Home | Jurnalism Cetatenesc | Calendarul zilei: Istoria zilei de 10 ianuarie

Calendarul zilei: Istoria zilei de 10 ianuarie

Publicat de 282 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
În 1971, a încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină În 1971, a încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină

1971: A încetat din viaţă creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a eliminat corsetul din garderoba feminină, a impus părul scurt, puloverele inspirate din tricourile marinarilor şi taioarele severe (n. 19 august 1883)

49 î.Hr.: Iuliu Cezar traversează Rubiconul, ocupă Roma şi alungă pe Pompeius.

236: Papa Fabian îi succede lui Anteriu şi devine cel de-al 20-lea papă.

1475: Bătălia de la Podul Înalt: Victoria de la Vaslui prin care Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Paşa.

1545: Se tipăreşte, la Târgovişte, "Molitvelnicul" lui Dimitrie Liubavici şi se reia activitatea tipografică în Transilvania.

1661: Nicolae Milescu a tradus, din greceşte, "Cartea cu multe întrebări".

1810: Napoleon Bonaparte divorţează de prima lui soţie Joséphine.

1839: Gheorghe Asachi publică la Iaşi, în tipografia Albinei Româneşti, lucrarea "Atlas românesc geografic", format din 8 hărţi, primul de acest gen în literatura de specialitate.

1863: Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

1880: Gruparea liberală în frunte cu Gheorghe Vernescu ("liberalii sinceri"), de orientare politică conservatoare, părăseşte Partidul Liberal, constituindu-se ca grupare politică de sine stătătoare în Partidul Liberalilor Sinceri.

1920: Liga Naţiunilor ia naştere în mod oficial, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Ligii Naţiunilor, ratificată de 42 de state în 1919.

1946: Are loc prima Adunare Generală a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participă toţi reprezentanţii celor 51 de naţiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

1949: Au fost lansate discurile de vinilin de către CBC (45 rpm) şi Columbia (33,3 rpm).

1949: În Japonia, este stabilită legal ziua de muncă de 8 ore.

1966: A avut loc premiera filmului "Duminica la ora 6", în regia lui Lucian Pintilie, care a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Mar del Plata.

1966: Semnarea, în Taşkent, a "Declaraţiei privind reglementarea conflictului indo-pakistanez".

1984: SUA şi Vaticanul au restabilit relaţii diplomatice, după o pauză de 117 ani.

1995: Prin rezoluţia nr. 48/126, Adunarea Generala a Naţiunilor Unite a proclamat anul 1995 drept Anul internaţional al toleranţei.

1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat şi trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracţiuni la legea siguranţei pe calea ferata şi pentru port ilegal de armă.

2005: A intrat in vigoare, în Italia, legea ce interzice fumatul în public.

2005: Coreea de Nord a declarat că posedă arme nucleare.

2008: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruptie au început urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva lui Ioan Becali - impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - preşedintele şi patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Sică Puşcoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Cristian Borcea - preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, Jean Pădureanu - preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu - impresar şi Gheorghe Neţoiu - acţionar la clubul de fotbal Dinamo. Persoanele învinuite în acest dosar au fost condamnate, fiind încarcerate pe perioada executării pedepsei.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail