Jurnalism cetatenesc

Astăzi este ... Ziua mondială de luptă împotriva leprei

Ziarul de Vrancea
29 ian 2015 1076 vizualizări
iniţiativa scriitorului francez Raoul Follereau, fiind percepută ca o modalitate de a creşte gradul de cunoaştere, la nivel mondial, al acestei boli mortale, dar şi pentru a atrage atenţia asupra faptului că boala poate fi prevenită, tratată şi vindecată.

Ziua mondială de luptă împotriva leprei se marchează anual, în întreaga lume, în ultima duminică din ianuarie, începând cu anul 1954, la Lepra este o boală care face aproximativ 2. 000 de victime în fiecare zi în lume (cca. 600.000 pe an). Lepra este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire. Boala este cauzată de o microbacterie, care atacă lent muşchii şi nervii. Marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva leprei coincide cu omagierea celui care a fost Mahatma Gandhi, care în timpul vieţii sale a depus eforturi pentru a îmbunătăţii condiţiile de viaţă a persoanelor afectate de lepră. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut eforturi mari pentru eradicarea leprei. În 1981, OMS a declarat război total leprei, cerând medicilor să-i trateze pe cei infectaţi prin aşa-numitul tratament "multidrug", adică prin administrarea, în paralel, a mai multor medicamente. Potrivit Agerpres, la vremea când OMS a luat aceste măsuri, statisticile erau alarmante, în Anglia fiind înregistraţi 122 de bolnavi, în Franţa 1.800, în Italia 517, în Olanda 600, iar în Statele Unite ale Americii peste două sute. Proiectul OMS a dat rezultate neaşteptate şi, în decurs de 20 de ani, numărul îmbolnăvirilor a scăzut simţitor. În Europa, conform datelor OMS, îmbolnăvirile leprozice au fost eradicate. Ultima leprozerie din România funcţionează la Spitalul Tichileşti din judeţul Tulcea. Practic doar două cazuri noi de lepră au fost consemnate în România în ultimii treizeci de ani. Bolnavii de la Tichileşti, acum vindecaţi de forma activă a bolii, au fost predispuşi genetic, având leproşi în familie. Ticihileşti, care nu e nici măcar o localitate, ci numele unei văi, în comunism nu apărea pe nicio hartă iar leprozeria era, oficial, scriptic, desfiinţată. (D. L.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.