Jurnalism cetatenesc

Despre povesti, despre noi

Ziarul de Vrancea
8 feb 2017 1055 vizualizări
Trăim într-o agitaţie continuă, într-un haos

Era vitezei ne-a lăsat urme adanci în comportamente. Suntem atat de grăbiţi, încat nici nu ştim unde vrem să ajungem. Acţionăm instinctual fără a raţionaliza, de cele mai multe ori. Ne-am îndepartăt de Sursă. De cate ori aţi făcut lucruri ţinand cont de cum vor reacţiona ceilalţi? Sau de cate ori v-aţi gandit că cineva face unele lucruri ca şi consecinţă a unor întamplări din viaţa sa? Dar, mai ales, de cate ori aţi ascultat povestea celorlalţi? Plecand de la ultima întrebare, ne putem da seama de o acţiune foarte importantă, dar pe care suntem înclinaţi să o facem din ce în ce mai puţin: să ascultăm. Suntem atat de preocupaţi să arătăm ce suntem noi, încat nu doar că omitem să reliefăm şi cine suntem, ci îi îndepărtăm pe ceilalţi cu egoismul nostru. Doar imaginaţi-vă, să avem o poveste pe care să o putem spune celor cu care interacţionăm, iar ei să ne spună povestea lor. Să ne dezbrăcăm unii în faţa celorlalţi, în acest mod evitand orice ascunzis. Am înţelege stările nevrotice ale unora, ne vor fi înţelese temerile de către alţii, dar cel mai important e că nu am mai răni! Doar cu rea voinţă am putea face rău cand ştim exact ce poate răni pe cineva. 

Sensibilitatea noastră creşte

Cu cat tehnologia evoluează, cu atat sensibilitatea noastră creşte. Cu cat avem mai multe mijloace de comunicare, cu atat mai mult creşte distanţa dintre persoane (“Comunic cu oameni oriunde pe glob/ Dar nu mă salut cu vecinii de bloc” – Deliric1). Cu cat elemente de securitate cresc, cu atat creşte şi frica noastră. Ne ferim cand vorbim la telefon, cand vorbim cu un apropiat. E invers faţă de cum ar trebui să fie, nu? Practic, tot ce ne înconjoară este creat de noi, de oameni. Noi suntem artizanii realităţii şi tot noi suntem cei care punem bazele viitorului. Aşadar, tot noi suntem cei care putem îmbunătăţi climatul general. Totul ţine doar de noi şi începe cu noi înşine. E important doar să ne gandim şi la ceilalţi atunci cand acţionăm, ce senzaţii le creăm, ce emoţii le putem cauza. Haideţi să fim noi aşa cum îi vrem pe ceilalţi!

 

Bogdan Săcăleanu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.