Home | Jurnalism Cetatenesc | Calendarul zilei: Istoria zilei de 10 ianuarie

Calendarul zilei: Istoria zilei de 10 ianuarie

Publicat de 273 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
În 1971, a încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină În 1971, a încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină

1971: A încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină, a impus părul scurt, puloverele inspirate din tricourile marinarilor şi taioarele severe (n. 19 august 1883)

49 î.Hr.: Iuliu Cezar traversează Rubiconul, ocupă Roma şi alungă pe Pompeius.

236: Papa Fabian îi succede lui Anteriu şi devine cel de-al 20-lea papă.

1475: Bătălia de la Podul Înalt: Victoria de la Vaslui prin care Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Paşa.

1545: Se tipăreşte, la Târgovişte, "Molitvelnicul" lui Dimitrie Liubavici şi se reia activitatea tipografică în Transilvania.

1661: Nicolae Milescu a tradus, din greceşte, "Cartea cu multe întrebări".

1810: Napoleon Bonaparte divorţează de prima lui soţie Joséphine.

1839: Gheorghe Asachi publică la Iaşi, în tipografia Albinei Româneşti, lucrarea "Atlas românesc geografic", format din 8 hărţi, primul de acest gen în literatura de specialitate.

1863: Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

1880: Gruparea liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu ("liberalii sinceri"), de orientare politică conservatoare, părăseşte Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri.

1920: Liga Naţiunilor ia naştere în mod oficial, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Ligii Naţiunilor, ratificată de 42 de state în 1919.

1946: Are loc prima Adunare Generală a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participă toţi reprezentanţii celor 51 de naţiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

1949: Au fost lansate discurile de vinilin de către CBC (45 rpm) şi Columbia (33,3 rpm).

1949: În Japonia, este stabilită legal ziua de muncă de 8 ore.

1966: A avut loc premiera filmului "Duminica la ora 6", în regia lui Lucian Pintilie, care a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Mar del Plata.

1966: Semnarea, în Taşkent, a "Declaraţiei privind reglementarea conflictului indo-pakistanez".

1984: SUA şi Vaticanul au restabilit relaţii diplomatice, după o pauză de 117 ani.

1995: Prin rezoluţia nr. 48/126, Adunarea Generala a Naţiunilor Unite a proclamat anul 1995 drept Anul internaţional al toleranţei.

1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat şi trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracţiuni la legea siguranţei pe calea ferata şi pentru port ilegal de armă.

2005: A intrat in vigoare, în Italia, legea ce interzice fumatul în public.

2005: Coreea de Nord a declarat că posedă arme nucleare.

2008: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruptie au început urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva lui Ioan Becali - impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - preşedintele şi patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Sică Puşcoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Cristian Borcea - preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, Jean Pădureanu - preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu - impresar şi Gheorghe Neţoiu - acţionar la clubul de fotbal Dinamo. Persoanele învinuite în acest dosar au fost condamnate, fiind încarcerate pe perioada executării pedepsei.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 07.07
Soarele apune: 17.42

Calendar creştin- ortodox: Sf. Cuv. Timotei; Sf. Eustatie, Ep. Antiohiei (Dezlegare la ouă, lapte şi branză)

Calendar catolic: Sf. Petru Damian, ep. înv. *

Maxima zilei: “Timpul linişteşte şi lămureşte. Nicio stare sufletească nu poate rămane neschimbată de-a lungul timpului” -Thomas Mann

Curs BNR:

1 Euro - 4.5244 lei
1 USD- 4.2591 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail