Detoxifierea este necesară organismului, dar nu este o cură de slăbire
Detoxifierea şi digestia
Detoxul a devenit o modă şi de multe ori, ca şi postul, îl confundăm şi îl folosim ca instrument pentru a obţine alte rezultate. Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie. Cu toate acestea, detoxifierea nu este o cură de slăbire, nu este un stil de viaţă, nu putem mânca aşa în fiecare zi, nu este un tratament pentru foarte multe mici probleme începând de la constipaţie şi până la colesterol.
Când se recomandă detoxifierea
Detoxul a fost conceput în mod clasic să fie folosit de două ori pe an, primăvara şi toamna, tocmai că acestea sunt momentele când metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentaţia din timpul iernii care este bogată în grăsimi şi făinoase la alimentaţia de vară seamănă cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece. La fel şi toamna, pentru hibernare, pentru pregătirea organismului, din nou atunci putem să-i dăm organismului un pic de pauză, adică să-i dăm legume care în timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piaţă, tocmai ca organismul să poată face o curăţire. Asta este cura de detoxifiere clasică, pe parcursul a 3, 5, 7 zile. În cazul în care vreţi să faceţi lucrurile şi mai echilibrate, aţi putea să faceţi acest mod de alimentaţie săptămânal, suprapunând modelul de alimentaţie pe care ni l-a sugerat religia, că vinerea se ţine post. În momentul în care folosim această strategie de detox, este bine să evităm şi excesele, pentru că detoxul împins la extremă poate consta în post negru, adică apa, poate consta în mâncat numai fructe sau poate consta în tot felul de legume şi fructe făcute suc, deci o dietă bazată pe lichide. Aceasta nu are nimic contraidicat atâta vreme cât nu durează zile şi săptămâni. Tot ce este împins în extreme poate crea probleme ulterioare digestive tocmai pentru că organismul nostru va fi învăţat să nu secrete, să nu funcţioneze dacă respectiva funcţie nu este cerută.
Caloriile şi detoxifierea
Aşadar, lucrurile nu trebuie făcute în extremă, trebuie mers la o raţie calorică redusă. Dar nu trebuie să mâncăm sub 500 de calorii pentru că din nou punem echilibrul organimului în pericol. Nu trebuie nici să exagerăm cu numărul de calorii pentru că şi cantitatea are rolul ei în detox. Adică şi dacă mâncăm sucuri de legume şi fructe, dacă mâncăm 3000 de calorii pe zi, cu siguranţă organismul nu va fi pus în repaus. Adică a metaboliza 3000 de calorii, chiar dacă provin din legume şi fructe, este complicat. Detox înseamnă de fapt un pic de cumpătare şi un pic de restricţie, dar lucrurile trebuie făcute cu măsură şi trebuie să ne gândim la beneficiile pe care le are organismul. Câteva zile de mâncat mai “light” nu pot să fie decât binevenite.
Sursa: www.csid.ro