Jurnalism cetatenesc

Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război” a împlinit 95 de ani

Ziarul de Vrancea
18 sep 2014 1465 vizualizări
12 septembrie 1919 - 12 septembrie 2014

Vineri, 12 septembrie, a avut loc la Cercul Militar din Bucureşti adunarea omagială închinată sărbătoririi a 95 de ani de la înfiinţarea societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, sub patronajul reginei Maria. La această adunare au participat membrii Comitetului Director al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „ Regina Maria” în frunte cu preşedintele acesteia D-l G-ral Maior prof. univ. dr. Visarion Neagoe, preşedinţii filialelor din ţară, precum şi delegaţi  ai  principalelor instituţii ale statului. În deschidere, preşedintele Asociaţiei a prezentat activitatea  asociaţiei de la înfiinţare şi până în prezent, a vorbit despre menirea acestei asociaţii, de a insufla în rândul populaţiei sentimentului de patriotism, de cinstire şi omagiere a eroilor români din toate timpurile şi din toate locurile. Totodată, a fost prezentat şi un mic film realizat de către Studioul de Istorie Militară Bucureşti, în cooperare cu Muzeul Militar Central, unde cei invitaţi au putut urmări imagini de arhivă cu scene din timpul primului război mondial, precum şi imagini din activitatea asociaţiei.
Asociaţia „Cultul  Eroilor” s-a născut din grija pentru cinstirea eroilor
După ce au încetat zgomotele tunurilor din primul război mondial, iar pacea a fost instaurată în România, care a avut pierderi umane şi materiale considerabile, s-a născut grija pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi în război, pentru locurile în care erau adăpostite resturile lor pământeşti.
Prin actul normativ adoptat la data de 19 ianuarie 1919 s-a trecut la naţionalizarea acelor terenuri, unde erau îngropaţi eroii. Prima organizaţie din România care a luat fiinţă pentru cinstirea eroilor, a fost în baza Decretului 4.106 din data de 12 septembrie 1919  cu denumirea de „ Societatea Mormintelor Eroilor căzuţi în Război”. Scopul acestei societăţi era să descopere locurile unde erau îngropaţi eroii, să aducă osemintele lor în cimitire organizate, să construiască pietre funerare, plăci comemorative, monumente, troiţe, capele, să organizeze ceremonialuri militaro-religioase cu prilejul comemorării eroilor. În anul 1927 are loc transformarea denumirii „ Societatea Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război în „ Societatea „ Cultul Eroilor” pentru ca în anul 1940 să capete denumirea de „Aşezământul  Naţional „ Regina Maria” pentru „ Cultul Eroilor” care a funcţionat până în anul 1948, când a fost desfiinţat prin decretul nr.48 din data de 28 Mai. În această perioadă de aproape 30 de ani, societatea a pus bazele desfăşurării marii acţiuni de masă pentru eternizarea eroilor, mai ales în perioada interbelică, perioadă când au fost construite , cu eforturi deosebite, demne de admirat, peste 6.200 de monumente şi 167 de cimitire, unde sunt adăpostite osemintele a nu mai puţin de 400.000 de ostaşi români căzuţi pe front. Au urmat apoi construirea marilor memoriale de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja, Focşani, Mateiaşu, Tg. Jiu, etc. După anul 1927, vreme de 27 de ani, comemorarea eroilor a fost oficiată fără reglementări legale, fiind lăsată la buna apreciere a autorităţilor, bisericilor şi a oamenilor de bună credinţă. Abia prin Decretul Consiliului de Stat nr. 117 din data de 23 octombrie 1975 au fost stabilite reglementările privind răspunderea pentru îngrijirea monumentelor şi cimitirelor eroilor.  Tot atunci a fost stabilită ziua de 9 Mai ca dată pe plan naţional pentru comemorarea eroilor.
Ce reprezintă astăzi asociaţia naţională „Cultul  Eroilor”
După o perioadă de 43 de ani, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale în anul 1991 a fost reînfiinţată organizaţia de cinstire a eroilor neamului, prin constituirea „ Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor”. Asociaţia „Cultul Eroilor” continuă tradiţia primei societăţi înfiinţate în anul 1919 în luna septembrie, şi se află sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale  şi a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, fiind o organizaţie obştească, nonprofit, neguvernamentală, apolitică, democratică şi independentă, constituită pe baza liberei adeziuni. Asociaţia nu primeşte fonduri de la stat sau de la alte organizaţii guvernamentale, fondurile fiind constituite prin sprijinul membrilor cotizanţi. Asociaţia Naţională „ Cultul Eroilor” prin activitatea sa doreşte să renască în rândul tineretului, a tuturor cetăţenilor acestei ţări, sentimentul de o aleasă simţire – patriotismul – sentimentul dragostei de ţară, de trecutul nostru zbuciumat care nu trebuie uitat niciodată, al recunoştinţei faţă de cei care au făcut jertfa supremă pe câmpurile de onoare în bătăliile purtate. În acest scop, facem apel la toţi oamenii de bună credinţă, să sprijine activitatea Asociaţiei Naţionale „ Cultul Eroilor”, să se înscrie ca membri în rândurile ei, indiferent de zona de activitate, la centrele zonale, pentru a putea transmite pe mai departe,  peste veacuri, recunoştinţa noastră eternă pentru eroii neamului, care prin sacrificiul lor, au creat condiţiile de a ajunge astăzi ceea ce suntem, o naţiune liberă, independentă. Vă aşteptăm la adresa: Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţului Vrancea, Cercul Militar Focşani
   Preşedinte
        Vasile  Buruiană


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.