Jurnalism cetatenesc

WikiLeaks: Cum se negociază "intrarea" la Obama

Ziarul de Vrancea
28 iul 2016 702 vizualizări
Documentele audio publicate de WikiLeaks după spargerea serverelor Partidului Democrat scot la iveală compromisurile făcute sau refuzate în schimbul unor donaţii impresionante pentru campaniile electorale, dar şi rolul jucat de responsabilii cu finanţele formaţiunii în aprobarea sau blocarea accesului la preşedintele american Barack Obama şi la alţi înalţi oficiali.

Cel puţin doi foşti ambasadori americani au sunat conducerea Partidul Democrat, Comitetul Naţional, pentru a discuta despre întâlniri personale cu preşedintele, arată fişierele audio. Unul dintre ei a contactat-o în luna mai pe preşedinta demisionară a Comitetului, Debbie Wasserman Schultz, pentru a confirma planurile de participare la o “cină restrânsă” cu Obama.
Cel de-al doilea a delegat un membru al echipei sale să discute cu oficialii însărcinaţi cu strângerea de fonduri pentru democraţi în legătură cu bilete al un eveniment organizat de St. Patrick’s Day, la care urma să ia parte şi liderul de la Casa Albă. “Am primit o invitaţie la micul-dejun găzduit de vicepreşedinte, dar nu şi pentru recepţia de la Casa Albă”, a declarat reprezentantul ambasadei în februarie. Ulterior, el a sunat din nou pentru a confirma că a primit invitaţia cerută.

“Din păcate, mulţi oameni se îmbolnăvesc”

Printre emailurile publicate anterior de WikiLeaks se numără mesaje care descriu cum se împart locurile de lângă Obama la întâlniri sau la recepţii.
Potrivit unuia dintre ele, un donator generos din Maryland, care s-a îmbolnăvit de cancer, a fost mutat de pe locul de lângă şeful statului atunci când un alt donator, şi mai generos, a decis să participe la eveniment. “Din păcate, mulţi oameni se îmbolnăvesc”, a scris directorul financiar Jordan Kaplan, care se ocupă de strângerea de fonduri. El a declarat pentru ABC News că este “jenat” că aceste comunicări internet au ieşit la lumină. “Era o discuţie pe care am avut-o în echipa noastră şi, din nou, îmi pare rău că oamenii le-au citit”, a spus el. Într-un alt email scris de el, Kaplan a cerut echipei sale să compileze o listă cu principalii donatori care vor să joace golf cu Obama. Lista este, de asemenea, disponibilă. Managerul de campaniei al lui Hillary Clinton, John Podesta, consideră că cel mai îngrijorător este faptul că datele personale ale donatorilor au fost făcute publice. Într-un fişier denumit “Marele tabel despre de toate” apare o listă cu fiecare donaţie făcută către partid, către Hillary Clinton şi către Obama şi detalii despre fiecare eveniment la care au fist stârnşi banii.
O serie de emailuri expun, pe lângă informaţii personale despre donatori, şi cum sunt respinse unele persoane care sunt dispuse să ofere bani pentru partid. De exemplu, Casa Albă nu i-a permis la un moment dat lui Obama să participe la un eveniment găzduit la Miami de avocatul Roy Black. Aparent, consilierii preşedintelui au fost îngrijoraţi de o parte dintre clienţii acestuia. WikiLeaks a publicat la sfârşitul săptămânii trecute aproximativ 20.000 de mesaje interne din Partidului Democrat, care dezvăluie o posibilă tentativă de destabilizare a lui Bernie Sanders în timpul alegerilor primare pentru Casa Albă.
FBI a demarat o anchetă în dosarul emailurilor. Separat, Comisia pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor a fost anunţată de atacul informatic şi va verifica dacă există legături cu Rusia sau cu un alt stat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.