Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Guvernul distruge bunurile deteriorate ale lui Ceauşescu

Ziarul de Vrancea
17 apr 2014 589 vizualizări
Bunurile care au aparţinut familiei Ceauşescu, provenite din cadouri şi confiscări, care nu au putut fi vândute de stat prin licitaţie din cauza gradului ridicat de uzură, precum oglinzi, covoare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, vor fi distruse de către RA-APPS, în baza unui mandat acordat de Guvern.

Înainte de a începe operaţiunea de distrugere, Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), conform unui document obţinut de Mediafax, va forma o comisie compusă din reprezentanţi ai regiei şi ai ministerelor Culturii şi Muncii şi va inventaria toate aceste bunuri care nu au putut fi vândute prin licitaţie, urmând să le folosească pentru dotarea vilelor de protocol, să le împrumute muzeelor sau să le acorde gratuit serviciilor publice de asistenţă socială. Bunurile care, însă, nu vor fi astfel valorificate şi cele aflate într-o stare avansată de degradare, care nu pot fi valorificate, vor fi distruse de către RA-APPS.
În documentul citat se arată că, potrivit unui sentinţe a Tribunalului Militar Bucureşti, prin care s-a dispus confiscarea totală a averii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, în proprietatea RA-APPS au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri şi confiscări, din care cea mai mare parte a fost vândută în perioada 1999-2001 prin licitaţii, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignaţie. Bunurile rămase au fost din nou scoase la licitaţie, dar fără să mai fie vândute. "Unele bunuri devenite proprietate de stat prin confiscare, rămasă în urma valorificării prin licitaţie şi consignaţie, sunt uzate fizic şi moral şi constau din dulapuri, oglinzi, covoare, confecţii, metraje, îmbrăcăminte, încălţăminte, iar starea este influenţată de vechimea lor şi de mutarea în diverse depozite începând cu anul 1990, astfel că unele dulapuri au uşile crăpate, oglinzile sunt mătuite, covoarele sunt într-o stare avansată de degradare (cu toate că s-au făcut numeroase dezinsecţii), obiectele din sticlă sunt ciobite, confecţiile, metrajele, încălţămintea sunt deteriorate", se arată în document. Bunurile au fost depozitate şi mutate începând cu 1990 în diferite locaţii, respectiv subsolul Clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertăţii, fosta sucursală Bucureştii Noi, subsolul Ana Aslan - secţia Otopeni. "Este de subliniat că multe din aceste bunuri au fost folosite, purtate şi nu au fost noi la preluare", se mai arată în document.
Argumentul Guvernului pentru distrugerea acestor bunuri este că, din cauza vechimii şi a uzurii, vânzarea prin licitaţie nu ar acoperi cheltuielile cu organizarea licitaţiilor.

Ploi şi vânt puternic în Moldova, până sâmbătă dimineaţă

Meteorologii au atenţionat că, din această dimineaţă până sâmbătă dimineaţă, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării, cantităţile de apă vor fi de 15-20 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală 55-60 de kilometri pe oră. Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de vineri, ora 06.00, până sâmbătă, la ora 09.00, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. "Cantităţile de apă cumulate vor fi de 15...20 l/mp şi izolat peste 25 l/mp, în cursul zilei în Oltenia, Muntenia şi zona Carpaţilor de Curbură, iar noaptea în Moldova, vestul şi nordul Olteniei", a precizat ANM. Vântul va avea temporar intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală 55-60 de kilometri pe oră, iar în zona Carpaţilor Orientali vor depăşi 70 de kilometri pe oră.

Cum se împarte "frăţeşte" o mită în familia Mazăre

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Din ordonanţele procurorilor a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în declaraţia de avere din 29 mai 2012, Alexandru Mazăre nu a menţionat contul personal deschis la o unitate bancară din Israel, în care a fost virată de către o societate comercială, la 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală de 80.000 de euro.
"Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câşştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă", se arată într-un comunicat de presă al DNA. Alexandru Mazăre a fost ieri la DNA pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea procesuală.
Senatorul PSD a declarat, la ieşirea de la DNA, că anchetatorii l-au anunţat că este cercetat pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, precizând că până la acest moment nu are nicio interdicţie impusă de DNA, dar se aşteaptă la orice din partea anchetatorilor. Alexandru Mazăre a spus că nu doreşte să facă alte comentarii despre acuzaţii sau piesele dosarului, în schimb a arătat că Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi furnizat presei stenograme din dosarul fratelui său, primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Întrebat pentru ce i-au fost puşi în cont de către Elan Schwartzenberg 80.000 de euro, Alexandru Mazăre a spus că nu vrea să comenteze.
În urmă cu o zi a fost la DNA şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă".

Ordinea partidelor pe buletinele pentru europarlamentare

PDL ocupă prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, iar poziţia a doua este a PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC şi PNL, potrivit tragerii la sorţi făcute, ieri, de către preşedintele BEC, Florentin Sorin Drăguţ, pentru stabilirea ordinii formaţiunilor. Tragerea la sorţi a fost în două etape, în prima fiind incluse partidele care au deja reprezentanţi în Parlamentul European. Astfel, prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare va fi ocupată de PDL, a doua poziţie de PMP, iar a treia de către UDMR. Alianţa electorală PSD-UNPR-PC ocupă poziţia a patra pe buletinele de vot, PNL poziţia a cincea, iar PRM a şasea. A doua etapă a s-a referit la partidele politice care au candidaţi la alegerile europarlamentare, dar nu au membri în acest moment în Parlamentul European. Astfel, poziţia şapte pe buletinele de vot va fi ocupată de Alianţa Naţională a Agricultorilor, poziţia a opta de Partidul Dreptăţii Sociale, iar poziţia a noua de Partidul Noua Republică.
Partidul Verde ocupă poziţia a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forţa Civică poziţia a unsprezecea. Următoarele poziţii sunt ocupate de Partidul Ecologist Român - poziţia 12, Partidul Alternativa Socialistă - 13, PNŢCD - 14 şi Partidul Poporului Dan Diaconescu - 15. După extragerile făcute de preşedintele BEC acesta a precizat că următoarele locuri de pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidaţii independenţi care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, în ordinea depunerii acestor candidaturi.

Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Staicu, trimise în judecată

Judecătoarele Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă de la Curtea de Apel Bucureşti şi Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la aceeaşi instanţă, au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce acestea au admis o contestaţie prin care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Ca un element de noutate, procurorii solicită instanţei ca, pe lângă condamnare, cele trei judecătoare să fie obligate la plata sumei de 18 milioane de lei, reprezentând prejudiciul creat de Dinel Staicu Băncii Internaţionale a Religiilor, prejudiciu care nu a mai fost plătit ca urmare a admiterii acelei contestaţii în anulare. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 18.839.684 lei, asupra unor bunuri şi conturi bancare aparţinând celor trei judecătoare, după cum urmează: Veronica Cîrstoiu - conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafaţă de peste 3.000 mp şi un teren extravilan de 1.800 mp; Dumitriţa Piciarcă - conturi bancare pe care este titulară, apartament şi două imobile aflate în coproprietate; Liliana Bădescu - autoturism marca VW Touareg şi un apartament. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.