Jurnalism cetatenesc

Astăzi este... Ziua internațională a fericirii

Ziarul de Vrancea
1 mar 2017 1728 vizualizări
Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012.

Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane'', subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ''în manieră potrivită, în special prin activități educative'' și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor. În mesajul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: ''Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, în armonie cu natura... Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim''.

Indicatorul bunăstării - Fericirea Națională Brută”

Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației Economiști pentru pace și securitate, un ONG afiliat la ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor. În acest sens, micul regat budist Bhutan, aflat la poalele Munților Himalaya, a adoptat încă din 1972, în statisticile oficiale, un nou indicator al bunăstării, numit Fericirea Națională Brută”. Astfel, pe lângă volumul de posesiuni materiale și consum, sunt luați în calcul și factori precum coeziunea socială și armonia comunitară, echilibrul dintre muncă și timp liber și menținerea unui mediu ambiental curat, nepoluat. În 2007, și Thailanda a introdus, pentru a măsura bunăstarea locuitorilor săi, un Index verde și unul al fericirii. Doi ani mai târziu, în SUA a fost dat publicității un Index al bunăstării, cercetare sociologică ce a luat în calcul factori precum sănătatea emoțională, mediul de muncă, accesul la necesitățile de bază etc. În 2011, deci cu un an înaintea adoptării Rezoluției 66/281, ONU a lansat Raportul asupra Fericirii Mondiale, pe baza sondajelor Gallup.

România - a 71-a țară cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 state

În prezent, există cinci țări care au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Scoția. La 16 martie 2016, a fost făcut public un nou raport al ONU despre fericirea mondială, conform căruia Danemarca și Elveția ocupă locurile fruntașe în acest top. Pe locul trei se află Islanda. România ocupă locul al 71-lea în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 de state listate.

Sursa www.agerpres.ro.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.