Jurnalism cetatenesc

Alimente pentru articulaţii flexibile şi sănătoase

Ziarul de Vrancea
15 dec 2016 655 vizualizări
Flexibilitatea se află în strânsă legătură cu starea noastră de sănătate

Problemele articulare sunt inevitabile odată ce înaintăm în vârstă, însă dacă alegem cu atenţie alimentele din farfurie, putem să trăim sănătos, să ne ignorăm vârsta şi să ne simţim mereu tinere. Flexibilitatea se află în strânsă legătură cu starea noastră de sănătate. Cu cât trupul este mai flexibil, cu atât energia vitală circulă mai uşor pe meridianele energetice. De asemenea, flexibilitatea crescută îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, fluxul limfatic şi absorbţia nutrienţilor. Pentru a-ţi spori rapid flexibilitatea articulaţiilor, poţi consuma alimente care au capacitatea de a creşte flexibilitatea.

Un măr pe zi ţine boala articulară la distanţă

În jurul vârstei de 30 de ani, toţi dintre noi începem să avem probleme articulare, pentru că ţesuturile încep să se subţieze, cartilajele se topesc încet încet, iar oasele rămân descoperite. Pentru că nu dispun de terminaţii nervoase, cartilajele nu ne transmit nici un semnal atunci când încep să se erodeze. Din păcate, procesul este ireversibil, iar atunci când deja este târziu, apare infalamţia şi începem să simţim dureri. Somonul este însă una dintre cele mai bogate surse de compuşi antiinflamatori: acizii graşi Omega. Alegeţi somonul sălbatic dacă aveţi această posibilitate, pentru că cel din crescătorii conţine mai puţini acizi Omega 3, iar uneori chiar deloc. De asemenea, somonul conţine şi vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor şi a încheieturilor. De asemenea, migdalele reprezintă una dintre cele mai importante surse de vitamina E care protejează membranele articulare de deteriorare. Dacă nu vă plac migdalele, cu siguranţă nu puteţi refuza seminţele de floarea soarelui - preferatele românului, sau arahidele. Papaya nu este un fruct foarte popular la noi în ţară, însă în marile supermarketuri şi hipermarketuri poate fi găsit. Este bogat în vitamina C despre care specialiştii susţin că este importantă în prevenirea bolilor reumatice. Un alt frut, dar foarte popular la noi este mărul. Un măr pe zi, însă, ţine boala articulară la distanţă, pentru că este bogat în coercitină, un antioxidant important în formarea de colagen. Colagenul menţine fermitatea pielii. Astfel, putem face sport şi pune presiune asupra muşchilor. Corpul nostru produce, în mod normal, aminoacizi, însă trebuie să îi mai obţinem şi din alte surse, cum ar fi alimentele. Fasolea, sub toate formele ei, albă, roşie, pestriţă şi mai ales neagră reprezintă o sursă iportantă de proteine, care favorizează formarea aminoacizilor. Fasolea neagră, în plus, are un efect antiinflamator.

Lactatele nu reprezintă cea mai importantă sursă de calciu

Cei mai mulţi dintre noi cred că lactatele ar fi cea mai importantă sursă de calciu, însă aceasta este o eroare. Napul, plantă din familia cruciferelor, are pe lângă o cantitate foarte mare de calciu, şi foarte multe minerale. În plus, mai conţine vitaminele A, C şi K, protectoare ale articulaţiilor. Vărul napului conţine sulforafan, o substanţă ce revigorează organismul, ajutându-l să lupte eficient împotriva radicalilor liberi. Sistemul imunitar îşi pierde din puteri odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că suntem mai expuşi bolilor, inclusiv celor articulare precum osteoartrita. Brocoli conţine însă un adevărat alfabet de vitamine care ne ajută să ne păstrăm încheieturile în formă maximă: A, B, C, E, K, calciu şi proteine. De asemenea, ghimbirul  conţine gingerol, o substanţă ce-i conferă aroma picantă şi care acţionează în organism la fel ca şi antiinflamatoarele nesteroidiene. Planta nu este la fel de eficientă în calmarea durerii precum pastilele obişnuite, însă nici nu are efectele adverse ale acestora. (Cristina DASCĂLU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.