Jurnalism cetatenesc

Nicio casă nu mai poate fi construită fără prezenţa unui diriginte de şantier

Ziarul de Vrancea
1 sep 2015 2261 vizualizări
Cine vrea să-şi construiască locuinţă, inclusiv la ţară, este obligat să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor u cine nu respectă legea, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit unui act normativ care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2015, orice persoană care vrea să construiască o locuinţă, să o modifice, modernizeze, să o repare sau să o consolideze trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de santier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995, anunţă avocatnet.ro. Până la finele lunii august, actul normativ prevedea că, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor, erau exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj, precum şi anexele gospodăreşti. Această excepţie a fost eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie şi care se aplica efectiv de la 1 septembrie.
Astfel, şi cei care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente sunt obligeţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. În plus, de verificarea calităţii lucrărilor se ocupă şi responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, care sunt angajaţi de către persoanele ce execută efectiv lucrările.
"Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (...) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajati ai executanţilor", scrie în noul act normativ.
Pe deasupra, proiectele, execuţia lucrărilor şi a construcţiilor trebuie expertizate tehnic de către experţi tehnici atestaţi.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru contravenienţi

Persoanele care nu angajează un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor pot fi amendate, potrivit noului proiect de lege, cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Proiectele tehnice trebuie controlate, înainte de a fi folosite, de către verificatori atestaţi în acest sens, scrie în Legea nr. 177/2015. Verificatorii trebuie neapărat să fie alte persoane în afară de cele care au întocmit proiectele."Verificarea proiectelor privind respectarea reglementărilor tehnice referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile, se efectuează de către specialişti verificatori de proiecte atestaţi pe domenii/subdomenii şi specialităţi, alţii decât specialiştii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica şi stampila proiectele întocmite de el, proiectele la a căror elaborare a participat sau proiectele pentru care, în calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiză tehnică", scrie în lege. Cu toate acestea, proiectele tehnice nu sunt verificate atunci când este vorba de locuinţe unifamiliale care au doar parter şi anexe gospodăreşti ale persoanelor fizice, situate în mediul rural şi în satele ce ţin de municipii şi oraşe. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru construcţiile provizorii ce nu necesită autorizaţii de construire.

Lipsa verificării proiectelor atrage amenzi de până la 20.000 de lei

În cazul lucrărilor care sunt făcute fără ca proiectele tehnice să fie verificate de specialişti atestaţi, amenzile aplicabile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. În altă ordine de idei, autorităţile vor veni să controleze lucrările, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). De la aceste verificări sunt exceptate, totuşi, locuinţele unifamiliale care au doar parter şi anexele gospodăreşti ale persoanelor fizice, aflate în mediul rural şi în satele ce ţin de municipii şi oraşe, după cum se arată în lege. De asemenea, inspectorii nu controlează nici construcţiile provizorii şi lucrările care se pot face fără a fi necesară o autorizaţie de construire. De asemenea, noua lege dispune că investitorii sau proprietarii trebuie să vireze o anumită sumă de bani către ISC. Mai exact, suma este echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor pentru realizarea locuinţelor noi şi a lucrărilor de intervenţie la casele existente. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mircea Lucian Ciobotaru, acum 3157 zile, 10 ore, 41 minute, 12 secunde
Din pacate informatia prezentata de dumneavoastra este eronata partial. In conformitate cu Lega nr. 10/1995 cu modificarile si completarile ulterioare (inclusiv Legea nr. 177/2015) cei care isi citeste integral
cetatean, acum 3158 zile, 8 ore, 2 minute, 45 secunde
CASE fara diriginte nu se mai pot executa, dar CASE FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE se fac in numar nestiut de noi. :(
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.