Jurnalism cetatenesc

Bis pentru alegerile "separatiste" de la Obştea Tulnici

Gabriel Sava
30 mar 2015 987 vizualizări
rganizatorii alegerilor paralele de la Tulnici, de duminică, au vrut să-şi încerce”norocul” inclusiv cu urna mobilă u la alegeri s-au prezentat doar 35 de oameni u la Coza şi Păuleşti s-au desfăşurat alte adunări generale ale obştilor

Grupul de iniţiativă coordonat de fostul şef de Ocol, Costel Nicoară, şi susţinut de câţiva obşteni, a reuşit să adune duminică abia 35 de oameni care să voteze la runda a II-a a ceea ce s-a numit “adunare generală extraordinară“, care a avut drept scop “alegerea preşedintelui Obştii de Moşneni Tulnici”. Dacă data trecută, la prima chemare, grupul de iniţiativă a reuşit să adune 105 obşteni, duminică, pe o vreme ploioasă şi rece, abia dacă au venit cu puţin peste 30 de oameni.  Primarul Valentin Bîznă a avut o prezenţă discretă, şi, ca şi la turul de săptămâna trecută, nu a votat. După ce au văzut că oamenii nu au dat curs convocării, mai multe persoane în vârstă au anunţat conducerea legitimă a obştii de faptul că “se umblă cu o urnă mobilă”. Lucru cu atât mai suspect cu cât din sediul Centrului de Informare Turistică, locaţia unde au avut loc alegerile de ieri, nu plecase nicio urnă mobilă. În faţa sediului s-au aflat ieri şi o parte din conducerea legitimă a Obştii, reprezentată de preşedintele Alin Olteanu, dar şi jandarmii şi poliţiştii veniţi să asigure ordinea publică.

"Obştenii ştiu cine îI reprezintă de fapt”

Candidatul “separatiştilor”, Costel Nicoară a spus că alegerile au fost din nou boicotate de conducerea Obştii reprezentată de Alin Olteanu, oamenii fiind ameninţaţi că nu îşi vor primi cota de lemne. “Oamenii au fost liberi să se prezinte la vot, dar ei ştiu foarte bine cine reprezintă conducerea Obştii şi că noi am convocat prima adunare generală duminica viitoare. Puteţi să-i întrebaţi pe cei care au organizat aceste întâlniri, în frunte cu domnul Nicoară cum au fost huiduiţi de oamenii din comună, când au încercat să-i convingă să vină la vot. Obştenii ştiu pe cine au ales şi cine îI reprezintă de fapt”, a precizat Alin Olteanu, preşedintele Obştii de Moşneni Tulnici. Deşi programate să se încheie la orele 20, alegerile au fost declarate închise în jurul orelor 17, iar în interior nu a mai ajuns nicio urnă mobilă. La final, organizatorii au numărat 35 de participanţi, urmând, cel mai probabil, să emită o nouă decizie privind alegerea în funcţie de preşedinte a lui Costel Nicoară. Care a fost deja contestată, având în vedere că, aşa cum au precizat reprezentanţii legali ai Obştii, convocarea pentru cele două adunări de până acum a fost făcută de “persoane fără niciun fel de calitate în cadrul obştii”. Prima chemare făcută de conducerea legitimă a obştii a fost făcută pentru duminica următoare, pe 5 aprilie, când, cel puţin teoretic, sunt aşteptaţi la vot peste 2.600 de membri obşteni. Trebuie precizat că, la alegerile din 2013, conducerea obştii a reuşit să adune peste 1.500 de membri care şi-au exprimat dreptul la vot. Cu toate acestea, rezultatul votului a fost contestat iar dosarul se află şi în prezent pe rolul instanţelor, fiind suspendat. În alt dosar, suspendat în fază de apel, grupul de iniţiativă a obţinut o recunoaştere care, deşi nu este definitivă, a fost folosită ca pretext pentru o aşa numită legalitate a reprezentării.

Adunări Generale şi la Coza şi la Păuleşti

Tot duminică au fost convocate adunări generale la obştile din Coza, care a fost însă suspendată din lipsă de cvorum, dar şi la Păuleşti. Dacă la Coza suspendarea s-a făcut după o tentativă de ceartă, la Păuleşti, discuţiile mai aprinse au fost la finalul întâlnirii, după ce conducerea obştii a prezentat raportul de activitate pe anul trecut şi şi-a anunţat intenţiile pentru investiţiile pe anul în curs. Între altele, oamenii au întrebat de cota de lemn care urmează să fie acordată fiecărui  obştean. Şi pentru Coza dar şi pentru Păuleşti, liniştea şi ordinea au fost asigurate de echipajele de jandarmi care, din fericire, nu au avut motiv să intervină. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.