Home | Jurnalism Cetatenesc | Când trebuie băută agheasma mare

Când trebuie băută agheasma mare

Publicat de 798 vizualizari 1 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile Agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile

Până la Odovania praznicului Botezului Domnului (14 ianuarie dimineaţa), credincioşii sunt îndemnaţi să consume în fiecare zi agheasma mare. Aceasta are o randuială diferită faţă de agheasma mică.

Această apă sfinţită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se foloseşte doar în aceste opt zile de către credincioşi dimineaţa pe stomacul gol (înainte de a bea sau de a mânca), după ce credincioşii şi-au făcut rugăciunea, iau puţină din această agheasmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioşilor să aibă o cuviinţă deosebită din punct de vedere spiritual pentru că agheasma mare este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie şi pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-şi are efectul dorit. Faţă de agheasma mică, care poate fi consumată în fiecare zi a anului, agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile, după Odovania praznicului Botezului Domnului, decât cu binecuvântarea duhovnicului. Tot referitor la agheasma mare, credincioşii trebuie să reţină că este greşită concepţia că 8 zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfinţite toate apele. O altă concepţie greşită şi care nu are legătură cu tradiţia Bisericii este cea legată de punerea, în Ajunul Bobotezei, de către fetele necăsătorite, a unui fir de busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Sursa: ortodoxia.rol.ro.

Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicate)

avatar
nick 10-01-2017
Nu am inteles la ce este buna?Are puteri supranaturale?
total: 1 | afişare: 1 - 1

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36

Calendar creștin- ortodox: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Euvula (Dezlegare la ulei şi vin)
Calendar catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

Maxima zilei: “Eu am crezut întotdeauna în adevăr. Trebuie să ai curajul să priveşti realitatea în faţă. Fără acest curaj, viaţa nu are sens. Oamenii care ne fac cel mai mult rău sunt aceia care, vrând să ne protejeze, ne ascund adevărul.” (Agatha Christie)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5575 lei
1 Dolar American (USD) – 4.2232 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail