Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei: Istoricul zilei de 19 ianuarie

Ziarul de Vrancea
18 ian 2017 745 vizualizări
1966: Indira Gandhi a devenit prim-ministru al Indiei. Indira Gandhi a fost prim-ministru al Indiei până la 24 martie1977, şi, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984. Fiica primului prim ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili şi controversaţi lideri politici. În ciuda numelui faimos, nu există nici o legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi. Publicaţia Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

1419: Războiul de 100 de ani: oraşul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei. Războiul de 100 de Ani a fost purtat între Anglia şi Franţa în intervalul 1337-1453. Războiul de 100 de Ani nu a fost un conflict continuu, ci o serie de ostilităţi întrerupte de perioade lungi de pace.

1809: S-a născut Edgar Allan Poe, scriitor american, poet, romancier, nuvelist şi critic literar, creator al genului de scurte povestiri şi precursor al literaturii moderne de ficţiune ştiinţifico-fantastică. A dus o viaţă de boem şi a sfârşit tragic în mizerie, opium şi alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenţei sale s-au născut multe dintre creaţiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci. 

1821: S-a constituit Comitetul de Oblăduire, menit să asigure conducerea Ţării Româneşti până la stabilirea succesorului fostului domnitor, Alexandru şuţu, decedat cu o zi înainte.

1834: S-a deschis, la Bucureşti, şcoala de muzică vocală, declamaţie şi literatură a Societăţii Filarmonice, nucleul viitorului Conservator. Primul director şi profesor de literatură a fost Ion Heliade Rădulescu.

1840: Căpitanul american Charles Wilkes a observat în timpul unei expediţii de explorare coasta estică a Antarcticii şi a cerut ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite.

1915: Primul Război Mondial: A avut loc primul atac aerian major asupra unor ţinte civile în Marea Britanie când două zepeline germane au bombardat oraşele Great Yarmouth şi King's Lynn de pe coasta estică a Angliei.

1920: Senatul Statelor Unite ale Americii votează împotriva alăturării în Liga Naţiunilor. Societatea Naţiunilor sau Liga Naţiunilor a fost o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în urma Conferinţei de Pace de la Paris care a pus capăt Primului Război Mondial şi precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Societatea a fost prima organizaţie internaţională de securitate având obiectivul principal să menţină pacea mondială.

1946: La Tokio a luat fiinţă Tribunalul Militar Internaţional pentru Extremul Orient, în scopul judecării criminalilor de război japonezi.

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. După forţarea barajului din Defileul Jiului, minerii au intrat în Târgu Jiu. Armata a avertizat ca va interveni "dacă forţele de ordine nu ar reuşi să controleze situaţia".  Preşedintele Constantinescu a anunţat că autorităţile sunt hotărâte să împiedice repetarea descinderilor minerilor în Capitală din 1990 şi 1991. Minerii au refuzat să negocieze cu o comisie guvernamentală desemnată în acest sens.

2006: NASA a lansat prima sondă spaţială către Pluto. Sonda, numită New Horizons va călători iniţial cu 57.000 km/h, dar după ce va folosi gravitaţia lui Jupiterva zbura cu 75.000 km/h şi va ajunge la Pluto în iulie 2015.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.