Jurnalism cetatenesc

Lecturile anului 2016

Ziarul de Vrancea
15 ian 2017 692 vizualizări
A mai trecut un an, a început un altul… iar eu încerc să păstrez tradiţia începută în urmă cu doi ani ca la începutul fiecărui nou an să mă ,,laud” cu ce am citit în anul precedent.

Dacă în 2014 reuşisem să citesc 31 de cărţi, iar în 2015 parcursesem doar 12 cărţi, în anul ce tocmai l-am încheiat n-am reuşit să însumez decat opt cărţi. Am început anul cu o carte mai ,,uşurică”  intitulată Poveşti adevarate – Calea spre fericire, apoi am continuat cu Bel-Ami – Guy de Maupassant, urmată de Durerea vine de la Răsărit – Dragomir Oprea, Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor Frankl, Insula Purgatoriului – Lucian Ciuchita, Firele Ascunse – Ioan Dumitru Denciu, Suflet romanesc – Dan Puric, Fii demn! – Dan Puric. Preferata mea în acest an a fost Omul în căutarea sensului vieţii, o carte autobiografică scrisă de Viktor Frankl, fost psihiatru, fondatorul logoterapiei, pe care mi-am propus să o recitesc după ce termin cărţile ce mă aşteaptă pe birou. Locul doi în topul meu îl ocupă Durerea vine de la Răsărit, scrisă de profesorul de istorie Dragomir Oprea, fiu al localităţii Răstoaca, în care trăiesc şi eu. Nu l-am cunoscut pe autorul cărţii, drumul vieţii purtandu-i paşii pe alte meleaguri însă randurile parcurse în acestă carte m-au făcut să mă simt mai apropiată ca niciodată de localitatea mea, de trecutul ei, de oamenii care i-au scris istoria. Este o carte autobiografică ce ne face să trăim alături de autor, de familia lui şi de ceilalţi răstoceni ai acelor vremuri, perioada celui de-al doilea război mondial şi instalarea regimului comunist cu tot ce a adus el mai rău, colectivizarea, detenţiile politice şi tot convoiul de suferinţe ce a împovărat sufletul ţăranului roman şi nu numai. Vă recomand să citiţi aceste două cărţi! Sunt sigură că nu veţi regreta!

Să aveţi lecturi interesante în acest an!

 

În rest… lui Dan Purin îi urmărisem fragmente din conferinţe sau îi parcursesem articole de presă, dar nu citisem nici una dintre cărţile lui. Mi-au plăcut dar n-au fost o surpriză, cele două cărţi citite de mine înscriindu-se în linia pe care o urmează autorul în toate prezentările sale.

În ultimele zile ale anului 2016 citeam despre martirii neamului şi sacrificiile acestora iar pe tv se derula lupta politicienilor pentru putere şi mă întrebam dacă toată suferinţa înaintaşilor n-a fost în zadar? Pentru ce au suferit aceştia în închisorile comuniste? Pentru demagogii ce deţin fraiele acestei ţări în prezent? O surpriză a fost pentru mine profesorul focşănean Ioan Dumitru Denciu despre care nu auzisem pană n-am primit două din cărţile sale de la o nepoată a sa, ce-mi este prietenă de mulţi ani. Se pare că există mulţi scriitori contemporani chiar în apropierea nostră ce aşteaptă să îi descoperim…Închei acest periplu prin lumea cărţilor citite de mine, dorindu-vă să aveţi lecturi interesante în acest an!

Iuliana Prunilă Negoiţă

 

Iuliana Prunilă-Negoiţă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confrontă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.