Jurnalism cetatenesc

Ce trebuie să stiti înainte să mergeţi la piscină sau la plajă?

Ziarul de Vrancea
30 iun 2016 757 vizualizări
Înainte să mergeţi la piscină sau la plajă, este esential să vă înarmaţi cu toate cunoştinţele necesare unei experienţe sigure în proximitatea apei u distracţia la plajă şi la piscină ascunde pericole foarte mari pentru sănătate şi chiar pentru viaţă, vizibile la serviciile de urgenţă ale spitalelor sau la buletinele de ştiri

Nu mai suportaţi căldura din casă şi vreţi să plecaţi într-o escapadă la mare, sau măcar o zi de relaxare la piscină? Este de înţeles pentru aceste zile caniculare...Dar sunteţi conştienţi de ceea ce presupune expunerea în aceste locuri? Stiţi care sunt măsurile de precauţie? În acest sens, doctorii specialişti ne recomandă următoarele:
Măsuri pentru înotul în siguranţă la plajă şi piscină (mai ales dacă sunteţi părinţi)
Numai cateva secunde sunt suficiente pentru ca o persoană să se înece. Ştiaţi că înecul se numără printre cele mai frecvente cauze de deces infantil la nivel global? Copiii nu deţin puterea necesară la nivelul inferior al trupului, pentru a se putea propulsa la suprafaţă apei în situaţiile periculoase. Chiar şi cand supravieţuiesc înecului, copiii pot rămane cu leziuni cerebrale permanente. Înotul este o activitate sănătoasă şi distractivă pentru copii, cată vreme adulţii sunt suficient de vigilenţi. Aceştia din urmă trebuie să supravegheze atent activitatea copilului în apă şi să ţină cont de faptul că saltelele gonflabile, colacul şi pernuţele de înot nu pot înlocui monitorizarea atentă a unui adult.

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor la plajă sau piscină

Nu doar înecul este periculos atunci cand frecventaţi plaja sau piscina. Supraîncălzirea organismului şi deshidratarea se pot instala cu rapiditate, mai ales în condiţii de caniculă şi umiditate foarte crescută. Cand senzaţia de sete apare, corpul vă avertizează că procesul deshidratării a început deja. Evitaţi această privare a organismului de apă, consumand o cantitate mică de lichid la fiecare 15-20 de minute. Purtaţi haine deschise la culoare, care să vă scape parţial de riscul insolaţiei. Nu consumaţi băuturi care au în componentă alcool, deoarece vă veţi deshidrata mai repede. O altă măsură de prevenire importantă este împachetarea de gustări preparate acasă, pentru evitarea achiziţionării alimentelor de provenienţă incertă din zona plajei sau a piscinei. Toxiinfecţia alimentară este un pericol real în aceste zone de agrement, în special din pricina temperaturilor ridicate, care alterează alimentele cu o rapiditate uimitoare. În loc de gogoşile, pizza sau îngheţata de la tarabe şi magazine, puteţi consuma fructe (racoritoare cu un efect hidratant binevenit), covrigei sau batoane cu musli. Sănătatea pielii nu trebuie să fie nici ea neglijată, într-o eră în care melanomul (cel mai agresiv tip de cancer de piele din lume) este diagnosticat tot mai des. Protejaţi-vă pielea cu o loţiune solară cu factor SPF de minimum 30. Reaplicaţi crema la fiecare 90 de minute sau chiar mai curand, chiar dacă pe eticheta produsului se menţionează o oarecare rezistenţă la apă. Cantitatea suficientă de loţiune pentru întregul corp al unui adult este de 50 ml. Un indice SPF superior nu înseamnă ca loţiunea solară poate fi reaplicată mai rar. De asemenea, frecventarea piscinei sau a plajei trebuie să aibă loc în afara intervalului orar 11-14, cand razele soarelui sunt extrem de puternice, deci foarte periculoase. Pălăriile cu borul lat şi hainele care protejează pielea de razele ultraviolete sunt necesare atat pentru adulţi, cat şi pentru copii. În cazul înotului la piscină, mai există cateva pericole pentru sănătate, deseori ignorate. Calitatea apei poate fi afectata de toxine biologice (bacterii) sau agenţi toxici chimici (clor). Astfel, sunt posibile îmbolnăviri de pe urma contactării de agenţi patogeni precum Cryptosporidium, Giardia sau E. coli, mulţi dintre aceştia provenind din materiile fecale ale persoanelor care utilizează acelaşi bazin. Clorurile folosite pentru dezinfectarea apei pot fi şi ele nocive, atunci cand se combină cu urina şi transpiraţia, formand cloramine – substanţe care cauzează înţepături oculare, iritaţii nazale şi tulburări respiratorii. Unele studii avertizează că expunerea prelungită la clorurile din apa piscinelor poate creşte riscul dezvoltării astmului. (I.D.)
Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul: www.sfatulmedicului.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.