Jurnalism cetatenesc

File de istorie - Fapte bune la Panciu în zilele grele ale Primului Război Mondial

Ziarul de Vrancea
23 oct 2014 1369 vizualizări
Francezi şi ruşi la Panciu în 1917: Formaţia „Riga” nr. 24 a Crucii Roşii Ruse

În luna mai 1917 oraşul Panciu s-a aflat sub devastatorul bombardament al artileriei germane. Au existat numeroase victime printre militarii români şi ruşi, dar şi din rândul populaţiei civile, români şi evrei. Foarte multe clădiri au fost distruse total sau parţial. În această scenă de coşmar un grup de eroi, format din medici şi sanitari francezi şi ruşi ai Formaţiei „Riga” nr. 24 din cadrul Crucii Roşii Ruse, şi-a riscat viaţa pentru a salva alte vieţi ale semenilor lor, aflate în pericol.
    Statul român nu a uitat faptele acestor eroi şi i-a răsplătit conferindu-le ordine şi medalii, prin Înaltul Decret Regal al Majestăţii Sale Regele Ferdinand I.
Colonelul Nicolas de Gersdorff, subdirector al Formaţiei „Riga” a primit Ordinul Coroana României cu Spade în grad de Comandor „pentru bravura şi destoinicia cu care a asigurat personal şi  sub focul violent al artileriei grele inamice, evacuarea răniţilor ce se găseau în spitalul de la Panciu, în zilele de 13 şi 15 mai 1917”.
Medicului-maior din Armata Franceză, Corylos Poll i s-a conferit Ordinul Steaua României cu Spade în grad de Ofiţer, „pentru destoinicia cu care în câteva zile a organizat la Panciu un spital şi pentru ajutoarele chirurgicale ce a dat soldaţilor români răniţi. A dat probe de un curaj şi de un devotament deosebit, în zilele de 13 şi 15 mai 1917, cu ocazia bombardamentelor artileriei grele inamice a(supra) localităţii Panciu”.
    Infirmiera majoră Gailard Emina de la Crucea Roşie Franceză a primit Ordinul Steaua României cu Spade în grad de Cavaler  „pentru că la 15 mai 1917...pe când artileria grea inamică bombarda localitatea Panciu a dat probe de un mare curaj şi de un mare devotament faţă de răniţii români ce se găseau în spital”.
    Medicului-locotenent din Armata Franceză, De Miram Jean Frederic i s-a conferit Ordinul Coroana României cu Spade în grad de Cavaler „pentru curajul şi devotamentul cu care s-a propus în mod voluntar la 15 mai 1917 să meargă să dea ajutoare medicale în cele mai primejdioase locuri din Panciu, pe când această localitate era bombardată în mod violent de artileria grea inamică”.
    Infirmierele Kardachewsky Eugenie Elisabeth Nina şi Princesse Kropotkine Elisabeth au primit, la rândul lor, Ordinul Coroana României cu Spade în grad de Cavaler pentru efortul depus în oraşul dintre vii în timpul Primului Război Mondial.
    Personalul sanitar inferior de la Fromaţia „Riga” nr. 24 a primit Medalia Bărbăţie şi Credinţă pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă la Panciu: subofiţerul voluntar (felcer) Ebertein Wladimir (Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu Spade clasa I), subofiţerii-infirmieri Gousseiv Nicolas şi Andreieff Iosef (Medalia Bărbăţie şi Credinţă cu Spade clasa a II-a), soldaţii-infirmieri Goulbis Andre, Sitcheff Wladimir, Filatoff Wassily, Nakoriakow Jean, Ert Hermann, Chourganoff Michel, Mickta Antoine, Helman Jean, Boland Charles, Wischenewsky Francois, Goussintzeff Wassily şi Pikelnik Ioseph.
   

De altfel, însuşi şeful detaşamentului sanitar „Riga” nr. 24, Principele Nicolas Dimitrievitch Kropotkine a fost distins cu Crucea Reginei Maria „pentru destoinicia cu care a condus pe frontul român detaşamentul său sanitar şi pentru bunele îngrijiri medicale ce au primit în 1917 atât ofiţerii cât şi soldaţii români răniţi”.
    Istoria Oraşului Panciu este departe de a fi scrisă.

Arhivist Bogdan C. Dogaru-Arhivele Naţionale Vrancea



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3444 zile, 16 ore, 48 minute, 4 secunde
Oameni dedicati. Astfel de oameni ne sunt necesari, oameni tineri cu dragoste pentru istorie, cu placere in a reda faptele din istoria Vranceana. Sa ne traiti!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.