Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ce nu trebuie să mancaţi de Paşte

Ziarul de Vrancea
18 apr 2014 863 vizualizări
Pe masa de Paşte nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, avertizează medicii

Masa de Paşte trebuie să conţină ce putem mânca zilnic, nu să fie un ospăţ stropit continuu cu băutură, iar ouăle, ciorba, friptura de miel şi cozonacul nu trebuie mâncate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea transforma totul în suferinţă, spune medicul Simona Tivadar. "Masa de Paşte trebuie să fie cumpătată. Îmbelşugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coşurile la supermarket. Să nu se mai cumpere multă mâncare, care apoi se aruncă sau se mănâncă inutil, îi îmbolnăveşte şi îi îngraşă. Ar trebui făcută listă de cumpărături, iar tot ceea ce mănânci în tot restul anului şi nu are legătură cu Paştele trebuie să fie şters de pe listă", a declarat vineri, Simona Tivadar, medicul primar diabet şi boli de nutriţie. Potrivit medicului, pe masa de Paşte nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice. "Oricum produsele netradiţionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrăşare. Alimentele nu trebuie mâncate toate grămadă. Nu trebuie să mănâci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac la aceeaşi masă. Ia-le mai omeneşte. Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineaţa, un ou şi un pic de drob. De fapt, masa de Paşte ar trebui să conţină exact ceea ce tu ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăţ, un ospăţ stropit continuu cu băutură", a adăugat Simona Tivadar.

Evitaţi fructele imediat după masă

Specialistul în diabet şi boli de nutriţie a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paşte. "Trebuie spus neapărat - carnea de miel este indigestă. Drob cu ou, friptură de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Aşadar, trebuie să mâncăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Mănâncă jumătate de felie drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îţi dă colică biliară, sunt grăsimile din mâncare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptănată o masă să fie plăcută şi dietetică. Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul.
În ce priveşte desertul, Tivadar a spus că cea mai uşoară este pasca, iar torturile şi prăjiturile cu cremă ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte.
"De asemenea, nu este bine să mănânci fructe după masă, pentru că blochează pilorul şi fac fermentaţie alcoolică. Masa s-ar putea încheia cu o cafea, care ajută digestia, sau o altă băutură digestivă", a mai spus Simona Tivadar.

Chişinăul somează Moscova să răspundă la cererea privind independenţa Transnistriei

Guvernul R. Moldova încă aşteaptă o reacţie "foarte clară" din partea Rusiei la recenta solicitare a regimului separatist de la Tiraspol în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, într-un interviu pentru Radio Free Europe.

Ministrul Natalia Gherman a mai afirmat că autorităţile de la Chişinău "au luat notă" în legătură cu declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a apreciat, joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi, că "locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă".
Şefa diplomaţiei de la Chişinău a îndemnat, de asemenea, toate părţile să evite declaraţiile sau acţiunile unilaterale, care ar putea ameninţa procesul de negocieri în vederea soluţinării conflictului transnistrean. Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat, Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisă, de asemenea, ONU şi OSCE. Premierul Iurie Leancă a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol "o sfidare directă faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova" şi a cerut Rusiei să vină "cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internaţional". Puurtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoaşterea independenţei Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri. Preşedintele Vladimir Putin a declarat, joi, că "locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă".
Pe de altă parte, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, a reconfirmat, joi, într-o întâlnire cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, poziţia Rusiei privind soluţionarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldovei. La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe s-a declarat îngrijorat în legătură cu demersul regimului de la Tiraspol şi a atras atenţia că regiunea transnistreană pune la îndoială procesul paşnic de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Antonescu: Ponta a ameninţat cu puşcăria

