Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei: Istoria zilei de 6 martie

Ziarul de Vrancea
5 mar 2015 1181 vizualizări
1521: Fernando Magellan, exploratorul portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei, ajunge la Guam. A fost primul care a navigat din Europa, spre vest, pentru a ajunge în Asia şi primul care a condus o expediţie în jurul lumii.


1869: Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor Societăţii Ruse de Chimie.
1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an.
1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza. Sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.
1951: Începe procesul lui Ethel şi Julius Rosenberg, care au fost condamnaţi la moarte sub acuzaţia de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat şi astăzi. Sentinţa de condamnare la moarte a fost pronunţată la 5 aprilie 1951, iar execuţia a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.
1967: Fiica lui Iosif Stalin, Svetlana Allilueva, cere oficial azil politic la ambasada americană din India. Allilueva a cauzat un scandal internaţional în 1967 prin refugierea sa în SUA. În 1966, aflată în vizită în India, Allilueva a depus o cerere de azil politic la ambasada americană, cerere care i-a fost aprobată. La sosiresa în America (în aprilie 1967), Svetlana Allilueva a denunţat, într-o conferinţă de presă, atât regimul tatălui său, cât şi cel al noilor lideri sovietici.
1989: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunţă abolirea "doctrinei Brejnev", afirmând că viitorul fiecărei ţări est-europene se află "în propriile ei mâini".
1997: Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, este furat de la galeria londoneză şi recuperat o săptămână mai târziu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.