Home | Jurnalism Cetatenesc | Calendarul zilei: Istoria zilei 21 aprilie

Calendarul zilei: Istoria zilei 21 aprilie

Publicat de 137 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depăşind-o peregina Victoria la 9 septembrie 2015 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depăşind-o peregina Victoria la 9 septembrie 2015

1926: S-a născut Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926,Londra) este regina a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. A urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depăşind-o peregina Victoria la 9 septembrie 2015. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea şi George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur şi de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 şi respectiv 2012.

753 î.Hr.: Conform legendelor, a fost construită Roma de către Romulus şi Remus, marcând astfel naşterea vechiului Imperiu Roman.

1509: Henric al VIII-lea al Angliei devine rege după decesul tatălui său, Henric al VII-lea.

1689: Un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Braşov, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior.

1864: Alexandru Ioan Cuza sancţionează Codul Penal care intra în vigoare în anul 1865.

1877: Pe toată lungimea graniţei dunărene, artileria turcă bombardează malul românesc: Brăila, Calafat, Bechet, Olteniţa şi Călăraşi.

1882: La Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între România şi Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.

1895: A fost promulgată Legea minelor, care prevedea, pentru prima dată în România, separarea drepturilor de proprietate asupra subsolului de drepturile de proprietate asupra solului, statul preluând proprietatea asupra zăcămintelor minerale şi metalifere.

1918: Primul Război Mondial: Baronul Manfred von Richthofen, cunoscut drept „Baronul roşu" a fost ucis într-o confruntare aviatică.

1944: Femeile din Franţa şi-au câştigat dreptul de vot.

1949: Maria Callas se căsătoreşte cu Giovanni Battista Meneghini, deşi îi separă o diferenţă de vârstă de 37 de ani.

1960: Inaugurarea oraşului Brasilia, noua capitală federală a Braziliei (oraşul a fost construit între anii 1957 şi 1960după planurile arhitectului Oscar Niemeyer şi ale urbanistului Lucio Costa).

1995: Exploratorul Teodor Gh. Negoiţă devine primul român care atinge Polul Nord, în cadrul unei expediţii ruse de cercetare.

2003: Alegerea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), primul tribunal mondial permanent menit să judece individual persoane acuzate de crime de război, genocid precum şi alte încălcări flagrante ale drepturilor omului. Aceasta instituţie, înfiinţată în urma unui tratat ratificat de reprezentanţi din 87 de ţări (Haga, 21–23).

2009: S-a anunţat descoperirea planetei extrasolare Gliese 581 e, care se roteşte în jurul stelei Gliese 581 din constelaţia Balanţa, aflată la 20 ani lumină de planeta noastră.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail