Home | Jurnalism Cetatenesc | Calendarul zilei: Istoria zilei de 12 ianuarie

Calendarul zilei: Istoria zilei de 12 ianuarie

Publicat de 199 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Agatha Christie, celebra scriitoare engleză de romane poliţiste Agatha Christie, celebra scriitoare engleză de romane poliţiste

1976: A murit Agatha Christie, scriitoare engleză de romane poliţiste (n. 1890).

1483: Căsătoria Olenei, fiica lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, cu Ivan, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

1840: Eforia şcoalelor dă actul prin care se decide că ţiganii au dreptul de a învăţa alături de toţi ceilalţi cetăţeni.

1866: A murit Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania (n. 1818)

1878: Războiul de Independenţă: trupele române, ocupa Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetăţii Vidin.

1880: Olanda recunoaşte independenţa României.

1908: Un mesaj radio pe distanţă lungă a fost trimis pentru prima oară din Turnul Eiffel.

1932: Are loc premiera filmului "Chemarea dragostei", care prezintă povestea unei fete de ţară sedusă de un boier cinic şi aruncată în "vâltoarea metropolei". Zbuciumul fecioarei abandonate era punctat de diverse arii de operă şi pagini folclorice asigurate de popularul Zavaidoc.

1951: Intră în vigoare Convenţia cu privire la prevenirea şi reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 9 decembrie 1948. România a aderat la Convenţie la 3 noiembrie 1950.

1957: Crearea Conferinţei permanente a puterilor locale şi regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale şi regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleşii colectivităţilor locale şi regionale.

1990: La Bucureşti se desfăşoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eşuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN şi a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere.

1995: La Trenton, New Jersey, are loc prima audiţie a lucrării compozitorului de origine română, Sabin Păutza, scrisă cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a luiMartin Luther King jr.

1998: Un numar de 19 ţări europene, între care şi România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane – primul text de drept internaţional constrângător elaborat în acest domeniu.

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea preşedintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.

 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail