Jurnalism cetatenesc

Donează şi poţi deveni erou! CTS are nevoie urgentă de sange!

Dana Lepădatu
23 sep 2016 1253 vizualizări
Nu este nevoie să fii super erou ca să salvezi pe cineva, este de ajuns să donezi sange

La o singură donare de sange salvezi trei vieţi. Acest lucru l-au înţeles şi adjudenii pentru care Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea a organizat în cursul acestei săptămani o deplasare la Adjud. Deşi au fost mai mulţi doritori, pe liste fiind înscrişi nu mai puţin de 30 de potenţiali donatori, în urma triajului, din diverse motive medicale, au rămas 16 persoane cărora li s-a recoltat efectiv sange. Cererile din spital sunt în continuare mari, iar CTS încearcă să le facă faţă zi de zi. “Chiar şi astăzi am avut cereri din spital pentru un anumit produs şi nu am avut donatori. Mai avem de asemenea deficienţe pe 0 pozitiv şi negativ, A pozitiv, AB negativ”, ne-a declarat Georgiana Marin, purtător de cuvant al CTS Vrancea. “Facem un apel în continuare la marile societăţi din Focşani şi nu numai pentru o mobilizare în scopul donării de sange. Ideal ar fi să vină la Centru, dar nu excludem nici deplasarea pentru grupuri mai mari de persoane în cazul în care acestea nu reuşesc să se deplaseze la Focşani”, ne-a spus Georgiana Marin. Pe langă donatorii permanenţi pe are îi are Centrul, reprezentanţii unităţii medicale speră să reuşească, prin diverse apeluri, să mobilizeze şi alte persoane care să vină să doneze. “Există o mare teamă iniţial, după care oamenii realizează că nu e chiar aşa de rău şi revin. Îmi place să dau întotdeuna veşti bune atunci cand donatorii vin să ia analizele: că analizele lor au ieşit foarte bune şi că din sangele donat s-au preparat două- trei produse şi astfel trei oameni au putut fi ajutaţi. E o emoţie foarte mare care se citeşte atunci pe faţa lor”, ne-a povestit Georgiana Marin. În medie, recoltarea de sange durează circa 10 minute şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Dimpotrivă! Donarea de sange este calea cea mai rapidă de regenerare a sângelui. Odată cu recoltarea de sânge, donatorul beneficiază şi de un set complet de analize gratuite, dar şi de tichete de masă. (Dana LEPĂDATU)   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.