Jurnalism cetatenesc

Despre medici şi pacienţi…

Ziarul de Vrancea
21 dec 2016 752 vizualizări
Întreaga opinie publică este socată de dezvăluirile apărute în presă despre experimentele care se făceau pe copii de un recunoscut ortoped din Bucureşti. Copii rămaşi cu infirmităţi majore, copii decedaţi în timpul unor intervenţii, dispozitive plătite de părinţi, deşi puteau fi decontate de Casa de Asigurări, operaţii făcute deşi nu era nevoie de ele, dispozitive neomologate testate pe copii…

Şi noi dezvăluiri apar zi de zi… Te cutremuri auzind poveştile victimelor acestui medic şi nu poţi să nu te întrebi cum de a fost posibil aşa ceva? În Romania se vorbeşte mult despre lipsa de dotare din spitale, despre salariile mici ale celor ce lucrează în sistemul medical… Din cand în cand se vorbeşte chiar despre corupţia din spitale, dar foarte rar se vorbeşte despre sindromul de superioritate de care suferă mulţi medici de la noi. În cei 25 de ani de cand m-am îmbolnăvit, am trecut prin cabinetele multor medici, dar parcă niciunde nu te simţi mai umil ca în secţiile de ortopedie. Aici, medicii se cred dumnezei. Pacienţii fac coadă la uşile lor în speranţa că vor primi în sfarşit o programare. Ortopezii sunt cei care decid cine are dreptul să fie trecut pe lista celor ce aşteaptă o proteză, în funcţie de cat cotizează fiecare pacient sau aparţinătorii acestuia. De asemenea, ei hotărăsc dacă un pacient va fi operat acum sau la “sfantul aşteaptă”.

Asistentele din secţiile de ortopedie decid cine are dreptul la un sedativ şi cine nu… Pană şi infirmierele din aceste secţii sunt în măsură să decidă ce pacient va primi o lenjerie curată sau vă beneficia de ajutor şi care nu, în funcţie de aceeaşi celebră cotizaţie. Bineînţeles că există şi medici devotaţi meseriei pe care au îmbrăţişat-o şi pacienţilor lor, dar, din păcate, aceştia sunt marginalizaţi într-un mediu în care banul a luat locul empatiei. Se va schimba oare vreodată această stare de fapt din spitalele romaneşti? Probabil, nu prea curand. Obiceiurile vechi dispar greu, iar în unele cazuri deloc.

Iuliana Prunilă-Negoiţă  

 

Cine este Iuliana

Iuliana Prunilă-Negoiţă are 41 de ani şi este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităti, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu. Problemele persoanelor cu dizabilităţi locomotorii sunt şi problemele ei, întrucat, în urma cu 25 de ani, Iuliana a fost diagnosticată cu poliartită reumatioidă, boală care i-a schimbat radical viaţa. Spune că şi-a dorit de la viaţă unele lucruri, dar a primit în schimb alte daruri la fel de valoroase. "Boala m-a învăţat că oamenii sunt mai importanţi decat orice altceva şi că nici un eveniment din viata noastră nu e întâmplător. Din orice trebuie să învăţăm ceva dacă nu vrem să rămânem corigenţi la "prestigioasa" şcoală numita VIAţă". Ea este pasionată de literatură şi de filosofie şi militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.  "Încercăm să-i încurajăm să lupte cu afecţiunile de care suferă, cu prejudecăţile, cu obstacolele pe care le întâlnesc în viaţa cotidiană", adaugă ea. Ziarul de Vrancea susţine acest demers şi a invitat-o pe Iuliana Negoiţă să se alăture echipei de colaboratori pentru a scrie despre problemele celor cu dizabilităţi din perspectiva acestora. Sperăm ca factorii responsabili să fie la fel de sensibili la problemele acestor cetăţeni speciali. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.