Jurnalism cetatenesc

VIDEO!!!Binecuvantarea de început de an şcolar la Biserica romano-catolică din Focşani

Ziarul de Vrancea
21 sep 2014 2739 vizualizări
Duminică 21.09.2014 liturghia de la orele 11,00, la Biserica romano-catolică “Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Focşani, a fost una specială,Aceasta deoarece slujba a fost consacrată începutului de an şcolar 2014-2015.Cu acest prilej elevii,studenţii,profesorii şi părinţii din Parohie,”copiii mici şi cei mari”, după cum i-a denumit în predica sa preotul paroh Paul Budău ,au primit binecuvantarea şi urările aferente noului debut de ciclu educaţional.

Duminică, 21 septembrie 2014, la ora 11, în Biserica Romano – Catolică Sfinții Apostoli Petru și Paul din Focșani, a avut loc deschiderea solemnă a noului an școlar 2014 – 2015. Sfânta Liturghie solemnă care a marcat acest eveniment a fost celebrată de părintele Budău Paul, parohul acestei comunități, și a fost animată de copiii și tinerii din parohia noastră. Cântările,  lecturile , intențiile de rugăciune și darurile sfinte au fost pregătite cu multă atenție de micii și tinerii creștini împreună cu preoții din parohie în zilele premergătoare acestui eveniment.
La predică, părintele paroh, folosindu-se de parabola lucrătorilor în vie (parabola care era propusă în această duminică la Sfânta Liturghie), le-a explicat copiilor și tinerilor cât de importantă este școala pentru fiecare și că asemenea lucrătorilor din vie și ei sunt chemați zilnic să muncească, poate chiar de dimineața până seara târziu pentru a termina această lucrare la care sunt chemați de Dumnezeu. Un rol foarte important în această lucrare la care Dumnezeu îi cheamă pe copii și tineri îl au profesorii, învățătorii și educatorii care au misiunea de a-i ajuta pe copii să descopere scopul lor, drumul pe care trebuie să-l parcurgă în viață, dar mai ales să-l descopere pe Dumnezeu, să-l cunoască, să-l iubească și să-i slijească pentru a dobândi împărăția cerurilor.
La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele paroh, după ce a mulțumit tuturor copiilor, tinerilor și cadrelor didactice pentru participarea la Sfânta Liturghie și pentru modul în care s-au pregătit pentru acest moment deosebit, a oferit binecuvântarea specială de început de an școlar.

 


Răzvan Mătăşel-Preot vicar Biserica Romano-Catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Focşani


 

 

 

 

 

 

 

21.09.2014-ora7,00:Duminica a XXV-A de peste an

 

Evanghelia acestei duminici ne prezintă o parabolă inspirată din viaţa concretă, o parabolă foarte potrivită pentru perioada în care ne aflăm.

Suntem în plin sezon de recoltare al strugurilor, ori parabola ne vorbeşte despre proprietarul unei vii mari, care, sosind timpul culesului strugurilor, iese în piaţă şi îi tocmeşte pe toţi cei căutau de muncă, promiţându-le un dinar pentru o zi de muncă. La ora 9 iese din nou în piaţă pentru a căuta muncitori. La ora 12 face acelaşi lucru, la ora 3 din nou. Cu toate acestea mai are nevoie de muncitori pentru a termina culesul. De aceea la ora 5 iese din nou în piaţă şi îi trimite pe cei pe care îi găseşte la muncă în via sa. La sfârşitul zilei stăpânul le cere muncitorilor să se aşeze în rând în ordinea în care au fost chemaţi la muncă. Cu toţii rămân miraţi şi se înfurie atunci când stăpânul face plata: cu toţii primesc câte un dinar indiferent de momentul în care au venit la muncă, şi mai mult, stăpânul începe să facă plata cu cei care au fost chemaţi ultimii. Unul dintre muncitori, indignat, îi reproşează stăpânului: Aceştia din urmă n-au lucrat decat un ceas, iar tu i-ai pus în rând cu noi, care am dus greul zilei şi arşiţa! Dar stăpânul i-a răspuns: Prietene, nu-ţi fac nici o nedreptate. Oare nu ne-am înţeles cu un dinar? 14 Ia ce este al tău şi du-te. Vreau să dau şi acestuia din urmă cât şi ţie. 15 Nu am dreptul să fac ce vreau cu banii mei? Sau vezi cu ochi răi faptul că eu sunt bun?

 

Reacţia muncitorilor din această parabolă ne arată care este logica şi modul nostru de a acţiona. Trăim într-o lume în care tot ce contează este profitul şi câştigul, în care trebuie să fim mereu primii dacă vrem să supravieţuim, pentru că cei din urmă nu sunt ascultaţi, sunt excluşi şi marginalizaţi. Cei din urmă nu valorează nimic în ochii lumii, sunt pierzători. Ne-am obişnuit să împărţim lumea în două: cei puternici şi cei slabi, victorioşi şi învinşi, bogaţi şi săraci, buni şi răi şi ne deranjează foarte mult dacă altul reuşeşte mai mult decât noi. Când totul se bazează pe profit, pe câştig, pe egoism, pe invidie, când se elimină bunătatea, compătimirea, solidaritatea cu cei nevoiaşi, lipsiţi şi neputincioşi, atunci se ajunge la un rezultat devastator: tot ceea ce încurcă, tot ceea ce este o povară sau un obstacol pentru ceilalţi trebuie eliminat.
    Din fericire Dumnezeu vede altfel lucrurile. Stăpânul din această parabolă ne arată logica şi modul de a acţiona al lui Dumnezeu. El nu este numai drept, ci este şi milostiv, generos, sensibil faţă de sărăcia şi nevoile celor lipsiţi. nu este un egoist pus doar pe câştig, ci este interesat de binele nostru. Cei pe care noi îi desconsiderăm sau îi marginalizăm, pentru Dumnezeu sunt cei mai importanţi: cei din urmă vor fi cei dintâi şi cei dintâi vor fi cei din urmă!



Răzvan Mătăşel-Preot vicar Biserica Romano-Catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.