Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei - Istoria zilei de 24 iulie

Ziarul de Vrancea
23 iul 2014 857 vizualizări
Astăzi se împlinesc 242 de ani de la Congresul de Pace de la Focşani

S-a desfăşurat Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti. Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa de fapt, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei, şi unirea celor două ţări româneşti. (24 iulie 1772 Focşani -22 martie 1773 Bucureşti). Totul se desfăşoară în contextul războiului ruso –turc din 1768 – 14. În fapt, se căuta un paravan proteguitor faţă de o suzeranitate otomană deviată de la sensurile ei iniţiale şi transformată într-un instrument de opresiune. Articolul XVI din Tratatul de la Kuciuk-Kainargi este prevăzută problema Ţărilor Române. Urmare a tratatului, Imperiul Rus înapoia Sublimei Porţi toată Basarabia, cu oraşele Ackerman, Kilia, Ismail cu oraşele şi satele şi cu tot ce ţine de această provincie. Se recunoştea în principiu autonomia şi se limita puterea dregătorilor otomani de a interveni în treburile interne ale Ţărilor Române. Se interzicea sultanului să detroneze un domnitor fără motive suficiente. Interzicea turcilor să se stabilească permanent în Ţările Române, să deţină proprietăţi funciare acolo sau să se angajeze în practicarea agriculturii şi a creşterii vitelor şi cereau ca toate pământurile luate de la mănăstiri sau de la creştinii din aproprierea raialelor să fie restituite fără întârziere. Majoritatea acestor restricţii va rămâne pe hârtie.
1783: S-a născut Simón Bolívar, general şi politician sud–american (d. 1830)
1802: S-a născut Alexandre Dumas (tatăl), scriitor francez (d. 1870)
1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni şi moldoveni, punând bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării. Este sărbătorită ca Ziua Grănicerilor.
1897: S-a născut Amelia Earhart, pilot american (d. 1937), prima femeia care a traversat de două ori Atlanticul. Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată.
1911: Re-descoperirea oraşului Machu Picchu, "oraşul pierdut al incaşilor".
1915: În timp ce era ancorată într-un port pe Chicago River, nava SS Eastland s-a înclinat înspre partea râului, din cauza numărului prea mare de pasageri. 845 de oameni şi-au pierdut viaţa.
1917: Începe bătălia de la Mărăşeşti. Victoria a fost de partea armatei române, comandate de generalul Eremia Grigorescu împotriva trupelor germane, conduse de generalul von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).
1923: S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau graniţele moderne ale Turciei, în urma războiului turc de independenţă.
1929: A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunţe la război ca instrument de politică externă.
1945: În timpul desfăşurării Conferinţei de la Potsdam, preşedintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.
1974: Curtea Supremă de Justiţie din SUA i-a cerut preşedintelui american Richard Nixon să dea toate documentele ţinute la Casa Albă procurorului însărcinat cu rezolvarea cazului Watergate.
1990: Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s-a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.