Jurnalism cetatenesc

Informaţiile de pe portalul instanţelor, disponibile şi pentru nevăzători

Gabriel Sava
23 sep 2014 1178 vizualizări
Persoanele cu dizabilităţi vizuale au la dispoziţie un fişier audio pe portalul instanţelor vrancene

Nevăzătorii au acces la informaţiile aflate pe portalul instanţelor de judecată, în particular la instanţele din Vrancea, în urma unui acord încheiat în acest sens. Astfel, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, Tribunalul Vrancea a actualizat informaţiile disponibile pe pagina proprie de pe Portalul instanţelor de judecată, punând la dispoziţie un fişier audio care cuprinde datele de contact şi programul de lucru cu publicul al acestei instanţe, dar şi al judecătoriilor aflate în circumscripţia sa. “Instanţa la care ne referim oferă facilităţi diferitelor persoane în funcţie de tipul de dizabilităţi. Astfel, Tribunalul Vrancea a încheiat acorduri de parteneriat cu “Fundaţia Cartea Călătoare” şi “Asociaţia Nevăzătorilor din România”, prin care părţile semnatare vor realiza şi pune la dispoziţia celor interesaţi materiale informative redactate în limbaj Braille, cuprinzând informaţii de interes public referitoare la activitatea instanţei”, se arată într-un comunicat al Tribunalului. Reprezentanţii instanţei au mai precizat că, potrivit art. 105 din Codul de Procedură Penală, în cadrul procedurilor judiciare se folosesc interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual. Potrivit art. 105 din Codul de procedură penală „(3) Dacă persoana audiată este surdă, mută sau surdo-mută, audierea se face cu participarea unei persoane care are capacitatea de a comunica prin limbajul special. În această situaţie comunicarea se poate face şi în scris. (4) În cazuri excepţionale, dacă nu este prezentă o persoană autorizată care poate comunica prin limbajul special, iar comunicarea nu se poate realiza în scris, audierea persoanelor prevăzute la alin. (3) se va face cu ajutorul oricărei persoane care are aptitudini de comunicare ...”. Pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, sediul Tibunalului din strada Republicii, nr. 96, este dotat cu o platformă destinată persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, care le facilitează acestora accesul la etajul I al clădirii, unde se află săli de judecată. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.