Premierul Victor Ponta a ameninţat cu puşcăria, în Parlament, dar nu la tribună, şi inclusiv în şedinţe ale USL, a declarat, joi seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu. "Obsesia lor şi bătălia pe care au angajat-o pentru controlul asupra justiţiei, nu în sensul de a-i lăsa justiţia în pace pe toţi politicienii – cum era până pe vremea lui Năstase – ci de a transforma justiţia în armă letală pentru adversarul politic: asta se joacă în Săptămâna Mare, asta e psihodrama politică jucată în România la începutul acestei săptămâni, bătălia pe justiţie. Băsescu să controleze cât a controlat, cât mai mult, iar Ponta să preia tot ce a avut Băsescu şi să folosească oarecum", a declarat Antonescu. El a precizat că aceasta este convingerea sa întemeiată pe nişte fapte. "Eu pur şi simplu vă explic în această noapte mare, pentru că avem mai multă tihnă, cum s-a construit şi pentru mine şi pentru colegii mei, decizia de a spune stop. În momentul în care am auzit în gura unui om politic primele ameninţări cu puşcăria pentru că s-a enervat pe cineva, şi acel nu era Traian Băsescu, ci era partenerul nostru", a declarat liderul PNL. Antonescu a fost întrebat dacă Victor Ponta a fost cel care a ameninţat cu puşcăria. "Da, da, da (...) nu pe mine, pe X, pentru că pur şi simplu s-a supărat pe el", a replicat liderul PNL. "A făcut asta şi în Parlamentul României, nu la microfon, aşa...Da", a mai spus Antonescu.
De asemenea, el a fost întrebat dacă în şedinţele USL Victor Ponta a ameninţat cu puşcăria, iar liderul PNL a răspuns afirmativ.
În replică, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, că liderul PNL "ar deveni un om mai bun dacă ar renunţa la minciună în Săptămâna Mare", el susţinând că "nu a fost nimeni în şedinţele USL care să ameninţe vreodată cu închisoarea pe cineva".

Deputat PSD, trimis în judecată pentru dare de mită

Deputatul Cătălin Rădulescu (PSD) a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de dare de mită, după ce i-a promis 10.000 de lei unui manager, pentru ca acesta să nu aibă obiecţii într-un proiect de asfaltare. Lucrările de asfaltare erau făcute de firma coordonată de deputatul Cătălin Rădulescu, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Dosarul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde procurorii vor propune menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de deputat.

Vreme frumoasă de Paşte

Temperaturile maxime prognozate pentru zilele de Paşte se vor încadra între 14 şi 24 de grade Celsius, iar precipitaţii slabe cantitativ vor fi semnalate în special în partea de vest a ţării, a declarat, vineri, Viorica Dima, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). "Duminică, ne aşteptăm ca regimul termic să se amelioreze. Vremea se încălzeşte, cerul va fi variabil la nivelul întregii ţări. Precipitaţiile vor fi slabe cantitativ şi vor fi prezente mai mult în partea de vest a ţării, dar numai local, şi, izolat, în restul teritoriului. Temperaturile prognozate pentru prima zi de Paşte se vor încadra între 14 şi 21 de grade Celsius, iar cel mai cald va fi în Lunca Dunării. Pe litoral, mercurul din termometre va indica pe timpul zilei de la 16-17 grade Celsius, iar la munte temperaturile vor oscila în funcţie de zonă. Astfel, dacă la Predeal vor fi cel mult 13-14 grade, la Vf. Omu nu se va înregistra mai mult de un grad Celsius. Dimineţile vor fi mai reci, în zona montană, unde se vor înregistra cel mult două grade Celsius. Duminică, în Bucureşti, vremea va fi caldă, cu maxime de 19 grade Celsius. Şansele de precipitaţii sunt foarte reduse", a precizat Dima.
În ceea ce priveşte prognoza pentru a doua zi de Paşte, reprezentatul ANM a spus că, din punct de vedere termic, vremea va continua să se încălzească, cu menţiunea că ploile vor reveni în noaptea de luni spre marţi, începând din regiunile vestice. "Pentru luni este anunţată o vreme în continuă încălzire, iar cerul va fi variabil în majoritatea regiunilor. La nivel naţional, maximele se vor încadra între 17 şi 24 de grade Celsius. Cel mai cald va fi tot în Lunca Dunării, în zona de sud-est a ţării. În Capitală ne vom bucura de 23-24 de grade Celsius în miezul zilei. Precizăm că, începând din noaptea de luni spre marţi, îşi vor face apariţia din nou ploile, mai întâi în partea de vest a teritoriului", a afirmat meteorologul de serviciu al ANM.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.