Jurnalism cetatenesc

Strigătul inifinit al vieţii sau „Existenţe Captive”

Ziarul de Vrancea
26 nov 2014 909 vizualizări
Anul acesta, mai exact în această toamnă, poetul Ion Micheci a însumat aproape o sută de poezii într-un nou volum: „Existenţe captive” .

Este cel mai recent volum de versuri pe care l-a girat Editura Armonii Culturale manageriată de scriitorul George Stroia de la Adjud şi care surprinde prin teme, prin voce, prin simplitate şi sinceritate. Prin modestie şi decenţă, definitorii poetului. (Pe alocuri poeziile sunt însoţite de grafică, semnată de dl. Radu Bercea).
Tratând teme majore, în care locul şi rostul omului pe pământ este una preferată, Ion Micheci nu se sfieşte să-şi poetizeze trăirile, frământările  şi mai ales stânjenirile faţă de prezentul dramatic. Prin poeziile sale crează o atmosferă nostalgică, învolburată de un parfum amar, cel al zădărniciei şi neputinţei, starea invită la meditaţie. Modul în care poetul îşi mărturiseşte sentimentul patriotic pare unul răsturnat, reflectat într-o oglindă ciobită: „Mă-ntorc într-o ţară/de care mă ruşinez/că-şi lasă copiii/pe dinafară/”- declară cu amărăciune poetul în poezia „Ţara de care mă ruşinez”.  Sentimentul iubirii de ţară, acela răsturnat în cioburi de oglindă se prelungeşte obsesiv şi în poezia de la pag.47: „Locuiesc într-o ţară/în care fluviile curg leneş/spre o mare ce s-ar numi /Marea Moartă/locuiesc într-o ţară/ ce s-ar numi mai curând/ Ţara de Piatră/”...- subliniază poetul şi, continuă: „În ţara în care locuiesc nu există cuvântul ruşine/de aceea oamenii se împerechează/ în văzul lumii/după care se nasc homunculi/pe care-i leapădă apoi/ pe toate drumurile lumii/”(poezia „Ţara în care locuiesc”). Ion Micheci se foloseşte de arta sa spre a cânta stări şi sentimente. Spre a slăvi  bucuria, nefericirea, realizarea, eşecul, tristeţea şi nemulţumirea în cuvinte simple, dar cu o înaltă încărcătură emoţională. Conştient şi conştientizând starea de fapt poetul îşi descrie propria zădărnicie în poezia „Şi încă”:
„Şi încă mor, deşi mai sunt/Şi încă sunt,deşi-am murit/Un sânge verde, vegetal,/pulsează-n mine,chiar de-s animal/Şi încă sunt  şi încă mor/Nu ştiu de e vreun coridor/Pe unde pot să mă retrag/Nu ştiu de mai exist un prag/Pe care să-l mai trec buimac/de mai exist-un compromis/Şi încă mor şi încă mi-s”.
Poezia din finalul volumului, Cele trei valuri ale invaziei,  pare să fie o sinteză a existenţei(neo): primul val, cel al barbarilor, al doilea, cel al proştilor şi inculţilor, iar din cel de-al treilea val făcând  parte oamenii cumsecade. Aşa descrie Ion Micheci dominaţia timpului celor trei valuri.
Sigur, exemple de astfel de poezii bine concepute, cu mesaj şi trăire emoţională intensă sunt multe în volum, demne de semnalat. Trebuie subliniate maturitatea vocii poetului, stilul şi modul de exprimare. Mijloace de înlesnire şi mediere ce constituie puntea între cele două spirite în jocul lecturii: autor şi cititor. Vă recomand -  Existeţe captive - semnat de Ion Micheci, volum ce va fi prezentat joi, 27 noiembrie ora 16, în cadrul Târgului de Carte al  Bibliotecii Judeţene „Duiliu  Zamfirescu” din Focşani. 
Mariana Vicky Vârtosu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.