Jurnalism cetatenesc

Ce trebuie să faci pentru a nu deveni victima hoţilor de apartamente?

Ziarul de Vrancea
1 mai 2016 1537 vizualizări

În cadrul campaniei „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”, poliţia vrânceană continuă  activităţile de prevenire până în luna septembrie, scopul acestei campaniei fiind informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. În cadrul campaniei a fost realizat un site web dedicat, respectiv www.prevenireafurturilor.ro. Pentru fiecare cetăţean locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală.
Poliţia Română vă recomandă:
• Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
• Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
• Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţinţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
• Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!
• Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
• Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!
• Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
• Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
Alte recomandări pentru a nu deveni victimele hoţilor
• Închide ferestrele şi uşa de fiecare dată când pleci de acasă. 1 din 4 furturi din locuinţă este favorizat de neglijenţa proprietarilor.
• Dacă stai la parter sau la etajul 1, montează grilaje la toate ferestrele. Escaladarea geamurilor e un mod frecvent de operare, iar forţarea acestora face accesul în locuinţă extrem de uşor.
• Fii conştient de vulnerabilităţile zonei în care stai şi ia-ţi măsuri suplimentare dacă eşti expus. De exemplu, hoţii preferă blocurile cu multe apartamente, unde sunt şanse mai mari ca vecinii să nu se cunoască bine între ei şi să nu li se pară neobişnuită prezenţa unor necunoscuţi în scară.
• Organizează un sistem de supraveghere a vecinătăţii împreună cu ceilalţi locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine şi ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
• Locurile „secrete” în care le laşi prietenilor apropiaţi cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preşul de la intrare, nu sunt aşa secrete. Astfel de metode te fac vulnerabil în faţa furturilor.
• Obişnuieşte-te să activezi sistemul de alarmă de fiecare dată când pleci de acasă. Devine inutil dacă nu e activat şi firma de pază nu poate fi anunţată că trebuie să intervină. Nu uita sa pui la vedere stickerul care anunţă că locuinţa ta este protejată.
• Asigură-te ca zona palierului de bloc e luminată în permanenţă. Dacă se ard becurile de pe hol, cere administraţiei să le înlocuiască imediat.
• Indiferent de pretext, nu le oferi persoanelor necunoscute informaţii despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deţinute, nici despre programul de lucru.
• Nu le permite accesul în locuinţă străinilor care pretind că reprezintă instituţii, dar nu se pot legitima. Chiar dacă au uniformă sau ecusoane, trebuie să îşi justifice prezenţa prin legitimaţie şi carte de identitate.
• Dacă eşti plecat de acasă mai mult timp, foloseşte un întrerupător care aprinde şi stinge lumina la intervale diferite de timp. Şi metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignora.
• Nu ţine banii în casă. Sunt pe primul loc în preferinţele hoţilor, urmaţi de aparatură electronică, telefoane mobile şi bijuterii.
• Treci peste impulsul de a anunţa pe Facebook că urmează să pleci într-o vacanţă extraordinară. Check-in-ul din aeroport îţi aduce like-uri, dar te face vulnerabil în faţa hoţilor
• Selfie-urile sunt şi ele fun, dar ai grijă la ce laşi să se observe în imagine. Nu pune poze în care se poate vedea ce obiecte deţii sau care e structura apartamentului tău.
• Adoptă un câine. Ţine hoţii şi tristeţea la distanţă.
• Păstrează documentele de provenienţă pentru bunurile de valoare pe care le deţii. Reţinerea elementelor de identificare şi fotografierea acestora pot contribui la găsirea şi recuperarea obiectelor furate.
• Asigurarea locuinţei te poate scăpa de grija pagubelor în cazul în care, chiar şi după ce ţi-ai luat toate măsurile de precauţie, casa ta a fost vizitată de musafiri nepoftiţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.