Jurnalism cetatenesc

VIDEO!!! O familie de bufniţe şi-a făcut casă în curtea Bibliotecii Judeţene

Ziarul de Vrancea
16 feb 2016 5949 vizualizări
curioşii urcă pană la etajul instituţiei din Focşani pentru a le admira u “sunt bufniţele care însoţesc lectura şi sperăm noi să ne poarte noroc şi să avem caţi mai mulţi cititori”, spun bibliotecarii u pe meniul ciufilor de pădure din familia bufniţelor intră şi şoarecii, însă nu cei “de bibliotecă”

Este a doua iarnă pe care o familie de ciufi de pădure, din familia bufniţelor, şi-a petrecut-o în copacii din curtea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” din Focşani. Păsările, care stau neclintite cat e ziua de lungă, nu par să fie deranjate de zgomotele urbane, de oamenii care intră zilnic în curtea instituţiei, dar nici de privirile curioase ale cititorilor care urcă pană la etajul bibliotecii pentru a admira păsările de aproape. “Au venit din 2014, cand ne-am mutat în sediul nou şi practic ne-au însoţit pe perioada mutării iar de atunci sunt nedespărţite. În fiecare dimineaţă m-am obişnuit să mă uit după ele să văd dacă sunt toate. Ele sunt simbolul înţelepciunii. Sunt nişte bufniţe atipice: sunt bufniţele care însoţesc lectura şi sperăm noi să ne poarte noroc şi să avem caţi mai mulţi cititori”, a precizat Claudia Hanganu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Judeţene.

“Ciufulitele” atrag cititorii la bibliotecă

Păsările, care trăiesc în cuiburi construite în crengile sau scorburile copacilor din curtea instituţiei sunt considerate aducătoare de noroc, în ciuda superstiţiilor din popor potrivit cărora bufniţa prevesteşte răul. “Ele vin la sfarşitul toamnei spre iarnă, atunci cand vine frigul şi îşi găsesc aici un adăpost potrivit, credem noi. Ne-am mirat la început, a fost o rumoare cumva. Faptul că şi utilizatorii noştri au fost foarte încantaţi să le vadă, le-au văzut atat de aproape, iar unii vin la etaj şi le admiră şi mai de aproape, pentru noi este un lucru bun pentru că ne crează imagine “, a precizat directorul Bibliotecii Judeţene, Teodora Fîntînaru.

 

 

 

 

 

 

 

Bufniţele “înţelepte” vanează şoareci “de… bibliotecă”

Ciuful de pădure (Asio otus) este o pasăre răpitoare de noapte din familia bufniţelor (Strigidae), ordinul strigiformelor (Strigiformes), sedentară, răspândită în Europa, Asia, Africa de Nord şi America de Nord. Are o mărime de 36 cm (între guguştiuc şi porumbel). Coloritul corpului pe spate este ruginiu-gălbui deschis cu desene cenuşii şi brune, în formă de dungi subţiri, longitudinale; abdomenul roşiatic sau ruginiu-gălbui, amestecat cu alb, cu dungi longitudinale. Ciocul este brun, iar picioarele galben-ruginii. Urechile sunt înalte şi întunecate, faţa este înconjurată cu penaj galben, ochii sunt mari şi aurii. Se hrăneşte cu şoareci în proporţie de 90%, păsări mici. Duce viaţă arboricolă nocturnă. Ziua nu vânează, ci stă aşezată lângă trunchiul vreunui arbore, în caz de pericol înălţându-se şi ridicându-şi urechile. Strigă numai lângă cuib, unde se aude un "hu-uu", dar şi miorlăituri, plesnituri din aripi etc, potrivit wikipedia. În ţara noastră trăiesc aproximativ 10 specii de bufniţe, de la micuţa ciuvică ( Glaucidium passerinum ), de mărimea unei mierle, până la buhă. Acestora li se adaugă striga, huhurezii, ciuful, minuniţa, ciuşul, cucuveaua - un întreg alai de prădători noptatici, mari şi mici, raraeori  văzuţi, uneori auziţi, mereu prezenţi, însă, şi activi, unii dintre ei chiar şi în parcurile oraşelor. Specialiştii susţin că retragerea în oraşe a păsărilor are ca explicaţie găsirea mai uşoară a hranei în aceste locuri. (M. VLĂDESCU)

Pe pagina web tv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări un film despre frumoasele păsări care trăiesc în copacii din curtea Bibliotecii Judeţene.

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ton, acum 2988 zile, 3 ore, 38 minute, 49 secunde
Pai si cum dom'le...nu deranjeaza pe nimeni.....?!Ma mir sincer... Cainii am inteles, latrau si muscau, desi pe strazi au ajuns tot din cauza oamenilor. Pisicile deranjeaza , fac citeste integral
adrian, acum 2988 zile, 13 ore, 22 minute, 8 secunde
Mai, daca bufnita aia ar fi nascut pui vii puteam sa zic ca e un subiect de stire, sau daca ar fi gainatat vreo buche in curtea bibliotecii, dar pentru simplul fapt ca reazema un copac nu cred ca citeste integral
Constantin, acum 2988 zile, 13 ore, 25 minute, 20 secunde
TE ASTEPT IN LIBRARIA MEA! "Citeste. Numai citind mereu creierul tau va deveni un laborator nesfirsit de idei si imagini." Mihai Eminescu Esti aproape, intra pe situl alaturat si pasii tai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.