Jurnalism cetatenesc

Leacuri din popor pentru negi, alunite, semne din naştere, pete

Ziarul de Vrancea
22 feb 2017 4036 vizualizări
Te poţi infecta cu virusul care provoacă negi (Human Papilloma Virus) venind în contact cu o persoană infectată sau cu obiecte pe care aceasta le-a atins.

Deşi sunt inestetici şi uneori dureroşi, negii nu reprezintă o problemă majoră de sănătate. Şi, de cele mai multe ori, trec de la sine. Dar durează! Te poţi infecta cu virusul care provoacă negi (Human Papilloma Virus) venind în contact, pur şi simplu, cu o persoană infectată sau cu obiecte pe care aceasta le-a atins. Virusul se dezvoltă rapid şi este extrem de contagios. Perioada de incubaţie este, şi ea, lungă. Verucile (negii, cum se mai numesc) pot apărea după câteva săptămâni sau după câteva luni de la infectare, iar evoluţia bolii este influenţată de PH-ul pielii, de uscăciunea ei sau de eventualele traumatisme pe care le-a suferit. Negii sunt uneori dureroşi – un motiv în plus ca să scapi de ei cât mai curând.

Reţete:

1. Se ung negii şi unghiile stricate cu sucul ce curge din buruiana Laptele câinelui (cucului) (specie de Euphorbia).

2. Tăiaţi câteva paie de cereale sau câteva fire de iarbă. Apoi rupeţi-le din rădăcină pe cele rămase. Cu partea tăioasă a ierbii crestaţi negul de câteva ori. Imediat după aceasta, o îngropaţi în pământ cu rădăcina în sus. Negii vor dispare imediat ce paiele (sau iarba) vor putrezi în pământ. A dat bune rezultate în cazurile unor pete din naştere. 

3. Se frecă negii cu zeamă de ceapă pisată cu sare multă;

4. Se ia o creangă de Măceş, se ciopleşte în patru muchii, se înfierbântă în foc, se udă negii şi apoi se apasă pe ei cu ţepuşa de Măceş. Făcând astfel de trei ori, negii pier. 

5. Pentru petele de pe obraz, piept şi mâini, se pune o mână de hrean tăiat bucăţele într-o sticlă, se toarnă peste el un sfert de kg. de oţet bun şi se lasă 5-6 zile, apoi se înmoaie o cârpă de in în oţet şi se şterg petele cu ea în fiecare seară;

6. Aplică, timp de şapte zile consecutiv, suc proaspăt de rostopască, obţinut prin ruperea tulpinii (în popor, rostopasca este numită “iarbă de negi” sau “negelariţă”);

7. Unge zona afectată cu un amestec de seminţe de busuioc pisate şi unt de shea sau ulei de cocos;

8. Este utilă şi tinctura de lăstari de tuia şi ienupăr, care se obţine după cum urmează: se lasă la macerat o parte din amestecul de plante în cinci părţi de alcool de 70 de grade; după trei săptămâni se filtrează şi se toarnă în sticle; se aplică direct pe piele, de două ori pe zi, timp de trei, până la cinci săptămâni; 

9. Poţi, de asemenea, unge zona cu veruci cu ulei esenţial de isop sau poţi face o baie caldă (la temperatura de 37-38˚C), adăugând în apă 5-10 picături de ulei esenţial de isop (foloseşti uleiul ca atare sau îl amesteci cu o lingură de lapte, miere sau sare de masă); baia durează 15 minute.

Ai de unde să alegi! La noi în popor se spune “câte bordeie, atâtea obiceie”. Fiecare face cum crede că-i mai bine. Sunt persoane care recurg la cuţit! (ZV)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.