Jurnalism cetatenesc

“Diferiţi dar egali”

Ziarul de Vrancea
16 dec 2015 3547 vizualizări
"Cei ce nu mă cunosc văd în mine handicapul meu, dar eu nu mă consider cu nimic diferită"

La începutul acestei luni, în întreaga lume s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap.
Pe când eram copil nu cunoşteam semnificaţia cuvântului “dizabilitate”, iar cuvântul “handicap” îl auzisem pronunţat de copii şi de adulţi deopotrivă, ca pe o jignire. Mai apoi, viaţa m-a dus pe un drum pe care eu însămi am devenit o persoană cu dizabilităţi. Mult timp m-am luptat cu această “pecete”, nevrând să-mi accept handicapul, sperând că într-o zi acesta va dispărea...
Dar tot viaţa m-a învăţat că duceam o luptă greşită, că acest cuvânt nu mă schimba pe mine ca persoană. Eu rămâneam aceeaşi, chiar dacă acceptam că am o dizabilitate. Poate că cei ce nu mă cunosc văd în mine handicapul meu, dar eu nu mă consider cu nimic diferită. Chiar dacă mă deplasez mai greu decât ceilalţi şi am nevoie de ajutor când desfăşor diverse activităţi fizice care pentru alţii par banale, visez, iubesc, râd şi plâng la fel ca şi ceilalţi ce nu au un handicap. Chiar dacă în viaţa de zi cu zi mă confrunt cu mai multe obstacole, escaladarea lor îmi aduce la fel de multă bucurie ca şi succesele persoanelor fără dizabilităţi, iar fericirea are acelaşi gust, indiferent dacă ai o dizabilitate sau nu!
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populaţia lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre ei provin din ţări dezvoltate, iar 50% nu au acces la sistem de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este şi aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.
De asemenea ONU mai atrage atenţia că este foarte important să conştientizăm că dizabilitatea este parte a condiţiei umane şi că toţi ne naştem sau dobândim dizabilităţi mai mult sau mai puţin grave în timpul vieţii. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilităţi este adesea rezultatul prejudecăţilor, al stigmatizării şi al discriminării.
În aceste condiţii, se consideră că prin acordarea de drepturi persoanelor cu probleme, se creează oportunităţi reale pentru această categorie care îşi poate astfel consolida propriile capacităţi şi îşi poate fixa singură priorităţile.

Iuliana Negoiţă Prunilă

Iuliana Prunilă-Negoiţă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, www.iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.