Jurnalism cetatenesc

Istoria zilei de 2 august

Ziarul de Vrancea
30 iul 2014 583 vizualizări
Astăzi este Ziua naţională a Macedoniei

216 î.Hr.: Armată cartagineză condusă de Hannibal a învins o armată romană superioară numeric în bătălia de la Cannae, în Apulia (sud-estul Italiei). Astăzi este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară.
1922: A murit Alexander Graham Bell, inventator scoţian (n. 1847) În 1876 a brevetat pentru, prima dată în istorie, un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. În transmiţător, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atasat un magnet permanent.
1934: Preşedintele Germaniei Paul von Hindenburg moare la Neudeck, Adolf Hitler îşi asumă titlul de Führer şi Cancelar al Germaniei. Pe 30 ianuarie 1933, preşedintele l-a numit pe Adolf Hitler în funcţia de cancelar (prim-ministru) al Reichului German (Reichskanzler), deschizând efectiv drumul spre putere dictatorială pentru şeful partidului naţional-socialist.
1940: Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forţa de Armata Roşie
1945: S-a încheiat Conferinţa de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial. Acordul de la Potsdam prevedea împărţirea Germaniei  în câte patru zone de ocupaţie, (asupra cărora se căzuse de acord, în principiu, la Conferinţa de la Ialta), ca şi împărţirea similară a capitalei, Berlin.

1969: Vizita lui Richard Nixon la Bucureşti. Nixon, primul preşedinte american care a vizitat Romania. În timpul administraţiei Nixon, Statele Unite au manifestat o deschidere faţă de România, pe fondul răcirii relaţiilor dintre România şi URSS după invazia Cehoslovaciei de către URSS din 1968. Pe fondul deschiderii SUA iniţiate de administraţia Nixon, Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită în Statele Unite în anul 1973, iar România comunistă a obţinut, în 1975, clauza naţiunii celei mai favorizate, printr-o serie de concesii făcute Washingtonului, inclusiv acceptul de a permite emigrarea evreilor către Israel sau Statele Unite ale Americii.
1990: Irakul a invadat Kuweitul, declanşând războiul din Golf. Sub pretextul că deţine drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul, condus de Saddam Husein, a invadat acest emirat şi l-a anexat. ONU a condamnat agresiunea şi a instituit un embargo commercial împotriva Irakului şi, faţă de refuzul Bagdadului de a-şi retrage trupele, a declanşat la 3 ianuarie 1991, operaţiunea  militară cunoscută sub numele "Furtună în deşert", grosul forţelor aeriene fiind asigurat de SUA. În urma acestei acţiuni, Kuweitul a fost eliberat pe 27 februarie, dar Irakul a rămas sub un regim de sancţiuni şi de control al O.N.U, existând indicii că autorităţile de la Bagdad fabrică în secret arme bacteriologice şi chimice.
1997: La Catedrala greco-catolică "Sfânta Treime" din Blaj sunt depuse osemintele marelui iluminist român Ioan Inocenţiu Micu (Klein), personalitate marcantă a şcolii Ardelene, aduse de la Roma după 230 de ani de la moartea sa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.