Jurnalism cetatenesc

Ştiaţi că ... Dormim în medie o treime din viaţă?

Ziarul de Vrancea
25 mai 2015 4337 vizualizări
În medie o persoană adultă adoarme în 7 minute. Dacă s-ar pune cap la cap numărul total de ore dormite, o persoană doarme aproximativ 25 de ani în întreaga viaţă (o treime de viaţă), doar 50 de ani petrecându-i în mod activ.

În acest context, problema insomniei a trezit un viu interes, transformându-se într-o industrie de milioane de dolari. Potrivit adevarul.ro, oamenii de ştiinţă susţin că, în următorii ani, vom dormi mai puţin, deoarece vom avea la dispoziţie pilule care alungă somnul. Cu toate acestea, medicamentele folosite pentru inducerea somnului reprezintă sectorul cu cea mai rapidă creştere de pe piaţa produselor medicale, în situaţia în care 12 la sută din pacienţii care se prezintă la medic suferă de această problemă. Cazul vârstnicilor este însă unul aparte. Medicii consideră că beneficiile aduse de aceste medicamente, bătrânilor, sunt de două ori mai mici decât riscurile. Cele mai frecvente efecte nedorite ale sedativelor sunt ameţeala, pierderea echilibrului sau durerile de cap. Conform specialiştilor, aceste medicamente trebuie tratate ca o soluţie pe termen scurt, pentru a ajuta oamenii să se readapteze la un tip de somn normal. O realitate asupra căreia cercetătorii ne atrag atenţia este reducerea semnificativă a orelor de somn, timpul alocat odihnei zilnice scurtându-se. Tremurul fin al mâinii, dificultatea de concentrare, creşterea sensibilităţii la durere şi intoleranţa la zgomote sunt printre primele indicii ale scurtării perioadei de odihnă. Sunt numeroase motive pentru care o persoană nu poate dormi, unul dintre acestea fiind ritmul de viaţă alert. Medicii psihiatri consideră că, pe lângă încurajarea oamenilor să fie cât mai activi şi să consume cât mai multe legume şi fructe, şi somnul trebuie tratat ca o parte vitală a sănătăţii pacienţilor. (D.L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.