Timp Liber

Legenda Mărțișorului și obiceiurile de 1 Martie

Ziarul de Vrancea
1 mar 2022 3746 vizualizări

În primele zile ale lunii martie, obișnuim să oferim și să primim mărțișoare. Așa este tradiția, însă există și o poveste în spatele acesteia, legenda mărțișorului, pe care ai putea să o spui mai departe, oferind o semnificație aparte micului accesoriu.

Legenda Babei Dochia

Mărțișorul este strâns legat de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numită Mărțișor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primăvară. Inspirat dintr-un personaj creștin, Sfânta sau Mucenica Eudochia, sărbătorită pe 1 Martie, Dochia este cea care, în mai multe variante ale poveștii, urcă pe munte prea devreme primăvara și moare din cauza frigului. Iată una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o noră, pe care o năpăstuia des. Într-un an, de 1 Martie, baba Dochia își trimite nora să spele lâna la râu, până când lâna albă devine neagră, iar lâna neagră devine albă. Nora primește ajutor divin și reușește să spele lâna așa cum i-a cerut soacra. Dochia, văzând fragii copți aduși de noră, crede că a venit primăvara, așa că decide să plece la munte cu oile, îmbrăcată în 12 cojoace. Pe drum, fie că este prea cald, fie că ninge sau plouă, Dochia își dă jos cojoacele pe rând. Când rămâne doar în cămașă, gerul o îngheață, transformând-o în sloi și apoi în stâncă. De asemenea, alte legende spun că baba Dochia a tors firul mărțișorului, folosind furca pe care a luat-o cu ea pe munte.

Obiceiurile de Mărțișor

Cele două fire din care este format șnurul de mărțișor reprezintă vara și iarna, iar mărțișoul este numit și “funia zilelor”. Șnurul de mărțișor era legat la mână, la gât sau prins în piept. Era purtat de către fete și femei. De șnurul de mărțișor era prinsă o monedă. Se spune că mărțișorul avea rolul de a proteja oamenii de soarele arzător. În unele zone, femeile legau șnur de mărțișor și animalelor, pentru a le proteja. Există obiceiul de a agăța șnurul de mărțișor pe ramurile pomilor înfloriți.

Sursă: MuzeulTaranuluiRoman.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.