Jurnalism cetatenesc

Colesterolul

Ziarul de Vrancea
23 sep 2014 869 vizualizări
Ce este colesterolul?

Colesterolul este un tip de grăsime ce se găseşte în sânge, necesar pentru buna funcţionare a celulelor corpului dumneavoastră şi pentru a produce hormoni importanţi. Dacă însa e prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor, determinând formarea plăcilor de aterom, vasele de sange îngustandu-se şi rigidizandu-se, proces denumit ateroscleroză. Dacă e vorba de o arteră care irigă inima, obstrucţia totală a vasului duce la necroza muşchiului deservit, adică infarctul miocardic sau popularul atac de cord. Cand e vorba de o arteră din creier care este blocată complet, se produce accidentul vascular cerebral.

De unde provine colesterolul?

Colesterolul este produs în organism, în principal de către ficat –colesterolul endogen sau poate fi adus prin alimentaţie-colesterolul exogen. Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de problemele de sănătate moştenite sau de alimentaţia bazată pe grăsimi de origine animală sau din produsele de tip fast-food.

Ce nu ştiaţi despre colesterol?

Există două tipuri principale de colesterol:
- HDL colesterolul este cunoscut sub denumirea de „colesterol bun”, deoarece „periază” colesterolul de pe peretele arterial. Activităţile fizice periodice şi exerciţiile fizice pot ajuta la creşterea nivelului de HDL ce duce la scăderea colesterolului rău.
Nivelurile ridicate de colesterol HDL vă pot proteja împotriva bolilor de inimă.
- LDL colesterolul este cunoscut sub denumirea de „colesterol rău”, dat fiind că se lipeşte de pereţii din arterele dumneavoastră, făcându-le mai înguste. Acest lucru reduce cantitatea de sânge care ajunge la inimă sau la creier.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL vor creşte riscul de boli de inimă.

Colesterolul bun se găseşte în uleiurile vegetale – de floarea-soarelui, de măsline şi uleiul de rapiţă. De asemenea, pot fi găsite în mai multe tipuri de fructe cu coajă lemnoasă sau în uleiul de peşte (sardine, macrou, păstrăv şi somon).
Colesterolul rău se găseşte în unt, untură, smantană, branză, carnea grasă, prăjituri, biscuit şi ciocolată, pot creşte colesterolul rău, ceea ce duce la intensificarea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

Aveţi colesterolul prea ridicat?

Colesterol    Nivelurile sănătoase în mg/dl
Colesterol total    nu mai mare de 190 mg/dl
LDL colesterol    nu mai mare de 115 mg/dl
HDL Colesterol    mai mare de 40 mg/dl

Metode de scădere a nivelului colesterolului rău:

Slăbiţi până ajungeţi la o greutate sănătoasă.
Mâncaţi mai multe fructe şi legume.
Mâncaţi mai multe cereale integrale şi pâine neagră.
Alegeţi carnea slabă.
Alegeţi lactate cu un conţinut scăzut de grăsime.
Consumaţi doar ocazional dulciuri, alimente de tip fast-food sau gustări nesănătoase precum chips-urile, snacks-urile etc.
Evitaţi prăjelile, iar în procesarea alimentelor, optaţi pentru gătitul la aburi, la cuptor sau pe grill.
Creşteţi consumul de alimente ce conţin colesterol bun.

Sursa: http://www.romanianheart.ro/

Sănătatea inimii tale este vitală. Ai grijă de inima ta şi participă la „Promenada inimilor”, eveniment care va avea loc la Focşani, pe 28 septembrie!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.