Jurnalism cetatenesc

Cine este cel mai fericit om din lume?

Ziarul de Vrancea
11 dec 2016 1282 vizualizări
Nu există o fericire standard

Dacă e să punem această întrebare la o mie de persoane o să primim o mie de răspunsuri diferite. Fiecare om interpretează fericirea după dorințele și nevoile sale. Nu există o fericire standard. Nu cred că există rețete de fericire și nici nu cred că există un tipar după care să se ghideze oamenii și să fie fericiți.

Când ești fericit împărtășești această stare cu toată lumea

La întrebarea cine este cel mai fericit om din lume? - nu căutăm un răspuns anume, ci o stare sau un context în care să trăim fericirea cu adevărat. Mulți oameni din lume par a fi fericiți, dar nu sunt. Din ce cauză? Oare fericirea să fie un ideal greu de atins? Se spune că omul își face singur bine sau rău. Dacă își dorește binele nu are cum să nu fie fericit. Dacă iubește cu credință și nădejde în Dumnezeu, sigur este fericit. Dar dacă face binele și iubește cu adevărat și tot nu este fericit, atunci este o problemă. Omul nu poate să-și facă rău vrând să facă bine. Iar omul fericit nu este egoist. Nu păstrează fericirea pentru sine. La fel și în iubire, cel ce iubește nu se iubește pe sine, ci dăruiește iubire fără să aștepte nimic în schimb. După cum afirma Liviu Rebreanu: iubirea nu este un târg, te iubesc pentru că mă iubești, iubirea este o certitudine, te iubesc pentru că mă iubești. Așa este și cu fericirea, nu e ceva în spirit narcisist sau hedonist. Când ești fericit împărtășești această stare cu toată lumea. Când ești fericit transmiți o energie pozitivă la cei din jur. Fericirea înseamnă o stare de bine. Dar când îți faci rău singur nu ești neaparat masochist, numai că nu e normal să vrei să fii bine facându-ți rău sau să vrei să fii fericit tu fiind trist. Fericirea nu este un flagel sau o anomalie. Fericirea (precum este și omul.. și iubirea) e o taină. Omul care trăiește frumos și e ancorat în iubire e un om fericit.

Fiecare om e liber să facă ce vrea

Nu cred în fericire prin droguri, alcool și sexualitate. Sexualitatea e ceva firesc, e o plăcere... dar nu e singura sursă de fericire (satisfacere) din viață. Nu e bine deloc să cădem în extreme și să căutăm o fericire efemeră prin plăceri, distracție și fum de țigară. Fericirea nu e un fum de țigară. Fiecare om e liber să facă ce vrea, dar nu putem să ne amăgim și să ne mințim singuri. Viața nu e o vacanță sau un film porno. Fericirea nu este o perversiune sau un act sexual. Lucrurile ce țin de natură intimă nu le putem trata superficial și oricum. E minunat să înțelegem că nu e greșit ca iubirea să fie și erotică, dar e absurd ca iubirea să fie sexualizată și trăită doar în acest sens. E o nebunie să credem că iubirea înseamnă doar sex. Iubirea înseamnă mai mult decât orice înțelegere, fericire... Iubirea înseamnă poezie, îmbrățișare, ținut de mână... Iubirea nu înseamnă doar gesturi adolescentine și nu se manifestă doar trupește. Atunci când suferi din iubire, nu spui mă doare ficatul, mă doare trupul... spunem mă doare inima, mă doare sufletul... Iubirea e ceva legat și de suflet și de trup. Să fii fericit în iubire e frumos să fie o armonie între suflet și trup. Inima este organul iubirii, dar tot inima este și primul impuls al fericirii. Nu poți spune: sunt fericit din creier... dar poți spune cu drag: sunt fericit din inimă sau sunt fericit din suflet. Deci un om fericit este un om cu o inimă smerită și un suflet curat și bun. Dar nu există fericire fără iubire sau iubire fără fericire.

 

Dănuț Belu - profesor de religie, în vârstă de 28 de ani, din Urechești, care scrie pe blog-ul: www.danutbelu.blogspot.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.