Cameră sesizată.

Senatorii şi-au luat vacanţă

Implicarea în campania electorală este mai importantă pentru parlamentari decat procesul de legiferare

Senatorii vor lucra săptămâna viitoare două zile în plen, iar apoi vor mai avea şedinţă abia după alegerile europarlamentare, respectiv în 26 mai, conform unei decizii a Biroului permanent. Anunţul a fost făcut de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie. "Reprezentanţii din Biroul Permanent ai PNL au votat împotriva acestei propuneri, susţinută de celelalte partide, trebuie să spun că şi reprezentantul PDL s-a abţinut. Propunerea este ca să venim şi săptămâna viitoare, doar luni şi marţi, deci din nou să se legifereze doar trei ore, trei ore şi jumătate pe săptămână, şi după aceea să nu mai venim deloc la Parlament", a spus Haşotti. El a precizat că există posibilitatea ca Biroul Permanent care va fi convocat în fiecare zi de luni să ia decizia de a convoca plenul Senatului. "Mie mi se pare că Parlamentul, implicit Senatul, este în primul rând pentru a legifera. Sigur că suntem oameni politici, campania electorală trebuie să se desfăşoare, trebuie să participăm la campania electorală, dar în momentul în care Parlamentul adoptă tacit propuneri legislative trebuie să avem foarte mare grijă în ce măsură nu greşim atunci când intrăm într-o inactivitate, nu spun într-o vacanţă, parlamentară", a mai spus Haşotti.
De asemenea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că nu există niciun fel de justificare sau precedent pentru o vacanţă parlamentară de o lună de zile, pe perioada campaniei electorale pentru europarlamentare, menţionând că speră ca aleşii să nu solicite în această perioadă diurne.
Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a susţinut, ieri, după şedinţa Biroului Permanent, că senatorii nu intră în vacanţă pentru o lună de zile, ci "lucrează în teritoriu", fiind o perioadă extrem de densă din punct de vedere politic.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că sâmbătă începe oficial campania pentru PE şi că trebuie să găsească un mix de program al Camerei pentru această perioadă deoarece deputaţii trebuie să se implice în campanie, dar şi să legifereze.

Copil de cinci ani, în comă alcoolică după ce a băut singur un litru de vin

Un copil de cinci ani din judeţul Iaşi a ajuns în comă alcoolică la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, după ce, lăsat nesupravegheat de către părinţi, a băut singur aproape un litru de vin. Copilul a mers, luni, împreună cu părinţii la bunicii paterni, iar la un moment dat a fost lăsat nesupravegheat şi a băut singur aproape un litru de vin. Ulterior, copilul a fost transportat în comă alcoolică la spital. "A ajuns la noi ieri (n.r. - luni) un copil de cinci ani din mediul rural, comuna Ungheni. Era în comă de gradul al doilea şi aparţinătorii spuneau că au uitat o sticlă de vin prin casă, iar, nesupravegheat fiind, acesta a băut toată sticla, ajungând la noi cu o alcolemie de 4,12. Astăzi însă se simte bine, şi-a revenit şi este conştient"', a declarat ieri medicul Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au afirmat că au fost demarate primele anchete în acest caz, însă asistentul social din comună a spus că băiatul face parte dintr-o familie "văzută bine la nivelul comunităţii", fiind vorba despre "un accident stupid".
"Copilul provine dintr-o familie despărţită, tatăl lucrează în Italia, iar băiatul locuieşte cu mama lui la bunicii materni. Într-o vizită la bunicii din partea tatălui a găsit o sticlă accidental pe care a băut-o. Acum el ar fi trebuit să fie mai bine supravegheat, pentru că putea să fie altceva decât vin în sticlă iar doctorii şi-au dat cu părerea că la alcoolemia respectivă erau toate şansele ca el să poată muri. Vom cere oricum o evaluare de la asistentul social şi pe viitor li se va pune părinţilor şi bunicilor problema supravegherii mai atente a copilului", a declarat Tiberiu Bantaş de la DGASPC Iaşi.

Violator în serie eliberat condiţionat, reţinut după ce a violat o femeie

Un bucureştean de 56 de ani, care şi-a petrecut jumătate din viaţă în închisoare pentru mai multe violuri, furturi şi tâlhării, a fost din nou arestat după ce, în Vinerea Mare, a violat o femeie într-un parc din Buzău, la mai puţin de o lună după fusese eliberat condiţionat. Potrivit unor surse judiciare, Iulian Fentzel a fost reţinut, vineri, după ce un tânăr a anunţat o patrulă a Poliţiei Municipiului Buzău că mama lui a fost violată în parcul Crâng de un bărbat care a dus-o cu forţa într-o zonă împădurită. Imediat, toate ieşirile din parc au fost blocate, iar Fentzel a fost găsit de un echipaj de jandarmi. După ce a fost dus la audieri, anchetatorii au stabilit că acesta este un violator în serie, ajuns la a treia faptă de acest gen, care, pe lângă violuri, a mai stat la închisoare şi pentru furturi şi tâlhării.
Acesta fusese eliberat condiţionat, din Penitenciarul Brăila, la 1 aprilie.
Sursele citate au precizat că Iulian Fenzel, a fost condamnat prima oară pentru viol în 2003, când a primit 12 ani de detenţie. El a fost însă eliberat mai devreme, pentru bună purtare, de Judecătoria Moreni. În februarie 2009, acesta a violat o bucureşteancă pe care a şi tâlhărit-o, după care a plecat la Focşani, unde, împreună cu doi complici, a furat din sediul unei firme o geantă în care se aflau 200.000 de lei.

Aproape 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

Aproape 900.000 de români îşi sărbătoresc, astăzi, onomastica, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dintre care peste 700.000 sunt bărbaţi, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dintre cei peste 700.000 de bărbaţi care îşi serbează miercuri onomastica, 540.000 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe, 148.000 poartă numele George, 24.000 au numele de Gheorghiţă sau Ghiorghiţă şi 4.700 se numesc Ghiţă. Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, 132.600 poartă numele de Georgeta, 33.000 se numesc Gheorghiţa au Ghiorghiţa, iar 14.900 au fost botezate Geta.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.