Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei - Istoria zilei de 1 august

Ziarul de Vrancea
31 iul 2014 828 vizualizări
Astăzi este ziua naţională a Elveţiei şi a Republicii Benin. China sărbătoreşte Ziua Armatei Populare Chineze

49 î.Hr.: Bătălia de la Ilerda (Spania). Cezar a învins ultimele trupe susţinătoare ale lui Pompei.
1473: Atestarea documentară a oraşului Zalău. La 1 august 1473 Matia Corvin, regele Ungariei şi Boemiei, a declarat Zalăul pentru prima dată oraş-târg, privilegiu care îi conferea dreptul de comerţ liber cu toată ţara şi îl făcea independent economic.
1498: Cristofor Columb devine primul european care vizitează Venezuela.
1714: Dimitrie Cantemir a devenit primul român membru al unui înalt for ştiinţific internaţional (Academia din Berlin).
1774: Joseph Priestley a anunţat descoperirea oxigenului. Autor a peste   150 de lucrări, lui Priestley îi este atribuită descoperirea oxigenului, pe care l-a izolat sub formă gazoasă, cu toate că şi Carl Wilhelm Scheele şi Antoine Lavoisier au revendicat, de asemenea, această descoperire.
1834: A intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833, prin care se abolea sclavia în întregul Imperiul Britanic.
1902: Statele Unite cumpără drepturile asupra Canalului Panama de la Franţa.
1915: S-a născut Gellu Naum, scriitor român (d. 2001). Gelu Naum a fost un eseist, poet, prozator şi dramaturg român, de origine aromână, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european.
1944: Rezistenţa poloneză a declanşat Revolta din Varşovia împotriva ocupaţiei naziste a Poloniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
1966: Partidul Comunist Chinez a decis lansarea Revoluţiei Culturale. Revoluţia culturală a fost o luptă pentru putere în Partidul Comunist din Republica Populară Chineză, care a inclus o parte semnificativă a societăţii chinezeşti. Revoluţia Culturală a fost lansată de Mao Zedong, în 1966, pentru a-şi recăpăta controlul asupra Partidului Comunist. Mao a declarat sfârşitul oficial al Revoluţiei Culturale în 1969.
1966: Charles Whitman a ucis 17 oameni şi a rănit alţi 32 la Universitatea din Texas în Austin înainte de a fi ucis de poliţie.

1977: Greva generală a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatările şi au cerut să discute numai cu Nicolae Ceauşescu (1 - 3 august). Ceauşescu, prezent la faţa locului timp de circa 3 ore, la început se arată refractar, însă cedează, mai ales după ce gardul depozitului de lemne se prăbuşeşte brusc sub greutatea minerilor, speriind pe cei prezenţi. Ceausescu promite să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi de trai ale minerilor, şi în final este aplaudat. Un miner tânăr entuziasmat (poate un om al partidului sau Securităţii) a propus ca lui Nicolae Ceauşescu să-i fie atribuit titlul de „miner de onoare”. Ceauşescu a ordonat să fie satisfăcute unele din promisiunile sale, respectiv reducerea zilei de lucru de la 8 la 6 ore, aprovizionarea magazinelor din zonă a fost îmbunătăţită, dar revendicările referitoare la limita de vârstă de pensionare şi programul de lucru nu sunt îndeplinite. După sărbătorirea Zilei Minerilor pe 8 august, vor începe acţiuni crunte de reprimare împotriva participanţilor mai activi la grevă.
1981: S-a lansat postul de televiziune MTV, odată cu difuzarea primului său videoclip, Video Killed the Radio Star al formaţiei The Buggles.
1990: Jeliu Jelev este ales de Parlament al doilea preşedinte al Bulgariei.
1996: A intrat în vigoare, în mod oficial, programul efectiv de Parteneriat Individualizat România - NATO.
2008: Eclipsă totală de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parţială.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.